search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:36
MENU CLOSE

Ο κόσμος χάνεται, η αγορά… σφυρίζει

08.11.2012 11:38
Ο κόσμος χάνεται, η αγορά… σφυρίζει - Media

Εξαιρετικά ψύχραιμα δείχνει να αντιμετωπίζει το ΧΑ τις τελευταίες εξελίξεις, που και ουσιαστικές είναι και καθοριστικές για την πορεία του τόπου.

Εξαιρετικά ψύχραιμα δείχνει να αντιμετωπίζει το ΧΑ τις τελευταίες εξελίξεις, που και ουσιαστικές είναι και καθοριστικές για την πορεία του τόπου. Εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης στη Βουλή με το πολιτικό θερμόμετρο σε σημείο…βρασμού, την κοινωνία στα κάγκελά και την πραγματική οικονομία σε ημιθανή κατάσταση είναι άξιον απορίας πως το χρηματιστήριο δεν έχει καταβαραθρωθεί ακόμη.
Και όχι μόνον αυτό αλλά και με τα διεθνή ΜΜΕ να επαναφέρουν σενάρια για Grexit, τους Γερμανούς πολιτικούς να προειδοποιούν πως δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η λήψη οριστικής απόφασης για την Ελλάδα στις 12 Νοεμβρίου και τους κάθε λογής «ειδικούς» να βλέπουν χρεοκοπία στο ένα ή στο δείνα τρίμηνο του 2013 ή και 2014 μέχρι και η αγορά ελληνικών κρατικών τίτλων παραμένει ατάραχη.
Μάλιστα στο διήμερο 5-6/11 που φούντωναν τα σενάρια για αναβολή της όποιας απόφασης στις 12/11, για μετάθεση και σύγκληση άλλου έκτακτου Eurogroup τα spreads του ελληνικού 10ετούς υποχώρησαν κατά 50 μονάδες βάσης. Που είναι οι άλλες εποχές, που επιτίθετο  ο γραφικός Ρέσλερ και κατέρρεαν οι αγορές ομολόγων από Αθήνα μέχρι Μαδρίτη.
Που οφείλεται άραγε αυτή η εμφανής ανοσία του ΧΑ;
Πέραν του λογικού αυτοματισμού της αγοράς στην ομοβροντία αρνητικών ειδήσεων και εξελίξεων για σχεδόν τρία χρόνια, ενός…μιθριδατισμού που επέρχεται μετά από όλα αυτά φαίνεται να εμπεδώνεται η πεποίθηση των insiders πως τα γερμανικά συμφέροντα (κατ΄επέκταση των δανειστών) δεν διευκολύνονται από ένα Grexit, πως η προοπτική μίας ελληνικής άτακτης χρεοκοπίας ΔΕΝ είναι μέσα στους σχεδιασμούς τους αυτή την  περίοδο. Είναι εδώ και εβδομάδες φανερό πως ο σχεδιασμός του Βερολίνου έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην «υποταγή» της Μαδρίτης, στην αποδοχή από την ισπανική κυβέρνηση ενός «ολοκληρωμένου μνημονιακού προγράμματος» με τις προειδοποιητικές βολές να πυκνώνουν τελευταία κατά του Παρισιού. Αντιθέτως φαίνεται να κερδίζει πολύτιμο ζωτικό χρόνο η Ρώμη, που αποδεικνύεται σκληροτράχηλος αντίπαλος στα γερμανικά συμφέροντα.
 Το ότι το «ελληνικό πρόβλημα» έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα αναφέρεται συχνά από έντυπα όπως λ.χ. το Der Spiegel (που διαμορφώνει πολιτική στην Γερμανία) έχει την εξήγηση του. Η Αθήνα έχει αποδεχθεί μέχρι τώρα το μεγαλύτερο μέρος των πιεστικών βουλών των ξένων, έχει «δεθεί»  νομικά (σ.σ. αγγλικό δίκαιο) η αγορά εργασίας της χώρας έχει αποσαθρωθεί (δημιουργώντας επιτέλους για τους δανειστές φθηνά εργατικά χέρια), τα λεγόμενα «ασημικά» του Δημοσίου έχουν μπει σε διαδικασία εκποίησης.
Δεν είναι τυχαίο, πως τώρα που έχουν διευθετηθεί όλες οι…εκκρεμότητες με την ελληνική πλευρά να αποδέχεται τα… πάνδεινα, τα ξένα ΜΜΕ κάνουν λόγο για τα πλούσια αποθέματα της χώρας σε χρυσό ή τα πετρελαιοπιθανά κοιτάσματα τη στιγμή που επισπεύδεται η αδειοδότηση για έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Η ουσία είναι, πως οι δανειστές, οι Γερμανοί έχουν πάρει σχεδόν όλα όσα ήθελαν (μία από τις τελευταίες ουσιαστικές λεπτομέρειες είναι η δημιουργία-λειτουργία του λεγόμενου ειδικού λογαριασμού), η συγκυβέρνηση περνάει τα δυσκολότερα/επαχθέστερα μέτρα έχουν ληφθεί ποτέ στον τόπο μετά τον Β΄ΠΠ.
Η Αθήνα δείχνει να εξοικειώνεται με την προοπτική της παράτασης στην λήψη μία απόφασης για μετά τις 12 Νοεμβρίου. Κάτι, που αποτυπώνεται στον κατ΄εξοχήν  καθρέφτη το ΧΑ (και συμπληρωματικά στην αγορά ομολόγων). Οι ισχυροί παίκτες (δηλαδή αυτοί που γνωρίζουν τι συμβαίνει στα κέντρα λήψης αποφάσεων ) δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα παρά τον καταιγισμό των ΜΜΕ πως την ερχόμενη Δευτέρα ΔΕΝ θα ληφθεί οριστική απόφαση για την Ελλάδα. Και όμως για όποιον παρακολουθεί ενδελεχώς τις κινήσεις των insiders θα διέκρινε το μεθοδικό μάζεμα στα χαμηλά και την ελεγχόμενη κατοχύρωση θέσεων στα υψηλά της αγοράς.
Στις δε τράπεζες παρά το ότι οποιαδήποτε αναβολή ή μετάθεση στην εκταμίευση της δόσης επηρεάζει άμεσα (και μάλιστα αρνητικά ) τον κλάδο συνεχίζονται οι αγοραπωλησίες κυρίως από μεγαλομετόχους, ισχυρούς επιχειρηματικούς & επενδυτικούς πόλους.
Στην πιάτσα ακούγονται τελευταία διάφορα σενάρια και πιθανές λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα. Από το ότι η ΕΚΤ θα επαναγοράσει τελικά μέρος του χρέους (ενδεχόμενο, που ενισχύεται μετά την επανεκλογή του Μπ. Ομπάμα), θα μειωθεί το επιτόκιο (κάποιοι κάνουν λόγο για ένα 2,5%) μέχρι ένα ΄΄βελούδινο κούρεμα΄΄ σε βαθμό που δεν θα θίγονται πολύ τα γερμανικά συμφέροντα.
Ενδεικτική των όσων φημολογούνται και κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες θεωρείται η εκτίμηση της Citigroup πως συζητείται η αναπροσαρμογή του στόχου για το χρέος στο 125% του ΑΕΠ  (μέχρι τώρα ισχύει ο στόχος 120% ). Δημοσιεύματα άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο η ECB να ΄΄χαρίσει΄΄(δηλαδή να καταβάλλει) περί τα 10-12 δισ. ευρώ από κέρδη (απόδοσης ομολόγων) ενώ φαίνεται να κερδίζει έδαφος η προοπτική λήψης οριστικής απόφασης με πιθανότερη ημερομηνία την 22-23/11 στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:33