search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:44
MENU CLOSE

Κ. Αρβανίτης: «Γιατί μας έκοψαν από την ΕΡΤ» – Η απάντηση της ΕΡΤ

29.10.2012 11:43
Κ. Αρβανίτης: «Γιατί μας έκοψαν από την ΕΡΤ» - Η απάντηση της ΕΡΤ  - Media

Το «κόψιμο» του από την ενημερωτική πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, «ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» σχολίασε ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook.

Το «κόψιμο» του από την ενημερωτική πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, «ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» σχολίασε ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook.

Ο λόγος που, σύμφωνα με τον Κώστα Αρβανίτη, με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης του τομέα ενημέρωσης της ΕΡΤ απομακρύνθηκαν ο ίδιος και η συμπαρουσιάστριά του, Μαριλένα Κατσίμη, βρίσκεται στο διάλογο που ακολουθεί:

Μ. Κατσίμη: …Και βγήκαν και τα ιατροδικαστικά πορίσματα για τους 15 που συνελήφθησαν και έγραφε η Guardian και που ήθελε ο κ. Δένδιας να κάνει στην Guardian μήνυση
Κ. Αρβανίτης: Δεν έκανε μήνυση;
Μ. Κατσίμη: Δεν έκανε γιατί τα πορίσματα δείχνουν ότι όντως είναι κακούργημα.
Κ. Αρβανίτης: Και θα παραιτηθεί τώρα;
Μ. Κατσίμη: Δε νομίζω ότι θα παραιτηθεί. Πάντως ήταν περίεργο το ότι ο κ. Δένδιας είπε – σαν να ήξερε τα πορίσματα, που αυτό κανονικά δε γίνεται – που από τη μία έιναι καλό ότι δεν τα ήξερε τα πορίσματα, αλλά από την άλλη πώς πας και το λες αυτό;
Κ. Αρβανίτης: Και τώρα τι θα γίνει; Θα πει συγνώμη;
Μ. Κατσίμη: Δεν ξέρω….
Κ. Αρβανίτης: Πω πω δύσκολα για τον κ. Δένδια. Και είναι και κοντοχωριανός σου, είναι από την Κέρκυρα.
Μ. Κατσίμη: Και είναι και σοβαρός άνθρωπος έχω να πω.

Η απάντηση της ΕΡΤ

Η απάντηση από την ΕΡΤ ήρθε μέσω του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης, Αιμίλιου Λιάτσου, ο οποίος έκανε λόγο για «απαράδεκτους υπαινιγμούς» και «καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας».
 
Αναλυτικά η δήλωση:

«Η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ σέβεται απολύτως τους κανόνες της ελευθεροτυπίας και το αποδεικνύει εμπράκτως στην καθημερινή παρουσίαση της επικαιρότητας και την προβολή όλων των απόψεων. Όμως, δεν μπορεί να αποδεχτεί την καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. 

 »Οι παρουσιαστές της σημερινής εκπομπής ‘ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ’ της ΝΕΤ, κ. Κώστας Αρβανίτης και κυρία Μαριλένα Κατσίμη, προέβησαν σε απαράδεκτους υπαινιγμούς κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια, χωρίς μάλιστα να του δώσουν το δικαίωμα να εκφράσει τη δική του άποψη, ενώ με τα σχόλιά τους εμφανίστηκαν να προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης». 

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ
 
Ανακοίνωση για την απομάκρυνση των δύο δημοσιογράφος εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην οποία κάνει λόγο για σχέδιο μετατροπής της Δημόσιας Τηλεόρασης σε προπαγανδιστικό όργανο τρομοκράτησης και χειραγώγησης της μνημονιακής συγκυβέρνησης. «Σήμερα το πρωί η διοίκηση της ΕΡΤ  κατέλυσε και τα τελευταία προσχήματα. Η απόφασή της για κόψιμο της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση» συνιστά στυγνή κομματική παρέμβαση στη δημόσια τηλεόραση» προσθέτει στην ανακοίνωσή του.
 
Η ΔΗΜΑΡ ζητά από την πλευρά της την άμεση ανάκληση της απόφασης την οποία χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη ενέργεια που προσβάλλει τη λειτουργική ανεξαρτησία του δημοσιογράφου».

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή «πράξη ωμής λογοκρισίας και πολιτικής δίωξης» και καλεί τη διοίκηση της ΕΡΤ να την ανακαλέσει.

«Το κόψιμο της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ, με τους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη και Μ. Κατσίμη, αποτελεί πράξη ωμής λογοκρισίας και πολιτικής δίωξης. Η ευθύνη βαρύνει τη συγκυβέρνηση και τους εντεταλμένους της στην ΕΡΤ. Η απαράδεκτη αυτή απόφαση πρέπει να ανακληθεί τώρα», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Το γεγονός σχολίασε δηκτικά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Τατσόπουλος με ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook στρέφοντας τα πυρά του κατά του Διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ Αιμίλιου Λίατσου.
 
«Ρε Αιμίλιε Λιάτσε. Μη βασανίζεσαι, αγόρι μου. Πολιτικά σχόλια και π**τσες μπλε. Βάλε κάνα κώλο, κάνα βυζί. Πειράματα θα κάνουμε τώρα;».
 

Ανάκληση της απόφασης, ζητά η ΠΟΕΣΥ
 
Την άμεση ανάκληση της «λογοκριτικής» απόφασης της ΕΡΤ για το κόψιμο της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση» ζητά η ΠΟΕΣΥ διαμηνύοντας σε σχετική ανακοίνωσή της πως «η λογοκρισία σε δημόσιο κανάλι και η τρομοκράτηση δημοσιογράφων ώστε να απεμπολήσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους, να εργάζονται υπό συνθήκες ελευθερίας του λόγου, είναι φαινόμενα στα οποία ο δημοσιογραφικός κόσμος θα αντισταθεί σθεναρά».
 
Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποιεί ότι αύριο Τρίτη 30 Οκτωβρίου, συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας, με συμμετοχή προέδρων των Ενώσεων Συντακτών, προκειμένου να ληφθούν άμεσες αποφάσεις, «για να αποκρουσθεί η συνεχώς κλιμακούμενη επίθεση της κυβέρνησης σε θέματα ελευθεροτυπίας, σχέσεων εργασίας και ασφάλισης των εργαζόμενων στην ενημέρωση».

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται γενική συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ με σκοπό να βρεθεί κοινός τρόπος αντίδρασης στην απόφαση της διοίκησης να τιμωρήσει τους δύο δημοσιογράφους για τα όσα είπαν στην εκπομπή τους. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:43