search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:31
MENU CLOSE

Η κατάρρευση και το άγνωστο

06.11.2012 08:44
Η κατάρρευση και το άγνωστο - Media

Μοιάζει πλέον να μην υπάρχει μεγαλύτερη κοινοτυπία, σε επίπεδο αναλύσεων, από τη διαπίστωση ότι το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα καταρρέει.

Μοιάζει πλέον να μην υπάρχει μεγαλύτερη κοινοτυπία, σε επίπεδο αναλύσεων, από τη διαπίστωση ότι το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα καταρρέει. Είναι γεγονός και είναι ορατό παντού: στην πυκνή πολιτική επικαιρότητα, στις συνεχείς πολιτικές διεργασίες, στα όσα συμβαίνουν ή δεν συμβαίνουν εντός της Βουλής, στις δημοσκοπήσεις, στα δελτία ειδήσεων, στα «συντροφικά μαχαιρώματα», στις μεταγραφές πολιτικών στελεχών, στην πλήρη διάλυση της πραγματικής οικονομίας και της παραγωγής,  στον γενικευμένο  κοινωνικό αναβρασμό – είτε αυτός εκδηλώνεται στο δρόμο είτε όχι – στα σενάρια «επιβίωσης», την επόμενη μέρα.
Ένα τέτοιο σενάριο που «τρέχει»  εδώ και λίγες μέρες, επεξεργασμένο σε … συνθήκες εργαστηρίου, βλέπει την επιβίωση του υπάρχοντος συστήματος εξουσίας στην συμπύκνωσή του σε ένα «μεγάλο» ισχυρό κόμμα, με τη ΝΔ να αποτελεί τον υποδοχέα πρώην πρωτοκλασάτων Πασόκων – και κάθε πικραμένου που απειλείται με πολιτική εξαφάνιση . Οι απόψεις δεν είναι άλλωστε εμπόδιο, καθώς η κρίση ανέδειξε ότι τα ιδεολογικοπολιτικά όρια μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ορισμένων άλλων ορφανών που περιδιαβαίνουν το πολιτικό σύστημα είναι δυσδιάκριτα.
Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν αυτοί όλοι μαζί ή αλλιώς, παρέχει αυτό το σενάριο εχέγγυα πολιτικής επιβίωσης αυτών που το απεργάζονται; Και επίσης, ποιο πολιτικό προϊόν θα πουλήσουν προκειμένου να επιβιώσουν; Αυτό που μας έφερε ως εδώ ή κάτι άλλο το οποίο, όμως εκφερόμενο από τα χείλη αυτών που η κοινωνία θεωρεί «απατεώνες» και «κλέφτες» δεν θα έχει καμία πολιτική αξιοπιστία,(πολλώ δε μάλλον που, πέρα από τα όποια εξωραϊστικά ρητορικά σχήματα, δεν θα έχει και ουσία, δεν μπορεί να έχει);
Ακόμη κι έτσι, όμως, με «τερτίπια», πιθανότατα το μόνο που θα μπορούν να κερδίσουν όσοι τελικά βρεθούν στην ίδια πολιτική κοίτη,  είναι μια παράταση ζωής σε συνθήκες φθοράς ή αλλιώς η επιβράδυνση της ολοκληρωτικής κατάρρευσης, με την κοινωνία από κάτω να συντρίβεται ολοσχερώς, χωρίς ορατή διέξοδο απ’ το τούνελ.
Στον αντίποδα μπορεί ο Τσίπρας να βρίσκεται στην αναμονή, αλλά μέχρι στιγμής, αποτελεί μεν μια εναλλακτική πολιτική δύναμη, αλλά δεν φαίνεται να διαθέτει μια πειστική εναλλακτική διεξόδου που να κινητοποιεί μαζικά την απογοητευμένη και οργισμένη κοινωνία.
Οι συνθήκες αυτές αφήνουν πολύ χώρο για το απρόβλεπτο, (είτε με τη θετική έννοια, είτε με την αρνητική) τόσο από την πλευρά της κοινωνίας, όσο και από την πλευρά της πολιτικής…
Αργά ή γρήγορα, το πολιτικό σύστημα δύσκολα θα θυμίζει κάτι από αυτό που ξέραμε μέχρι σήμερα. Το ερώτημα είναι αν η κοινωνία και η χώρα θα θυμίζει κάτι από σύγχρονο δυτικό κράτος….

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:31