search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:05
MENU CLOSE

Ο «Σάντι» έπνιξε τη Νέα Υόρκη

30.10.2012 06:55
Ο «Σάντι» έπνιξε τη Νέα Υόρκη - Media

Τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις ΗΠΑ και τον Καναδά από τους σφοδρούς ανέμους και τις πλημμύρες που προκάλεσε το πέρασμα του τυφώνα Σάντι. Δείτε Live εικόνες από τη Νέα Υόρκη

Τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις ΗΠΑ και τον Καναδά από τους σφοδρούς ανέμους και τις πλημμύρες που προκάλεσε το πέρασμα του τυφώνα Σάντι.
Τραγική η κατάσταση στη Νέα Υόρκη, όπου οι συγκοινωνίες έχουν παραλύσει, χιλιάδες πολίτες είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ μεγάλο μέρος της πόλης έχει πλημμυρίσει. Το θετικό είναι ότι, όπως ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) ο δήμαρχος Μάικλ Μπλουμπεργκ, τα νερά έχουν αρχίσει να υποχωρούν.
Όπως ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ο δήμαρχος, το ύψος του νερού είχε κατεβεί στα 3 μ. και συνεχίζει να κατεβαίνει, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της πλημμυρίδας τα νερά ανέβηκαν μέχρι τα 4,15 μ. στη περιοχή του Μπάτερι Παρκ στο νότιο Μανχάταν. Ιδιαίτερες ανησυχίες υπάρχουν για τους σταθμούς του μετρό. Τα προβλήματα πάντως παραμένουν λόγω των πολυάριθμων διακοπών ρεύματος, που έχουν βυθίσει στο σκοτάδι ολόκληρες γειτονιές στο νότιο τμήμα του Μανχάταν, νότια από την 40η λεωφόρο, όπου περίπου 250.000 σπίτια είναι χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Συνολικά όμως σε όλη την πολιτεία της Νέας Υόρκης 1.374.312 άνθρωποι είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσε στο Twitter ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο.
Οι διακοπές ρεύματος στο Μανχάταν θα διαρκέσουν μέχρι το πρωί της Τρίτης, «ίσως και περισσότερο», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ σε συνέντευξη τύπου.
«Δεν υπάρχει ψυχή στους δρόμους. Ακούμε μόνο τον άνεμο και τις σειρήνες των αυτοκινήτων της αστυνομίας, που είναι τα μόνα φώτα που αναβοσβήνουν στις γειτονιές», σημείωσε χαρακτηριστικά ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο νότιο Μανχάταν.
Τραγικός ο απολογισμός – 13 οι νεκροί μέχρι στιγμής
Οι τοπικές αρχές της Νέας Υόρκης, του Νιού Τζέρσι, της Πενσιλβάνια, της Δυτικής Βιρτζίνια και της Βόρειας Καρολίνας έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής δώδεκα νεκρούς, ενώ η αστυνομία του Τορόντο ανακοίνωσε ότι μία Καναδή σκοτώθηκε από τα συντρίμμια που εκτοξεύθηκαν από τις ριπές του ανέμου.
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον κυκλώνα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ανάμεσά τους ένας άνδρας 30 ετών από πτώση δένδρου στο Κουίνς, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Νιού Τζέρσι εξαιτίας της πτώσης δένδρου σε αυτοκίνητο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αρωγής, ενώ στην Πενσιλβάνια δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ο πρώτος εξαιτίας πτώσης δένδρου και ο δεύτερος λόγω κατάρρευσης σπιτιού.
Ο κυκλώνας Σάντι προκάλεσε επίσης το ναυάγιο του αντιγράφου του ιστορικού ιστιοφόρου Bounty ανοικτά της Βόρειας Καρολίνας. Ένα μέλος του πληρώματος πέθανε στο νοσοκομείο, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ο καπετάνιος του πλοίου.

Σύμφωνα με την εταιρεία διανομής Con Ed, θα χρειασθεί «μέχρι και μία εβδομάδα» για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο σύνολο της πόλης. Τα προβλήματα δημιουργούνται τόσο από δέντρα που ρίχνουν τα καλώδια στην ευρύτερη περιοχή όσο και ζημιές στις υπόγειες εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης από τα νερά.

Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, οι γεννήτριες δεν κατάφεραν να κρατήσουν την ηλεκτροδότηση σε επαρκή επίπεδα και οι ασθενείς χρειάστηκε να απομακρυνθούν.

Στο νότιο Μανχάταν, οι πυροσβέστες διέσωσαν με φουσκωτές βάρκες τεχνικούς που είχαν εγκλωβιστεί για τρεις ώρες σε μονάδα ηλεκτροδότησης.
Ο τυφώνας Σάντι ήταν υπεύθυνος για το θάνατο 66 ανθρώπων στην Καραϊβική ενώ το χτύπημα στη Νέα Υόρκη ήταν το εντονότερο. Οι παράκτιες πολιτείες στον Ατλαντικό κήρυξαν η μία μετά την άλλη καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Σε επιφυλακή πυρηνική μονάδα στο Νιου Τζέρσεϊ

Η Exelon Corp. κήρυξε σε «κατάσταση συναγερμού», τον πυρηνικό σταθμό του Όιστερ Κρικ στο Νιού Τζέρσι λόγω του φόβου των πιθανών επιπτώσεων της υψηλής στάθμης των υδάτων.

Ο συναγερμός κηρύχθηκε μετά την άνοδο του ύψους του νερού στον πυρηνικό σταθμό άνω των έξι ποδιών, που απειλεί να πλήξει το σύστημα των αντλιών που ρυθμίζουν την κυκλοφορία του νερού στο σύστημα ψύξης του Όιστερ Κρικ. Ο σταθμός είναι εκτός λειτουργίας για προγραμματισμένη ανατροφοδότηση, ωστόσο, εάν το επίπεδο του νερού ανέβαινε άνω των 7 ποδιών, είναι πιθανόν να πλημμύριζε το σύστημα των αντλιών που εξασφαλίζουν την τροφοδοσία της δεξαμενής του χρησιμοποιημένου καυσίμου με νερό.
Η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας θεωρεί ότι το ύψος του νερού στον πυρηνικό σταθμό θα αρχίσει να μειώνεται εντός των προσεχών ωρών.
Φόβος στις ΗΠΑ για τις επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία
O Πίτερ Μορίσι του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, εκτιμά ότι ο Σάντι θα προκαλέσει ζημιές 35 έως 45 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ θα χρειαστούν επιπλέον 36 δισεκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση των προβλημάτων. Όμως η πρόβλεψη των επιπτώσεων του Σάντι γίνεται πιο δύσκολη από την πολυπλοκότητα του φαινομένου που αποκαλείται σούπερ καταιγίδα.
«Το εύρος των πιθανών σεναρίων για τον τυφώνα Σάντι παραμένει τεράστιο. Υπάρχουν παραδείγματα από φυσικές καταστροφές που είχαν τελικά μικρό τίμημα και άλλες που είχαν σημαντικές συνέπειες, όπως ο τυφώνας Κατρίνα, όταν έσπασαν τα αναχώματα στη Νέα Ορλεάνη», δήλωσε ο Ερικ Λάσελες, επικεφαλής οικονομολόγος της RBC Global Asset Management Inc.
«Πραγματικά, αυτό είναι ένα παιχνίδι πιθανοτήτων» σημειώνει ο ίδιος.
Το οικονομικό τίμημα από το πέρασμα του Κατρίνα το 2005 υπερέβη τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, με την οικονομική ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, να επιβραδύνεται για ένα τρίμηνο μετά την καταστροφή που προκλήθηκε στη Νέα Ορλεάνη, αλλά ανέκαμψε γρήγορα.
Η αμερικανική οικονομία αυξήθηκε κατά 2% το τρίτο τρίμηνο του 2012, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες βοήθησαν να αντισταθμιστεί η ανησυχητική υποχώρηση των επιχειρηματικών επενδύσεων.
Όμως οι έμποροι λιανικής πώλησης που σηκώνουν ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής ανάπτυξης, πλήττονται από τον Σάντι καθώς μειώνονται οι προσδοκίες τους από το γεγονός ότι οι αγοραστές μένουν αναγκαστικά στα σπίτια τους.
Από την άλλη οι προμήθειες αγαθών έκτακτης ανάγκης που έγιναν την τελευταία στιγμή έχουν θετική επίδραση στη συνολική πορεία των πωλήσεων.
Όμως και σε αυτή τη περίπτωση η οικονομική ανάγνωση είναι διπλή, σύμφωνα με τον Εβαν Γκόλντ αντιπρόεδρο της Planalytics, μιας εταιρείας που συμβουλεύει τις επιχειρήσεις για θέματα που σχετίζονται με καιρικές συνθήκες και καταστροφές.
«Εάν οι καταναλωτές σε αυτό το τμήμα της χώρας έκαναν δαπάνες εκατοντάδων ή χιλιάδων δολαρίων για να αγοράσουν πράγματα, όπως γεννήτριες, ή αν μετά την καταιγίδα θα χρειαστούν χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών, αυτό είναι πιθανό να μετριάσει τους καταναλωτικούς προϋπολογισμούς για τα ψώνια των διακοπών», είπε ο Γκόλντ.

Δείτε Live εικόνες από τη Νέα Υόρκη

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:04