search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:28
MENU CLOSE

Νήσοι 2: Το κυνήγι του υπόγειου θησαυρού

25.10.2012 21:00
Νήσοι 2: Το κυνήγι του υπόγειου θησαυρού - Media

Η παγκόσμια οικονομία  τραμπαλίζεται από την κρίση  στην Ευρώπη και αναμένει με κομμένη  ανάσα τι θα γίνει με το δημοσιονομικό  πρόβλημα των ΗΠΑ στο τέλος  του χρόνου αλλά τώρα υπάρχει και  μια νέα απειλή.

Η παγκόσμια οικονομία  τραμπαλίζεται από την κρίση  στην Ευρώπη και αναμένει με κομμένη  ανάσα τι θα γίνει με το δημοσιονομικό  πρόβλημα των ΗΠΑ στο τέλος  του χρόνου αλλά τώρα υπάρχει και  μια νέα απειλή.

Διπλή μάλιστα αφού αφορά δύο νησάκια στην ανατολικά Ασία τα οποία διεκδικούν η Ιαπωνία, η Κίνα και η Νότιος Κορέα και  η διαμάχη μεταξύ τους μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για όλους  μας.

Η Ιαπωνία είναι στο  επίκεντρο αφού ερίζει με την Κίνα για το νησί Σενκάκου (Ντιαοού το λένε οι Κινέζοι) και με την Ν. Κορέα για το Τακεσίμα (ή Ντοντό για τους Κορεάτες).

Η ένταση είναι μεγάλη στην περιοχή και ανάμεσα σε τρεις  χώρες που έχουν από τις  μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως. Όχι φυσικά για τα κάλλη των νησιών αλλά για τον πηγών παραγωγικής  ενέργειας που βρίσκονται στον υποθαλάσσιο  χώρο τους.

Η κυριότητα των νησιών είναι διεκδικούμενη από τις  τρεις χώρες εδώ και χρόνια αλλά τώρα οι τόνοι ανέβηκαν λόγω του  αερίου και του πετρελαίου και  απειλούν να χαλάσουν τη σταθερότητα  στην ανατολική Ασία.

Μεταξύ των μεγάλων  δυνάμεων της περιοχής επικρατεί  εδώ και χρόνια ένα εμπορικό μορατόριουμ  με προφανή σκοπό να προστατέψει  την οικονομία του εκάστοτε κράτους  από την κρίση και –παρά  τις διαφορές τους- οι τρεις τα πήγαιναν καλά μεταξύ τους μέχρι πρόσφατα.

Εθνικιστές Κινέζοι αποφάσισαν από τον Σεπτέμβριο να μποϊκοτάρουν τα ιαπωνικά προϊόντα και οι βιομηχανίες  της Ιαπωνίας απείλησαν να κλείσουν εργοστάσια τους στην Κίνα. Στη συνέχεια Ιαπωνία και Κορέα ακύρωσαν συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων ύψους 57 δις. δολαρίων μεταξύ των κεντρικών τους τραπεζών και τέλος η Κίνα δεν συμμετείχε για πρώτη φορά στην συνεδρίαση του ΔΝΤ επειδή φιλοξενήθηκε στο Τόκιο.

Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης  ήταν η προειδοποίηση για υψηλού κινδύνου πιθανότητα παγκόσμιου κραχ και οι φιλονικίες δεν βοηθάνε  στο να καθησυχαστούν οι φόβοι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:26