search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:40
MENU CLOSE

Σοσιαλιστικά κράτη και ΚΚΕ στον Εμφύλιο

01.11.2012 22:00
Σοσιαλιστικά κράτη και ΚΚΕ στον Εμφύλιο - Media

Είναι κοινά παραδεκτό ότι η Ιστορία γράφεται καλύ­τερα όταν γράφεται από απόσταση, όταν πια έχουν καταλαγιάσει τα πάθη – που διατηρούν το ενδιαφέρον τους μόνο όταν αφορούν ερωτικές περιπέτειες.

Βασίλης Κόντης
Εκδόσεις: Επίκεντρο
Σελ.: 384
 
Είναι κοινά παραδεκτό ότι η Ιστορία γράφεται καλύ­τερα όταν γράφεται από απόσταση, όταν πια έχουν καταλαγιάσει τα πάθη – που διατηρούν το ενδιαφέρον τους μόνο όταν αφορούν ερωτικές περιπέτειες.
 Η ιστορική αποτίμηση του Εμφύλιου στην Ελλάδα είναι αλήθεια ότι υποδαυλίζει, ακόμα και στις μέρες μας, έντονες αντιπαραθέσεις. Το βιβλίο του Κόντη είναι μια ουσιαστική και οξυδερκής μελέτη πάνω σ’ αυτήν τη δραματική εποχή και συνεπικουρείται και από μια σειρά πρωτότυπων εγγράφων που δη μοσιεύονται για πρώτη φορά – πρόκειται για αρχεία που ήρθαν στο φως κυρίως μετά την κατάρρευση των σοσι­αλιστικών καθεστώτων και φωτίζουν τις κρίσιμες στιγμές στην ιστορική αλληλουχία των γεγονότων. Το θέμα του βιβλίου είναι άκρως ενδιαφέρον, μιας και αναδεικνύεται ο ρόλος των σοσιαλιστικών κρατών στον ελληνικό Εμφύλιο, κυρίως μέσα από τις σχέσεις τους με το αδελφό ΚΚΕ. Στο βιβλίο υποστηρίζεται η τεκμηριωμένη άποψη ότι ο Εμφύλιος είχε περισσό­τερο διεθνή παρά εσωτερικό χαρακτήρα και ότι το
ΚΚΕ το 1 946 έχασε κάθε δυνατότητα να επιβάλει μια συμβιβαστική λύση, πράγμα που σταδιακά το οδή­γησε στον ένοπλο αγώνα. Αρχικά βασίστηκε -όσον αφορά στα εξωτερικά στηρίγματα – στη Γιουγκο­σλαβία και την Αλβανία και λιγότερο στη Βουλγαρία. Ωστόσο, μετά την 3η Ολομέλεια, το ΚΚΕ στηριζόταν από τη Σοβιετική Ένωση και τις λοιπές σοσιαλιστικές δημοκρατίες. Το βιβλίο συμπληρώνουν οι οικονομι­κές συγκυρίες της εποχής και το φλέγον Μακεδονικό ζήτημα που ανακίνησε ο Τίτο. Πρόκειται για ένα πολύτιμο ιστορικό πόνημα που αξίζει τον κόπο να μελετηθεί δεόντως, κυρίως για το πρωτότυπο υλικό της και την ψύχραιμη διαχείρισή του από τη μεριά του συγγραφέα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:39