15/08/2020 02:42:11

Ύψωσε πάλι το ανάστημά της η Κίρσνερ

Ύψωσε πάλι το ανάστημά της η Κίρσνερ - Media
Για μία ακόμη φορά η Αργεντινή ύψωσε το ανάστημά της μέσω της προέδρου της, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ.
 

Αφορμή η απόφαση του Εφετείου των ΗΠΑ, που κάλεσε την κυβέρνηση της Αργεντινής να πληρώσει στο ακέραιο όσους κατόχους ομολόγων (κυρίως αμερικανικά hedge funds), δεν δέχθηκαν την αναδιάρθρωση του χρέους, το 2005 και το 2010.
 
«Θα πληρώσουμε τα χρέη μας και σε δολάρια, γιατί έχουμε αποθέματα» δήλωσε η πρόεδρος της χώρας, ενώ παράλληλα κατήγγειλε «οργανωμένο σχέδιο».
 
Η ίδια υποστήριξε ότι η χώρα της είναι θύμα οργανωμένου σχεδίου, σκοπός του οποίου είναι η ανακοπή της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και η αποτροπή άλλων υπερχρεωμένων χωρών να μην ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξε η Αργεντινή με την αναδιάρθρωση του χρέους της
 
«Δεν είναι ότι θέλουν να μας οδηγήσουν σε στάση πληρωμών, αλλά στο να αποτύχει ένα μοντέλο διαχείρισης, εντελώς αντίθετο με αυτό που εφαρμόζεται με αποτυχία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και έχει οδηγήσει σε εκατομμύρια άστεγους», ανέφερε.
 

Σημειώνεται ότι μόλις πρόσφατα από το Βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η Κίρσνερ είχε απαντήσει καυστικά στην απειλή της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ότι θα έβγαζε «κόκκινη κάρτα» στην Αργεντινή με αφορμή τα στατιστικά της στοιχεία.
 
«Η χώρα μου δεν είναι μία ποδοσφαιρική ομάδα, είναι ένα κυρίαρχο έθνος που παίρνει αποφάσεις με κυρίαρχο τρόπο και δεν θα αφήσει να υποβληθεί σε καμία πίεση και ακόμα περισσότερο σε καμία απειλή» είχε απαντήσει στην Λαγκάρντ.
 
Σημειώνεται επίσης πως η κρίση στην Αργεντινή είχε ξεκινήσει και επεκτάθηκε μετά το «κλείδωμα» της ισοτομίας του πέσο με το δολάριο (1:1) έχοντας ως στόχο την προσέλκυση επενδυτών, απόφαση ωστόσο όμως που στέρησε από την Αργεντινή τη δυνατότητα άσκησης νομισματικής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.