search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 15:08
MENU CLOSE

Σφυροκόπημα κατά ριπάς από τον ΣΥΡΙΖΑ

03.11.2012 22:00
oldphotossel.81351862238.jpg

Με το βλέμμα στην ενδοκυβερνητική κρίση συνεχίζει τη μάχη κατά της ψήφισης των μέτρων ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφύλαξη τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Με το βλέμμα στην ενδοκυβερνητική κρίση συνεχίζει τη μάχη κατά της ψήφισης των μέτρων ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφύλαξη τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Αν και το τελευταίο εξέπεμψε εικόνα διάλυσης κατά την ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και προχωράει, με στόχο την επιτυχία, δηλαδή τη μαζικότητα, των κινητοποιήσεων που θα γίνουν τις μέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει τα επόμενα εικοσιτετράωρα στο σφυροκόπημα της κυβέρνησης, εντός κι εκτός Βουλής, ώστε «να μην περάσουν τα μέτρα». Άλλωστε, εκτιμά ότι η κλιμάκωση της παρέμβασής του ευνοείται από τη φθορά της τρικομματικής. «Έρχεται η ώρα της ανατροπής», «τώρα είναι η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ» ήταν τα μηνύματα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ηράκλειο της Κρήτης μιλώντας σε ανοιχτή συνέλευση του σχήματος, το ίδιο βράδυ.

Ο βασικός προβληματισμός που εξέφραζαν κορυφαία στελέχη του σχήματος αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, το πρωί της Τετάρτης, είναι πώς, με αυτήν την εικόνα αποσύνθεσης κι εμφανείς τις ρωγμές, θα φτάσει η κυβέρνηση ώς την κατάθεση του πακέτου των μέτρων στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Όλα «παίζουν»

Η αίσθηση που αποκόμιζαν ήταν ότι επιταχύνονται οι πολιτικές εξελίξεις και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για τα εικοσιτετράωρα που ακολουθούν. Ειδικότερα, προέβλεπαν ότι τις ώρες που μεσολαβούν ώς τη Δευτέρα, θα «παιχτεί» ένα πολιτικό θρίλερ, με την τρόικα να εντείνει τις πιέσεις της και τη μεταφορά τους διά του Σαμαρά στους δύο εταίρους και την κοινωνία υπό τη μορφή σκληρών διλημμάτων κι εκβιασμών. Ορισμένοι άφηναν ανοιχτό μέχρι και το ενδεχόμενο ο Σαμαράς να πάει σε προκήρυξη εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, και όσον αφορά την προσπάθεια των κυβερνητικών εταίρων να ελιχθούν, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρέμεναν στο κλίμα της ανακοίνωσης της Τρίτης με την οποία το σχήμα σχολίαζε τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί»:

«Οι όποιες επιμέρους διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων δεν αλλοιώνουν τον βασικό πυρήνα της ασκούμενης πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα απορρέουν από μικροπολιτικές σκοπιμότητες διάσωσης της όποιας πολιτικής αξιοπιστίας τούς έχει απομείνει».

Κι αυτό γιατί τα ηγετικά στελέχη κάνουν την εκτίμηση ότι, αν και η κυβερνητική συνοχή αποδεικνύεται εύθραυστη και τα θεμέλια της κυβέρνησης σαθρά, εντούτοις οι τρεις εταίροι είναι εγκλωβισμένοι, εξαιτίας των δεσμεύσεών τους προς τους δανειστές.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη ΔΗΜΑΡ, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπωνόταν γλαφυρά στην τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη: «Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ έχει συμφωνήσει στο 99% του πακέτου και “τσιτώνει” τη διαφωνία της στο 1% για λόγους επικοινωνιακούς».

«Παρέα ακραίων»

Ο Αλέξης Τσίπρας από το Ηράκλειο, με αφορμή την ονομαστική ψηφοφορία και την «υπερψήφιση» του άρθρου 2 για τις ιδιωτικοποιήσεις με 148 βουλευτές, ανέβασε τα ντεσιμπέλ της επίθεσης στην τρικομματική:

«Δεν υπάρχει συγκυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», αλλά «κυβέρνηση μειοψηφίας, ακραίων υποστηριχτών του μνημονίου με επικεφαλής τον κύριο Σαμαρά» ή, αλλιώς, «κυβέρνηση νεοφιλελεύθερων μουτζαχεντίν, που ετοιμάζεται να ξεπουλήσει τη μισή Ελλάδα με τη μειοψηφία των βουλευτών». Μια κυβέρνηση που «πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από 179 βουλευτές και τώρα ψηφίζει τα κρισιμότερα νομοσχέδια με 148 βουλευτές». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη στάση των δύο «μικρότερων» εταίρων: οι δύο συγκυβερνήτες του πρωθυπουργού, είπε, κρύφτηκαν στην κρίσιμη ψηφοφορία. «Ο κ. Κουβέλης δεν πήγε στη Βουλή και δεν ψήφισε, ο κ. Βενιζέλος πήγε στη Βουλή, αλλά δεν ψήφισε. Η πάλαι ποτέ κυβερνητική πλειοψηφία έχει μετατραπεί σε ένα αναξιόπιστο και αφερέγγυο σκορποχώρι που προσπαθεί να κατεδαφίσει την Ελλάδα. Μια κυβέρνηση μειοψηφίας ειδικού σκοπού που απαξιώνει τη Δημοκρατία».

Ο Τσίπρας, όπως είπαμε και παραπάνω, με την ομιλία του εξέπεμψε το μήνυμα ότι οι τρεις εταίροι, στο όνομα της σταθερότητας της χώρας και της παραμονής στο ευρώ, εξαπάτησαν τον λαό: και το μνημόνιο συνέχισαν να υλοποιούν και τη χώρα παρέδωσαν στο χάος. Οπότε «έρχεται η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ»…

Σε γενικές γραμμές, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει ότι «κακήν κακώς» μπορεί τα μέτρα να ψηφιστούν, εκτός απροόπτου (οπότε θα έχουμε άλλες εξελίξεις). Ωστόσο θα επιμείνει στη θέση ότι η κυβέρνηση πλέον έχει απομονωθεί από την κοινωνία, δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να ψηφίσει τα μέτρα και θα καλέσει τους βουλευτές των τριών κομμάτων με… «συνειδησιακά» ζητήματα να καταψηφίσουν, καθώς εδώ «κρίνεται η τύχη της χώρας».

Όσο για το πού οδηγούμαστε ύστερα από αυτό, ο Τσίπρας, όπως υπογράμμισε και στην ομιλία του στο Ηράκλειο, φαίνεται να πιστεύει ακράδαντα ότι η δόση των 31,5 δισ. ευρώ δεν κινδυνεύει διότι προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς, αν δεν συμβεί, κινδυνεύει η ίδια η ευρωζώνη και το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που απαιτείται για τη «διάσωση» της Ελλάδας.

Ο πόλος… του ΣΥΡΙΖΑ

Επομένως, ο απώτερος στόχος της τακτικής του είναι η ενδυνάμωση της κοινωνικής αντίδρασης, με τον ίδιο στον ρόλο του βασικού αντιμνημονιακού πόλου, ο οποίος θα επιχειρήσει να εκφράσει συνολικά την κοινωνική δυσαρέσκεια και οργή. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, άρα, κατευθύνεται στην ανάγκη να διευρυνθεί όσο γίνεται το αντιμνημονιακό κοινωνικό μέτωπο που βρίσκει πολιτικό καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, στο ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα, δεν φαίνεται να υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, αντιθέτως οι δυσκολίες είναι υπαρκτές και για το σχήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κι αυτό γιατί ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να παγιώνει στην πλειονότητά της τη «νέα» κοινωνική του βάση, όπως αυτή πρόβαλε μέσα από την κάλπη, ωστόσο δείχνει στάσιμος. Κι αυτό, σε συνθήκες δικού του (δημοσκοπικού) προβαδίσματος και μεγάλης κυβερνητικής φθοράς.

Την ίδια ώρα, όπως δείχνει και η σημερινή δημοσκόπηση του «Π», η κοινωνική δυσαρέσκεια παραμένει εξίσου μεγάλη και για την αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο περίπου όσο είναι και απέναντι στην κυβέρνηση.

Τα παραπάνω δηλώνουν έντονη κοινωνική απογοήτευση και ειδικά όσον αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διέξοδο από την κρίση, ότι αυτή δεν έχει την απαιτούμενη κοινωνική απήχηση για τη διαμόρφωση ενός πλατιού κοινωνικού ρεύματος που θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και θα του παράσχει στήριξη για να κυβερνήσει, εν μέσω (μοιραίων) επιθέσεων και εκβιασμών.
Αντιθέτως, φαίνεται ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος να αντανακλάται και στην κοινωνία.

Λαφαζάνης… εν αιθρία

Στο μεταξύ, μια δήλωση Λαφαζάνη σε πρωινή εκπομπή της Πέμπτης προς στιγμήν έδειξε να «προδίδει» κάποιους εσωτερικούς προβληματισμούς στο ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ για το αν είναι έτοιμος ή όχι να κυβερνήσει. Η φράση «δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε» του επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος, η οποία απομονώθηκε, όπως ο ίδιος αμέσως μετά διαμαρτυρήθηκε, προχωρώντας και σε διευκρινιστική ανακοίνωση με ολόκληρη την τοποθέτησή του, δεν αποτύπωνε κατά τον ίδιο το πνεύμα της δήλωσής του. Επί της ουσίας, σχολίασε το «ψευδεπίγραφο» ζήτημα του αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος ή όχι να κυβερνήσει, με δεδομένες τις δυσκολίες ενός κόμματος που από το 4,6% εκτινάχθηκε στο 27%, ωστόσο και προσπάθειες έχει καταβάλει και συνεχείς προγραμματικές επεξεργασίες και προτάσεις καταθέτει. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση που υποτίθεται ότι είχε τα εχέγγυα για να κυβερνήσει, μας οδηγεί στο χάος. Πάντως, το επιχείρημα ότι εκείνοι που υπονοούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την ετοιμότητα να κυβερνήσει τη χώρα είναι οι ίδιοι που την καταστρέφουν, το επικαλείται και ο Τσίπρας στις τοποθετήσεις του, με διαφορετικές διατυπώσεις.

Η Κουμουνδούρου, πάντως, δεν έδωσε καμία έκταση στο θέμα και αντί σχολιασμού παρέπεμψε στη διευκρινιστική δήλωση του στελέχους του Αριστερού Ρεύματος…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 14:52