search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:35
MENU CLOSE

Οι γκραφιτάδες τιμούν το χωριό – «φάντασμα»

06.11.2012 12:33
Οι γκραφιτάδες τιμούν το χωριό – «φάντασμα» - Media

Το χωριό Doel κοντά στον ποταµό Scheldt, στα σύνορα του Βελγίου µε την Ολλανδία, παρέµενε ζωντανό για περισσότερα από 700 χρόνια, µέχρι που οι βουλές των αρµοδίων τού άλλαξαν τη µοίρα για πάντα.

Το χωριό Doel κοντά στον ποταµό Scheldt, στα σύνορα του Βελγίου µε την Ολλανδία, παρέµενε ζωντανό για περισσότερα από 700 χρόνια, µέχρι που οι βουλές των αρµοδίων τού άλλαξαν τη µοίρα για πάντα.
Το ιδανικό τοπίο της εξοχής το οποίο οι κάτοικοι απολάµβαναν για επτά αιώνες άρχισε να αλλάζει όταν κοντά στο Doel εγκαταστάθηκε εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας. Τη δεκαετία του ’70, το χωριό µπήκε πάλι στο στόχαστρο των αρµοδίων, που έκαναν σχέδια για την επέκταση του λιµανιού. Οι κάτοικοι, όµως, αντιστάθηκαν και κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανό το χωριό τους. Ο ξεπεσµός άρχισε, όµως, τη δεκαετία του ’90, όταν κάποιοι κάτοικοι άρχισαν να µετακοµίζουν και η κυβέρνηση βρήκε τρόπο να εξασφαλίσει αργά αλλά σταθερά την υποβάθµιση του ιστορικού χωριού. Οι αρχές δεν δέχθηκαν να νοικιάσουν τα σπίτια και τις εκτάσεις µε αποτέλεσµα να αρχίσει η παρακµή. Έτσι το 2007 αποφασίστηκε η µετεγκατάσταση όλων των κατοίκων, η οποία ολοκληρώθηκε το 2009. Η εγκατάλειψη του χωριού βασίστηκε σε έναν νόµο που ορίζει ότι, όταν γίνονται έργα ανάπτυξης που επιβαρύνουν το περιβάλλον, θα πρέπει να υπάρχει περιβαλλοντικό ισοζύγιο µε την «ελευθέρωση» γης από κάθε χρήση, ακόµα και οικιστική. Έτσι το Doel ύστερα από 700 χρόνια µετατράπηκε σε χωριό – «φάντασµα»… Την Ιστορία του αποφάσισαν να τιµήσουν καλλιτέχνες της street art, που έσπευσαν στο εγκαταλελειµµένο χωριό και αποχαιρέτησαν ένα κοµµάτι της Ιστορίας του τόπου τους µε γκράφιτι στους τοίχους των εγκαταλελειµµένων σπιτιών. Με τον τρόπο αυτόν, το χωριό – «φάντασµα» απέκτησε νέα ζωή και έγινε πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν τη µεγαλύτερη υπαίθρια γκαλερί, αποδεικνύοντας ότι η ιστορική µνήµη ενός τόπου, έστω και µικρού, µπορεί να κρατηθεί ζωντανή παρά τις όποιες αποφάσεις αρµοδίων και µη. Οι φωτογραφίες είναι του Jeremy Gibbs, γνωστού µε το καλλιτεχνικό ψευδώνυµο Romanywg, ο οποίος θεωρείται από τους κορυφαίους φωτογράφους street art.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:34