search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:07
MENU CLOSE

Στα αζήτητα το πετρέλαιο

01.11.2012 22:00
oldphotospn0111cold1351793504.jpg

Πλάτη στα… καλοριφέρ γύρισαν φέτος πολλοί κάτοικοι της Ελλάδας αφού πάνω από 60% έφθασε η μείωση για ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης σε σύγκριση με τον περσινό Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία των πρατηριούχων.

Πλάτη στα… καλοριφέρ γύρισαν φέτος πολλοί κάτοικοι της Ελλάδας αφού πάνω από 60% έφθασε η μείωση για ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης σε σύγκριση με τον περσινό Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία των πρατηριούχων. Οι παραγγελίες στα πρατήρια είναι μηδαμινές – σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, όταν το «τεφτέρι» των παραγγελιών άρχιζε να γεμίζει από την 1η Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, η πτώση κατανάλωσης στα χωριά της Ελλάδας ξεπερνά το 70%, επισημαίνουν οι πρατηριούχοι, αφού οι κάτοικοι στις περιοχές αυτές έχουν αποφασίσει να καίνε μόνο ξύλα.
Ο λόγος που οι καταναλωτές στρέφονται σε άλλες μορφές ενέργειας, όπως οι λέβητες πέλετ, οι ξυλόσομπες και τα ενεργειακά τζάκια, είναι η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στα 1,30-1,50 ευρώ το λίτρο. Έτσι η πτώση στην κατανάλωση πετρελαίου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 50% σε σχέση με πέρυσι, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει και για τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου.
Οι πρατηριούχοι πάντως εκτιμούν ότι η μείωση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης λόγω της υψηλής τιμής θα φέρει λουκέτα σε 2.000 πρατήρια καυσίμων ακόμη, αφού ο τζίρος τους έχει πέσει πολύ… Οι περισσότεροι βενζινοπώλες περίμεναν να δουλέψουν, μια και έχουν ήδη καταγράψει μείωση κατανάλωσης στη βενζίνη που φτάνει το 40% και στο πετρέλαιο κίνησης κατά 30%.
Αύξηση πάντως της ζήτησης για  κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης αναμένει το υπουργείο Οικονομικών να φέρει η νέα αλλαγή εισοδηματικών κριτηρίων για τους      δικαιούχους, η οποία αυξάνει τον κατάλογο όσων δικαιούνται επιστροφή φόρου κατά 500.000 άτομα… Η αύξηση στον αριθμό των δικαιούχων θα επέλθει λόγω της βελτίωσης των εισοδηματικών αλλά και των περιουσιακών κριτηρίων.
Ο πρόεδρος όμως των βενζινοπωλών επισημαίνει πως το σύστημα επιστροφής χρημάτων είναι προβληματικό και τονίζει πως, αν δεν αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση, τότε θα παγώσει ο κόσμος, ενώ σημειώνει ότι πολλές πολυκατοικίες σε περιοχές όπου ο χειμώνας διαρκεί για μακρύ διάστημα και το κρύο είναι δριμύ τους ενημέρωσαν ότι δεν θα ανάψουν καλοριφέρ.
Πάντως, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης διευρύνονται, σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από την εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θέτει τα εξής εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους του επιδόματος:
♦ Για τους άγαμους, ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ (από 14.000 ευρώ που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός).
♦ Για τους έγγαμους χωρίς παιδιά, ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ (από 23.35 ευρώ).
♦ Για τους έγγαμους με ένα παιδί, ετήσιο εισόδημα 38.000 ευρώ, με δυο παιδιά 41.000 ευρώ και με τρία παιδιά 44.000 ευρώ.
Τα περιουσιακά κριτήρια θα είναι τα ακόλουθα:
♦ Για τους άγαμους, ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία έως 150.000 ευρώ (από 100.000 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο).
♦ Για τους έγγαμους, ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ (έναντι αρχικού σχεδιασμού150.000 ευρώ).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:06