search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:39
MENU CLOSE

Τμήματα αντιρατσιστικής βίας

03.11.2012 22:00
oldphotos21351871350.jpg

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του φροντίζει να μας εκπλήσσει.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του φροντίζει να μας εκπλήσσει. Τις περισσότερες φορές δυσάρεστα για τις επιλογές του, οι οποίες, ενώ φαινομενικά έχουν την επίφαση της κοινωνικής συνεισφοράς έργου, ουσίας και της καλής πρόθεσης, στην πράξη, εκεί δηλαδή που δοκιμάζονται μέτρα, εφαρμογές και συστήματα, αποδεικνύεται πως όλα γίνονται για να υπηρετηθεί η επικοινωνιακή σκοπιμότητα.

Τρανότερο παράδειγμα από το γεγονός ότι εξυμνούνται τα μέσα για να καθαγιαστεί ο σκοπός δεν μπορεί παρά να αποτελέσει η τελευταία πομφόλυγα περί της σύστασης τμημάτων και υπηρεσιών για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας. Πορεύτηκε και πάλι σ’ έναν ανθόσπαρτο δρόμο καλών προθέσεων, που όμως με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην ανοχή και στη μεγέθυνση της κόλασης της φυλετικής βίας και της ξενοφοβίας. Και ιδού γιατί το λέμε αυτό.

Ας «ακούσουμε» τι  μας είπε την περασμένη  Δευτέρα ο υπουργός, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω  θυμίζουμε ότι δεν δίστασε να διαστρέψει την εννοιολογική σημασία και αξία της φιλοξενίας και του Ξένιου Δία για να κωδικοποιήσει τις επιχειρήσεις – σκούπα που έχει εξαπολύσει σε βάρος δικαίων και αδίκων…

Μας είπε ότι η βία που εκπορεύεται από τα ταπεινότερα κίνητρα ενός στρεβλού και διεστραμμένου εθνικιστικού χαρακτήρα θα καταπολεμηθεί με τμήματα, με… στατιστική καταγραφή και με επίσπευση της διερεύνησης των καταγγελιών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας κατά των μεταναστών.

Ας παρακολουθήσουμε τον πολιτικά «στρογγυλό» συλλογισμό αναφοράς του υπουργού για να δούμε το αίτιο και το αιτιατό αυτής της προχρονολογημένης, όπως την αποκάλεσε, αναγγελίας.

1 Σύμφωνα με όσα δήλωσε δημοσίως, «δημιουργούνται Τμήματα αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας στις Υποδιευθύνσεις Κρατικής Ασφάλειας Αθηνών και Θεσσαλονίκης καταρχάς, καθώς επίσης και αντίστοιχα Γραφεία στις 5 Υποδιευθύνσεις της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και σε όλες τις Υποδιευθύνσεις και τα Τμήματα Ασφαλείας των Νομών της Χώρας».  Εδώ ακριβώς βρίσκονται κι ανακύπτουν οι καλές (εξαίρετες θα τις χαρακτηρίζαμε) προθέσεις.

2 Στην παράγραφο που ακολουθεί εντοπίζεται η… ουσία όλου του πράγματος. Ο Δένδιας μας «αποκάλυψε» ότι η ρατσιστική βία θα εξαλειφθεί διά της… στατιστικής καταγραφής!  «Στο άρθρο 3 παράγραφος ιε’ ανατίθεται στο καινούργιο τμήμα και στα καινούργια γραφεία η τήρηση στατιστικών στοιχείων και η συνολική εποπτεία επί του θέματος αυτού, ώστε να μπορούμε να έχουμε αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία». Εδώ ακριβώς αρχίζει να διαχωρίζεται ο δρόμος προς την κόλαση της αχαλίνωτης διά της προτροπής βίας και διά μέσου της αυτάρεσκης εξαπάτησης και του επικοινωνιακού φιάσκο… Οι προθέσεις αρχίζουν να ξεθωριάζουν και να φθίνουν.

3 Απτόητος ο υπουργός  ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι «ρυθμίζονται διάφορα επιμέρους ζητήματα, όπως η δημιουργία κοινής τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών και ενημέρωσης στα θέματα ρατσιστικής βίας». Από εδώ και πέρα η φενάκη γίνεται απροκάλυπτα διαυγής, καθώς ο Δένδιας δεν θέλησε ν’ απαντήσει  στο ερώτημα πώς ακριβώς είναι δυνατό να συμβεί αυτό, από τη στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα όλων όσοι κακοποιούνται με γνώμονα το χρώμα και τη χώρα της προέλευσης είναι πρόσφυγες που μπήκαν παράνομα στη χώρα και ως εκ τούτου με εξαιρετικά περιορισμένες επιλογές.

Είτε θα πρέπει να καταγγείλουν την επίθεση, να γίνει η ιατροδικαστική εξέταση και στη συνέχεια να… συλληφθούν για να εγκλειστούν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, είτε θα πρέπει να κάνουν ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, η οποία ναι μεν θα καταγραφεί… ως στατιστικό στοιχείο, αλλά δεν θα μπορεί να εξεταστεί η βασιμότητά της και ως εκ τούτου θα καταλήξει στο… αρχείο!!!

Εσωτερική υπόθεση

Α! Για να μην ξεχαστούμε. Μας είπε επίσης ο υπουργός  ότι «εκτός από το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, υπεγράφη διαταγή από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία ανατίθεται ρητά στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων όπως επιλαμβάνεται των καταγγελιών που αφορούν οποιαδήποτε περίπτωση που αφορά στην Ελληνική Αστυνομία, με άμεση προτεραιότητα, με απολύτως άμεση προτεραιότητα».

Αργότερα θα δείτε πώς ακριβώς εννοούσε το λήμμα της προτεραιότητας και τη λεπτομερή εξέταση των καταγγελιών που συσχετίζονται με ρατσιστική βία ή τους βασανισμούς με δράστες αστυνομικούς.

Κατά τα λοιπά, ο Δένδιας  αρνήθηκε ν’ απαντήσει  σε δύο τουλάχιστον καίριας και υψηλής για την περίσταση ερωτήσεις. Η πρώτη είναι όταν του ζητήθηκε η πολιτική άποψη και η τοποθέτησή του για το εάν θα πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή. Είπε ότι το ερώτημα δεν είναι σχετικό με το… υπό συζήτηση θέμα και  λίγο αργότερα, όταν επανατοποθετήθηκε το ερώτημα, με το αιτιολογικό ότι από το συγκεκριμένο πολιτικό μόρφωμα πηγάζει κι εκπορεύεται η ρατσιστική βία, είπε ότι δεν του… άρεσε το ύφος με το οποίο διατυπώθηκε.

«Χάδι» στους φασίστες

Το δεύτερο συγγενές ερώτημα ήταν αναφορικά με την αποκάλυψη που είχε κάνει το «Π» πέρυσι τον Ιούνιο. Ότι δηλαδή ο φάκελος που διατηρεί η Κρατική Ασφάλεια για τη Χρυσή Αυγή περιοριζόταν σε μία και μοναδική σελίδα μονής όψης. Το ερώτημα ήταν εάν τα στοιχεία αυτού του φακέλου έχουν διευρυνθεί. Ο Δένδιας για την ιδιοτελή οικονομία της «συζήτησης» θεώρησε το ερώτημα τοποθέτηση και πήγε παρακάτω. Τι όμως είχαμε αποκαλύψει;

Στ’ αρχεία της Αστυνομίας και των think tanks περί της Χρυσής Αυγής όσο κι αν φαντάζει απίστευτο και παράλληλα ενοχοποιητικό για τις όποιες ύποπτες διασυνδέσεις, το μόνο που υπάρχει είναι μια απλή και γλαφυρή… έκθεση ιδεών!!! Αυτό και τίποτα περισσότερο.

Σύμφωνα με τον προφανώς έναν και μοναδικό συντάκτη αυτού του… κειμένου, το αίτιο για τη σύσταση του γκρουπούσκουλου από νοσταλγούς του ναζισμού ήταν η εθνικιστική έξαρση περί του Μακεδονικού ζητήματος.  Στην παιδική έκθεση, που την τιτλοφορούν ως Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή, αναγράφονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Κατά δήλωσή τους είναι λαϊκός σύνδεσμος με εθνικιστική ταυτότητα. Η ιδεολογία της χαρακτηρίζεται ως ακροδεξιά – νεοφασιστική – νεοναζιστική. Δρα σε Ελλάδα και Κύπρο. Η πολιτική της δράση αρχίζει τον Ιανουάριο του 1993 με την έκδοση και της ομώνυμης εφημερίδας.

Τα μέλη της συμμετέχουν σε συλλαλητήρια – εκδηλώσεις κ.λπ. για τη Μακεδονία το 1993, για τα Ίμια το 1997 και στην πρώτη πανευρωπαϊκή – εθνικιστική κινητοποίηση τον Ιούνιο του 2007 εναντίον της συνόδου των G-8 στη Γερμανία. Επίσης, συμμετέχει εδώ και χρόνια στις εκδηλώσεις στον Γράμμο και στο Βίτσι, του Μελιγαλά στη Μεσσηνία και σε άλλες εκδηλώσεις εθνικιστικού πάντοτε περιεχομένου.  

Το 2009 συμμετείχε σε ευρωεκλογές κι εθνικές εκλογές συγκεντρώνοντας πολύ μικρά ποσοστά, ενώ το 2010 πήρε στις αυτοδιοικητικές εκλογές μια έδρα στο διοικητικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.

Τον Ιανουάριο του 2011 πραγματοποιήθηκε το 7ο συνέδριο, στη διάρκεια του οποίου αποφασίστηκε η αυτόνομη συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν. Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα και συσπείρωση μελών από περιοχές του κέντρου και την επαρχία και αυτό αποδίδεται στο αίσθημα απειλής από την αυξημένη παρουσία αλλοδαπών και από την κατ’ αυτούς αλλοίωση των χαρακτηριστικών του έθνους.

Η προώθηση αυτών των συνθημάτων βρίσκει κατά τη δική τους ερμηνεία ευήκοα ώτα στις πληθυσμιακές αυτές ομάδες, που ερμηνεύουν τα κοινωνικά – πολιτικά φαινόμενα με βάση τις ιδιαίτερες ιδεολογικές τους προσεγγίσεις. Το τελευταίο χρονικό διάστημα οργανώνουν στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα εκδηλώσεις για την εκδίωξη των μεταναστών.

Στην Αθήνα λειτουργούν 3 έως 4 γραφεία, όπως επίσης υπάρχουν γραφεία και σύνδεσμοι και σε αρκετές πρωτεύουσες νομών της περιφέρειας. Δεν μπορεί να γίνει ακριβής προσδιορισμός μελών, τα τελευταία δύο χρόνια ωστόσο παρατηρείται μεγάλη αύξηση της δύναμης της Χρυσής Αυγής, που έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.

Γενικά τώρα, παρατηρείται στην Ευρώπη μια κίνηση για τη συνεργασία κι επαφή με ομοϊδεάτες για την ιδεολογική ταύτιση με ανάλογα πολιτικά κινήματα και κόμματα, στην οποία συμμετέχει και η Χρυσή Αυγή. Τα διακριτικά στοιχεία του κινήματος είναι η ξενοφοβία και ο ρατσισμός. Στις συγκεντρώσεις των στελεχών τονίζεται η ανωτερότητα του χώρου τους σαν κίνητρο ενθάρρυνσης για την ένταξη νέων μελών αλλά και για τις δράσεις που αναλαμβάνουν».  

Τόσο βαθιά ανάλυση! Τόσο εμπεριστατωμένη και προσεκτική παρακολούθηση (για αντιμετώπιση ούτε  λόγος) του φασιστικού φαινομένου…

Μέσα οι αντιφασίστες, έξω οι ρατσιστές

Η «Αυγή της Κυριακής», αναφορικά με τις έριδες στο σίριαλ των καταγγελιών για τον βασανισμό στη ΓΑΔΑ 15 αντιεξουσιαστών (παρενθετική υποσημείωση: Η Αστυνομία για μία ακόμη φορά κατάφερε να πιάσει αντιφασίστες, ενώ με τους φασίστες έχει ένα πρόβλημα. Καταφέρνουν και της… ξεγλιστρούν!!!), προέβη στην ακόλουθη εξής αποκάλυψη:  

«Ο 7ος τακτικός ανακριτής που χειρίστηκε την υπόθεση διαπιστώνει εγκληματικές πράξεις τις οποίες διέπραξαν αστυνομικοί σε βάρος των 15 συλληφθέντων που συμμετείχαν στην αντιφαστιστική μοτοπορεία της 30ής Σεπτεμβρίου και με αναφορά του στον εισαγγελέα Πρωτοδικών ζητά την ποινική δίωξη των αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ για κακούργημα! Επιπλέον, οι ιατροδικαστικές εκθέσεις εκτός από “βαριά σωματική βλάβη” κατέγραψαν και το σημάδι του αστυνομικού taser, γεγονός που ο Ν. Δένδιας λοιδόρησε μέσα στη Βουλή διερωτώμενος “πιστεύει κανείς σοβαρά ότι καίμε τους κρατούμενους με αναπτήρα;”…». Άπαπα, λέμε εμείς…   

«Ο εισαγγελέας όμως δεν πείστηκε και τονίζει χαρακτηριστικά: “Κατόπιν των ανωτέρω, και επειδή κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ανέκυψε γεγονός που διώκεται αυτεπαγγέλτως, ήτοι τα εγκλήματα:

α) της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από κοινού κατά συρροή τετελεσμένη και σε απόπειρα (σ.σ.: κακούργημα),

β) της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατά συρροή,

γ) της παράνομης οπλοφορίας (ως προς το πιστόλι taser) και

δ) της οπλοχρησίας, σας ανακοινώνουμε τις πράξεις αυτές, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθου 38 ΚΠΔ και παρακαλούμε για τις δικές σας κατά τον νόμο ενέργειες”!»  

Ο αποστασιοποιημένος όμως από όλα αυτά και το αυτονόητο Δένδιας ξιφούλκησε λέγοντας διά μέσου διαρροών το βράδυ της Δευτέρας σχετικά με το ζήτημα των καταγγελιών για δήθεν «βασανισμούς» κρατουμένων στη ΓΑΔΑ με ηλεκτροσόκ και κάψιμο με αναπτήρες, ότι οι ιατροδικαστικές εκθέσεις επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι κανένα – μα κανένα – έγκαυμα δεν υπήρξε σε κρατουμένους. Η επιμονή της εφημερίδας «Αυγή» στο αντίθετο συνιστά ολίσθημα, καθώς συγχέει ορθοπεδικής φύσεως ερυθρότητα σε έναν τραυματία με… έγκαυμα, παρότι πουθενά δεν γίνεται αναφορά σε κάτι τέτοιο και θα αρκούσε ένα τηλεφώνημα στον ιατροδικαστή για να το διασταυρώσει. Συγγνώμη συνεπώς πρέπει να ζητήσουν η συγκεκριμένη εφημερίδα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία άκριτα αναπαρήγαγαν τη συγκεκριμένη «πληροφορία».

Α, και για να μην ξεχαστούμε. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ρωτήθηκε για τη μήνυση με την οποία απείλησε ότι θα φιμώσει και τον «Guardian» κι εκεί να δείτε αναδίπλωση με ευλυγισία πολιτικού ακροβάτη.  «Εγώ δεν μπορώ να κάνω προσωπικά αγωγές. Ανέφερα,  δείτε τα πρακτικά της Βουλής,  ότι αυτό είναι θέμα, το οποίο θα παραπεμφθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και αυτό θα γίνει. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που εκπροσωπεί νομικά το Ελληνικό Δημόσιο θα κρίνει αν και κατά πόσο θα προχωρήσει σε κάτι».

Και σημειώνουμε το γεγονός ως προσπάθεια φίμωσης και λογοκρισίας και του ξένου Τύπου…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:39