search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:45
MENU CLOSE

Ο Λαφαζάνης, ο Αλέξης και… οι λέξεις

02.11.2012 07:34
Ο Λαφαζάνης, ο Αλέξης και... οι λέξεις - Media

Τι σκεφτόταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όταν χθες το πρωί δήλωνε στην εκπομπή του Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 «δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε»; Αποφάσισε να βάλει μπουρλότο στην αξιωματική αντιπολίτευση στο όνομα των εσωκομματικών διαφωνιών ή του «ξέφυγε» ένας ειλικρινής προβληματισμός;

Τι σκεφτόταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όταν χθες το πρωί δήλωνε στην εκπομπή του Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 «δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε»; Αποφάσισε να βάλει μπουρλότο στην αξιωματική αντιπολίτευση στο όνομα των εσωκομματικών διαφωνιών ή του «ξέφυγε» ένας ειλικρινής προβληματισμός;
 
Η δήλωση που διαδόθηκε μέσα σε λίγα λεπτά, προκάλεσε αμηχανία στην Κουμουνδούρου. Ιδιαίτερα διότι ήρθε λίγες ώρες αφότου ο Τσίπρας, από το Ηράκλειο της Κρήτης ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη βαριά ιστορική ευθύνη, να σώσουμε τούτο τον τόπο από τη καταστροφή».
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να βγάλει διευκρινιστική ανακοίνωση με την οποία έδινε στη δημοσιότητα ολόκληρο το (απομαγνητοφωνημένο) κείμενο της τοποθέτησής του, σημειώνοντας ότι η δήλωσή του διαστρεβλώθηκε δια της απομόνωσης της επίμαχης φράσης.
 
Παρά τις προθέσεις του όμως, το «κακό» είχε γίνει.
 
 Η ουσία της δήλωσης Λαφαζάνη από την άλλη βρίσκεται στο τμήμα της τοποθέτησης που δεν έγινε γνωστό:
 
«Το να βγαίνει ένα κόμμα κάθε φορά και να λέει είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε, (…) τα έχουμε ακούσει πολλές φορές. Και μετά, όταν βγαίνουν στην κυβέρνηση χάος».  Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξε, έχει καταφέρει μέχρι στιγμής αρκετά για να αποτελέσουν «αφετηρία για μια κυβερνητική πολιτική, η οποία σιγά – σιγά θα αρχίσει να αποδίδει. Εμείς δεν υποσχόμεθα».
 
Με άλλα λόγια, ο Λαφαζάνης:
 

  • Εξέφρασε μια αγωνία που εδράζεται στην πραγματικότητα, το ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να κληθεί σύντομα να αποτελέσει τον πυρήνα μιας κυβέρνησης η οποία θα έχει απέναντί της πρωτοφανείς, αντίξοες συνθήκες. Την ίδια ώρα το σχήμα έχει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα επιχειρεί να προσαρμοστεί σε δεδομένα που απέχουν μακράν από εκείνα στα οποία μπορούσε να ανταποκριθεί  ο μηχανισμός του 4,6%. Από την άλλη, η κοινωνική πλειοψηφία που χρειάζεται για να κυβερνήσει δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.
  • Επιπλέον, επιχείρησε να «μειώσει» τις προσδοκίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει το μαγικό ραβδί και ότι μπορεί να κάνει θαύματα.
  • Καθώς επίσης, θέλησε να καταρρίψει ως «ψευδεπίγραφο» το ζήτημα περί «κυβερνητικής ετοιμότητας» του σχήματος ή μη, ζήτημα το οποίο βάζουν οι ίδιοι που αποδεικνύονται ανίκανοι να κυβερνήσουν προς όφελος του λαού και έχουν οδηγήσει τη χώρα στο χάος.

 
Όμως ανάλογες τοποθετήσεις έχει κάνει, με διαφορετικές διατυπώσεις και ο ίδιος ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει ότι ο Λαφαζάνης κάθε άλλο παρά εκτός γραμμής υπήρξε.
 
Το πρόβλημα είναι, όμως ότι ο προβολέας της δημοσιότητας πλέον «στοιχειώνει» τον ΣΥΡΙΖΑ στο νέο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που σημαίνει ότι υπάρχουν πράγματα που «δεν λέγονται» μπροστά στον τηλεοπτικό φακό, ακόμη κι αν διευκρινίζονται. Είναι απολύτως αναμενόμενο πως θα απομονωθούν και θα χρησιμοποιηθούν από κάθε λογής πολιτικούς αντιπάλους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:44