search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:14
MENU CLOSE

Spiegel: Μέτρα στήριξης για την Ελλάδα για να αποφευχθεί νέο κούρεμα

04.11.2012 13:30
Spiegel: Μέτρα στήριξης για την Ελλάδα για να αποφευχθεί νέο κούρεμα - Media

Με μια σειρά έκτακτα μέτρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προτίθενται να στηρίξουν την Ελλάδα για να αποφευχθεί ένα δεύτερο κούρεμα, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε προδημοσίευση σχετικού άρθρου.

 Με μια σειρά έκτακτα μέτρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προτίθενται να στηρίξουν την Ελλάδα για να αποφευχθεί ένα δεύτερο κούρεμα, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε προδημοσίευση σχετικού άρθρου.

Για να αποφύγουν ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, που θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους των χωρών-μελών οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σχεδιάζουν μια δέσμη μέτρων στήριξης της Ελλάδας. Σύμφωνα με προδημοσιεύση άρθρου του περιοδικού Der Spiegel, από το τεύχος που κυκλοφορεί τη Δευτέρα, τα μέτρα περιλαμβάνουν νέα μείωση των επιτοκίων, που καταβάλλει η Ελλάδα για τις πιστώσεις που έχει λάβει, ενώ την ίδια στιγμή θα μειωθούν και τα τέλη διαχείρισης.
Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράζει για μεγαλύτερο διάστημα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί ομόλογα του ελληνικού δημοσίου βραχυπρόθεσμης διάρκειας. Εκτός αυτού η ΕΚΤ θα καταβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση κέρδη, που προκύπτουν από την αγορά ομολόγων σε χαμηλή τιμή μέχρι την ημερομηνία αποπληρωμής τους.

Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας μέσω τιτλοποιήσεων

Επίσης εθνικές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες έχουν στην κατοχή τους εδώ και χρόνια ελληνικά χρεόγραφα, θα αποδίδουν τα κέρδη τους νωρίτερα από ότι προβλέπεται στην Αθήνα. Η ελληνική δημόσια περιουσία, η οποία, τουλάχιστον προς το παρόν, βρίσκει δύσκολα αγοραστές, αναμένεται να μετατραπεί σε χρήμα με τη βοήθεια τιτλοποιήσεων, οι οποίες μπορούν να πωληθούν.

Για να μην αυξηθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, οι ελληνικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες θα λάβουν απευθείας κεφαλαιακές ενισχύσεις από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ο οποίος θα διαθέσει επίσης χρήματα και για ένα πρόγραμμα «επαναγοράς του χρέους». Οι επιπλέον τρόποι χρηματοδότησης θα καταστούν αναγκαίοι και για τον πρόσθετο λόγο ότι η Ελλάδα θα λάβει διετή παράταση για το πρόγραμμα προσαρμογής, για να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της.
 
Πηγή: Deutsche Welle

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:13