18/09/2019 14:09:28

Ο Νεοφιλελευθερισμός

Ο Νεοφιλελευθερισμός - Media
Ο Νεοφιλελευθερισμός
 
Ερίκ Τουσέν
Εκδόσεις: Τόπος
Σελ.: 77
 
«Βιώνουμε μία από τις χειρότερες κρίσεις του καπιταλιστικού συστήματος παγκόσμια. Όμως ο καπιταλισμός δεν πρόκειται να πεθάνει από φυ­σικά αίτια, δεν πρόκειται να πεθάνει στο κρεβάτι του».
 
Με αυτά τα λόγια, ο Ερίκ Τουσέν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στη Λιέγη και το Παρίσι και πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέουςτου Τρίτου Κόσμου, ξεκίνησε τον χαιρετισμό του στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ταυτόχρονα, στη χώρα μας κυκλο­φόρησε μια μονογραφία, που το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στην ιστορική διαδρομή του νεο­φιλελεύθερου μοντέλου διακυβέρνησης. Σκοπός αυτής της μονογραφίας είναι η κατανόηση από το ευρύ κοινό της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Έτσι, ο αναγνώστης εν συντομία αλλά και με αναλυτικό τρόπο κατανοεί τις αιτίες αλλά και τη μεθοδολογία με την οποία ο νεοφιλελευθερισμός κατέστη η κυρίαρχη ιδεολογία του σύγχρονου καπιταλι­σμού. Ο Τουσέν αποδομεί με επιχειρήματα τις βασικές νεοφιλελεύθερες αρχές και καταδεικνύει πειστικά τα κοινωνικά αδιέξοδα που δημιουργεί η εφαρμογή παρόμοιων πολιτικών επιλογών και μοντέλων ανάπτυξης. Επίσης, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στο παράδοξο φαινόμενο του οποίου είμαστε και μάρτυρες και… παθόντες, ότι παρά το γεγονός της παταγώδους αποτυχίας του συστήματος, αυτό εξακολουθεί να παραμένει ως το ενδεδειγμένο μοντέλο διακυβέρνησης και να κυριαρχεί ιδεολογικά.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.