search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:02
MENU CLOSE

Οριακές «πλειοψηφίες» στη Βουλή

30.10.2012 17:41
Οριακές «πλειοψηφίες» στη Βουλή - Media

Οι επόμενες ώρες και μέρες θα είναι καθοριστικές τόσο για τη χώρα και τις επιπτώσεις των μέτρων στην καθημερινή μας πραγματικότητα, όσο και για την κυβερνητική πλειοψηφία αφού όλα εξαρτώνται από τα «Ναι» τα «Όχι» και τα «Παρών.

Οι επόμενες μέρες, ακόμα και ώρες θα είναι ιδιαίτερα καθοριστικές τόσο για τη χώρα και τις επιπτώσεις των μέτρων στην καθημερινή μας πραγματικότητα, όσο και για την κυβερνητική πλειοψηφία αφού οι ιδιωτικοποιήσεις, τα μέτρα και ο προϋπολογισμός  εξαρτώνται από τα «Ναι» τα «Όχι» και τα «Παρών.
 
Ο κοινοβουλευτικός συνασπισμός διαθέτει πλέον 176 βουλευτές (127 ΝΔ, 33 ΠΑΣΟΚ, 16 ΔΗΜΑΡ).
 
Εάν τελικά η ΔΗΜΑΡ καταψηφίσει αύριο το πρωί το άρθρο 2 των Αποκρατικοποιήσεων, αρκούν 10 αντιρρησίες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να μην «περάσει».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο., η  ΔΗΜΑΡ προσανατολίζεται στο να δηλώσει «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου στην ψηφοφορία της Τετάρτης και να καταψηφίσει τα άρθρα 2, 3 και 5 που αφορούν το ποσοστό του Δημοσίου στις στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ.
 
Έως αυτή την στιγμή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που απειλούν να καταψηφίσουν υπολογίζονται σε 8 με 10, (μεταξύ των οποίων οι Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Δριβελέγκας, Θάνος Μπόλαρης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Θεοδώρα Τζάκρη, Αγγελική Γκερέκου).
 
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, παραδέχθηκε ότι «Σε όλη τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Βουλής να ζητήσει, όποτε και αν παραστεί ανάγκη, να κυρωθούν συμβάσεις αποκρατικοποίησης, ιδιαίτερα σε εταιρείες κοινής ωφέλειας».
Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως πρόκειται να γίνει κάποια τροποποίηση του νομοσχεδίου, κάτι που όπως φαίνεται δεν ικανοποιεί ούτε τη ΔΗΜΑΡ, ούτε τους αντιρρησίες του ΠΑΣΟΚ.

Παρ’ όλα αυτά τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις φαίνεται ότι θα είναι ισχνά.
Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Τάκης Αθανασόπουλος, ανακοίνωσε ότι ο στόχος μειώνεται στα 11 δις έως το τέλος του 2016, από τον αρχικό που ήταν περίπου 19 δις έως τα τέλη του 2015

Η κυβέρνηση πάντως τρέχει και δεν φτάνει αφού δεν θέλει μόνον να περάσουν οι αποκρατικοποιήσεις αλλά και να δοθεί και μία εικόνα αυξημένης πλειοψηφίας και συνοχής προς τα έξω.
Η προγραμματισμένη για απόψε ψηφοφορία μεταφέρθηκε για αύριο την Τετάρτη το πρωί(11:00), αφού ολοκληρωθεί απόψε η συζήτηση στην Ολομέλεια.
 
Τα τηλεφωνήματα ωστόσο δίνουν και παίρνουν ώστε να μη χαθεί ούτε μία ψήφος αλλά και να δοθεί μία «πανηγυρική» αίσθηση επιτυχίας. Γι’ αυτό και επέλεξαν η ψηφοφορία να γίνει με την ταυτόχρονη κατάθεση του προϋπολογισμού του 2013, ώστε να χειροκροτηθεί από το σύνολο των κυβερνητικών βουλευτών.
 
Όσον αφορά ωστόσο την ουσία του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο άρθρο 2 όπου το ΠΑΣΟΚ ζητά κάθε αποκρατικοποίηση να περνά πρώτα από την  Βουλή για έγκριση και η ΔΗΜΑΡ να εξαιρεθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις «τα νερά και η ενέργεια».
 
Αντίθετα ο υπουργός Οικονομικών θέλει το ελεύθερο, να διαθέτει τις ΔΕΚΟ, χωρίς την έγκριση της Βουλής…
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:02