search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:40
MENU CLOSE

Μη βιώσιμο το χρέος – Τεράστιο το κόστος της επιμήκυνσης

26.10.2012 14:10
Μη βιώσιμο το χρέος – Τεράστιο το κόστος της επιμήκυνσης - Media

Η επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος προσαρμογής της χώρας βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ το κόστος της εκτιμάται σε «επιπλέον» 20 με 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος προσαρμογής της χώρας βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ το κόστος της εκτιμάται σε «επιπλέον» 20 με 30 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου, η ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης μιας διετούς παράτασης στην Ελλάδα, προκειμένου να φέρει εις πέρας τη δημοσιονομική της προσαρμογή.
 
Το όλον εγχείρημα ωστόσο συνδέεται με τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, ενώ το επιπλέον κόστος μίας επιμήκυνσης, υπό τις παρούσες συνθήκες, θεωρείται καταστροφικό.
 
Πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη χθεσινή τετράωρη συζήτηση στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας που προετοιμάζει τις αποφάσεις του Εurogroup, η οποία διεξήχθη με βάση την έκθεση της τρόικας, προέκυψε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
 
Σύμφωνα με τους σημερινούς υπολογισμούς, το χρέος είναι αδύνατον να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
 
Αξιωματούχος μάλιστα της ευρωζώνης εκτίμησε στο Reuters ότι με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις το  δημόσιο χρέος θα βρίσκεται στο 136% το 2020 αντί του 120% που προβλέπει το Μνημόνιο.
 
Την ίδια ώρα το ΔΝΤ πιέζει για περαιτέρω «κούρεμα» του χρέους, αντιδρούν ωστόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι μας.
 
Όπως πάντως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου.
 
Τη Δευτέρα αναμένεται εν τω μεταξύ να συνεχιστεί η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για το ελληνικό ζήτημα (Euroworking Group) αφήνοντας περιθώριο τριών ημερών προκειμένου να επέλθει οριστική συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων .
 
Η κυβέρνηση ωστόσο εμφανίζεται αποφασισμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο μέτρων αναμένεται να εισαχθεί την Τρίτη στη Βουλή υπό τη μορφή ενός άρθρου, ώστε να ψηφιστεί έως το τέλος της εβδομάδας, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έχει καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου αύριο στις 11 το πρωί όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται στα νέα μέτρα.

Στο μεταξύ, επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητά τη διατήρηση του επιδόματος γάμου και την καθολικότήτας της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η ΔΗΜΑΡ πάντως προτιμά είτε να αποσυρθούν τα εργασιακά, είτε να
αποσυρθούν προσωρινά έως το τέλος 2013, οπότε «θα υπάρξει ούτως ή άλλως επικαιροποίηση του μνημονίου», είτε -τέλος- να έρθουν σε ξεχωριστό άρθρο προκειμένου το κόμμα του κ. Κουβέλη να μπορεί να ψηφίσει «παρών».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:39