search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:59
MENU CLOSE

Ο χιονάνθρωπος

25.10.2012 21:00
Ο χιονάνθρωπος - Media

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα «σκανδιναβικό φαινόμενο», το οποίο ξεκίνησε ως παραδοξότητα, για να καταλήξει στην παγκόσμια κυριαρχία της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Jo Nesbo
Μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελ.: 602
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα «σκανδιναβικό φαινόμενο», το οποίο ξεκίνησε ως παραδοξότητα, για να καταλήξει στην παγκόσμια κυριαρχία της αστυνομικής λογοτεχνίας δίνοντας νέα ώθηση και περιεχόμενο στο έτσι κι αλλιώς δημοφιλές – και όχι άδικα – λογοτεχνικό είδος.
Ένας αγνώστου «δημιουργού» χιονάνθρωπος είναι φιλοτεχνημένος στην αυλή ενός σπιτιού. Το παράδοξο είναι ότι κοιτά προς το σπίτι και το πιο εξωφρενικό ακόμα ότι ο λαιμός του είναι τυλιγμένος με το μαντήλι της εξαφανισμένης ενοίκου του σπιτιού. Μιας γυναίκας που εξαφανίστηκε από το σπίτι της την ώρα που ο γιος και ο σύζυγός της κοιμούνταν. Η ιστορία περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όταν τελικά, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η υπόθεση αφορά έναν σίριαλ κίλερ – κάτι ασυνήθιστο για τα εγκληματολογικά χρονικά της Νορβηγίας. Ο επιθεωρητής Χόλε – στο κλασικό πλέον μοτίβο του αλκοολικού ντετέκτιβ – αναλαμβάνει την υπόθεση, μιας και είναι ο μόνος που έχει εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ για παρόμοιες υποθέσεις. Η εξέλιξη βασίζεται στο ότι ο κατά συρροήν δολοφόνος θέλει να τσεκάρει τα αποτέλεσμα της εκπαίδευσης του αστυνομικού αλλά και τις δικές του δυνατότητες. Με δυο λόγια, επιζητεί μιαν αρρωστημένη αναμέτρηση, την οποία και θα έχει. Η γραφή και το στυλ που υιοθετεί ο συγγραφέας έλκουν την καταγωγή τους από τη νουάρ αμερικανική κουλτούρα. Χαρακτηριστική της πολυπρόσωπης και πολυδαίδαλης πλοκής, η καθαρότητα της αφήγησης, που βοηθά τον αναγνώστη να μην χαθεί μέσα στην περιδίνηση της υπόθεσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:59