search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:06
MENU CLOSE

Χαμηλότερες τιμές για το βρεφικό γάλα προτείνει ο ΠΦΣ

30.10.2012 13:17
Χαμηλότερες τιμές για το βρεφικό γάλα προτείνει ο ΠΦΣ - Media

Νέες χαμηλότερες και σταθερές τιμές με αντίστοιχη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για τα γάλατα της πρώτης βρεφικής ηλικίας προτείνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Νέες χαμηλότερες και σταθερές τιμές με αντίστοιχη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για τα γάλατα της πρώτης βρεφικής ηλικίας προτείνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
 
Συγκεκριμένα οι φαρμακοποιοί έχουν απευθύνει επίσημη πρόταση προς τα αρμόδια υπουργεία για εφαρμογή barcode και τον καθορισμό της χονδρικής τιμής διάθεσης από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στην Ευρώπη των 27  για τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας.
 
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο αντιπρόεδρος του Π.Φ.Σ., Κυριάκος Θεοδοσιάδης, πέραν της υπάρχουσας νομoλογίας( ΠΟΥ, ΕΟΦ , ΣτΕ), για προφανείς δημογραφικούς και ιατρικούς λόγους, οι βρεφικές τροφές  μπορούν να συνταγογραφηθούν σε συνταγές του ΕΟΠΥΥ, από ειδικό παιδίατρο ή νεογνολόγο και να χορηγηθούν στον ασφαλισμένο γονέα με την ίδια διαδικασία που χορηγούνται τα φάρμακα.
 
«Αποτέλεσε για εμάς οδυνηρή έκπληξη, η «σθεναρή» στάση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Θανάση Σκορδά στο θέμα των βρεφικών γαλάτων. Προφανώς ο υπουργός στηρίζει την συγκυβέρνηση γιατί η μοναδική  αυτή ενέργεια του στην διάρκεια της θητείας του, είναι συνέχεια των αναπόδεικτων δηλώσεων του προκατόχου του κ. Χρυσοϊδη», είπε ο κ. Θεοδοσιάδης.
 
«Είναι πολιτικά απρεπές ο υπουργός να κρύβεται πίσω από τις γρίλιες και να βάζει άλλους να δημοσιοποιούν ψευδή στοιχεία για ένα θέμα το οποίο βρίσκεται στην διαδικασία της δικαστικής επίλυσης» κατέληξε ο κ. Θεοδοσιάδης.
 
Αναλυτικά η πρόταση που έχει καταθέσει ο ΠΦΣ έχει ως εξής:
 
1 Οι βρεφικές τροφές (γάλατα) α ΄ βρεφικής ηλικίας (0-6 μηνών) διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, κατ ΄ εφαρμογήν σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και σύμφωνης γνώμης του ΕΟΦ, λόγω της ειδικής σύνθεσης των προϊόντων αυτών, που καθιστούν απαραίτητη την ιατρική συνταγή παιδιάτρου ή νεογνολόγου που συστήνει το κατάλληλο προϊόν.
Σχετική και πρόσφατη απόφαση του τμήματος αναστολών του ΣτΕ.
 
2 Επί της συσκευασίας κάθε προϊόντος επικολλάται αυτοκόλλητη ταινία γνησιότητος εις διπλούν, με διπλό barcode, όπως ακριβώς στα φάρμακα.
 
3 Η χονδρική τιμή διάθεσης ορίζεται από το Υπουργείο Υγείας και προκύπτει μέσω του παρατηρητηρίου τιμών, ως μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στην Ευρώπη των 27 χωρών, όπως ακριβώς εφαρμόζεται στα φάρμακα.
 
4 Η λιανική τιμή διάθεσης προσδιορίζεται με προσαύξηση της χονδρικής τιμής κατά ένα σταθερό ποσοστό που ορίζεται με Υπουργική Απόφαση. Υπέρβαση της τιμής αυτής δεν επιτρέπεται.
 
5 Οι χονδρικές τιμές και κατ΄επέκταση οι λιανικές, αναθεωρούνται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο ή όποτε το Υπουργείο κρίνει ότι προκύπτει ανάγκη αλλαγής τιμών.
 
6 Οι βρεφικές τροφές (γάλατα) α΄ βρεφικής ηλικίας (0 – 6 μηνών) μπορούν να συνταγογραφηθούν σε συνταγές του ΕΟΠΥΥ, από ειδικό παιδίατρο ή νεογνολόγο και να χορηγηθούν στον ασφαλισμένο γονέα με την ίδια διαδικασία που χορηγούνται τα φάρμακα.
 
7 Η ανωτέρω διαδικασία συνταγογράφησης ισχύει για βρέφη μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, και καλύπτει έως τρεις (3) συσκευασίες των 900gr μηνιαίως.
Ο ασφαλισμένος καταβάλλει το 50% (ή 60%) της αξίας των προϊοντων, δηλ. της αξίας της συνταγής. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:01