search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:57
MENU CLOSE

ΥΠΕΚΑ: στροφή προς… Σοβιέτ!

06.11.2012 22:00
Τρεις συλλήψεις για απάτες, με πρόσχημα την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων - Media

Όταν προεκλογικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των προτάσεών τους για την οικονομία έθεταν και θέμα φορολόγησης κατά 1% του τζίρου των επιχειρήσεων, έπεσε φωτιά να τους κάψει…

Όταν προεκλογικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των προτάσεών τους για την οικονομία έθεταν και θέμα φορολόγησης κατά 1% του τζίρου των επιχειρήσεων, έπεσε φωτιά να τους κάψει…
Σήμερα, όμως, που η τρικομματική κυβέρνηση αποφάσισε, διέταξε και επέβαλε έκτακτη εισφορά  25%-35% επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών (πλην οικιακών), δεν άνοιξε ρουθούνι!
Η έκτακτη εισφορά θα έχει, μάλιστα, αναδρομικό χαρακτήρα ενώ θα ισχύσει για δυο, τουλάχιστον, χρόνια με υπουργικό δικαίωμα για επέκτασή της κατά έναν ακόμα χρόνο.
Και είναι ένα χαράτσι επί του τζίρου των πιο υγειών επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή στη χώρα, οι οποίες έτσι κι αλλιώς επιβαρύνονται με φόρο (εταιρικό και μερισμάτων) της τάξης του 40% επί των κερδών.
Όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) η επιβολή της έκτακτης εισφοράς δεν αποτελούσε καν αίτημα της Τρόικας, ενώ την αντίθεσή του στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά επαναβεβαίωσε πρόσφατα και ο Επίτροπος Oettinger με επιστολή του στον ΣΕΦ όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «Τέτοια μέτρα αναδρομικού χαρακτήρα πρέπει, κατά την άποψη μας, να αποφεύγονται πάση θυσία, καθώς υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών».
Το περίεργο είναι ότι η κυβέρνηση που κάνει τα αδύνατα δυνατά για να δώσει γη και ύδωρ σε κάθε επίδοξο επενδυτή, καταστρατηγώντας κάθε έννοια προστασίας του περιβάλλοντος και κάνοντας κουρελόχαρτο τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, επιφυλάσσει μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών και μόνο!
Είναι άλλωστε η δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες που το ΥΠΕΚΑ παίρνει μέτρα σε βάρος των φωτοβολταϊκών στο όνομα της «σωτηρίας» της αγοράς ενέργειας, χωρίς, βεβαίως να γίνεται συζήτηση για καμιά άλλη τεχνολογία, για το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και αγνοώντας ακόμα και τις προτάσεις της ΡΑΕ.
Ο ΣΕΦ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι το μέτρο θα οδηγήσει πολλούς επενδυτές σε αδυναμία αποπληρωμής των δανείων προς τις τράπεζες και εν τέλει σε πτώχευση ενώ θέτει προ των πυλών της ανεργίας χιλιάδες εργαζομένους.
 Στο πλευρό των επενδυτών φωτοβολταϊκών τάχθηκε σύσσωμη η αγορά ΑΠΕ  με κοινή ανακοίνωση των συνδέσμων ΕΣΗΑΠΕ (ηλεκτροπαραγωγοί από ΑΠΕ), ΕΛΕΤΑΕΝ (Αιολικά), ΕΣΜΥΕ (Μικρά Υδροηλεκτρικά) και ΕΛΛΕΒΙΟΜ (βιομάζα).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:55