search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:24
MENU CLOSE

Έχει ο καιρός γυρίσματα;

09.11.2012 11:52
oldphotossel_71352375384.jpg

Όλα τα ’χε η Μαριορή, νάσου και ο… Σημίτης, που για λόγους ασφαλείας αφήνει το γραφείο του στην Ακαδημίας και αναζητεί την προστασία στο κτήριο της Βουλής.

Όλα τα ’χε η Μαριορή, νάσου και ο… Σημίτης, που για λόγους ασφαλείας αφήνει το γραφείο του στην Ακαδημίας και αναζητεί την προστασία στο κτήριο της Βουλής. Άλλωστε στο Κοινοβούλιο, ως πρώην πρωθυπουργός, ο Κ. Σημίτης έχει στη διάθεσή του ένα γραφείο, το οποίο έχει ενδιαφέρον να πούμε ότι το καταλαμβάνει σε μια περίοδο κατά την οποία στο ΠΑΣΟΚ γίνεται το έλα να δεις. Τυχαίο; Ο καιρός (οι επόμενες λίγες μέρες και βδομάδες) θα δείξει…

Η επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στα κεντρικά πολιτικά λημέρια της Βουλής προφανώς δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Μάλιστα απαρατήρητο για τους γνωρίζοντες δεν περνά το γεγονός ότι το γραφείο που του παραχωρήθηκε είναι αυτό όπου το 1996 είχαν γίνει όλες οι διεργασίες για την ανάδειξή του ως πρωθυπουργού.
Όλα αυτά και οι αναμνήσεις που τα συνοδεύουν ίσως δεν είναι οι κατάλληλες σκέψεις με τις οποίες θα πρέπει να ασχολείται ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει την απτή σκληρή πολιτική πραγματικότητα: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δέχεται μεγάλη αμφισβήτηση από στελέχη του κόμματος, ενώ και ο ίδιος το υπονόησε, μιλώντας στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πριν από μερικές μέρες, «φωτογραφίζοντας» μάλιστα τον Κώστα Σκανδαλίδη ότι τον υπονομεύει «με την ομάδα του».

Οι φήμες
Παράλληλα, στενοί συνεργάτες του Βενιζέλου με συνεντεύξεις τους παραπέμπουν εμμέσως πλην σαφώς σε οργανωμένο σχέδιο ανατροπής του, ενώ τις τελευταίες μέρες η φήμη ότι αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων και την κύρωση του προϋπολογισμού ενδέχεται να τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και, μάλιστα, να υλοποιηθεί με συνοπτικές διαδικασίες από την Κ.Ο., ακούγεται όλο και περισσότερο.
Και δεν μπορεί κανείς παρά να θυμηθεί την εικόνα Σημίτη – Βενιζέλου στη Βουλή πριν από μερικά χρόνια, όταν ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε μία συνεδρίαση της Κ.Ο. και ύστερα από ισχυρές διαφωνίες με πολλά στελέχη του κόμματος, είχε ζητήσει το πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά χρονικά: να φέρουν κάλπη στην αίθουσα και να κληθούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.
Τα τότε παραπολιτικά έκαναν λόγο για διάλογο Βενιζέλου – Σημίτη, όπου ο μεν Ευ. Βενιζέλος φέρεται να ρώτησε τον Κ. Σημίτη «τι θα κάνουμε αν επιμείνει» και ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να του απάντησε «θα εκλέξουμε άλλον πρόεδρο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα». Τελικά, ο Γ. Παπανδρέου είχε αποσύρει την πρότασή του έπειτα από παραίνεση των ψυχραιμοτέρων.
«Έχει ο καιρός γυρίσματα;» αναρωτιούνται τις τελευταίες μέρες διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πρώην και νυν, σε ιδιωτικές τους συζητήσεις, φέρνοντας στη μνήμη τους το παραπάνω περιστατικό. Αυτό μένει να το δούμε, ωστόσο είναι γεγονός ότι ο Βενιζέλος δέχεται εδώ και καιρό χτυπήματα ακόμα και από στελέχη που μέχρι πρότινος τον στήριζαν σθεναρά.

Οι… μνηστήρες
Ο Κ. Σκανδαλίδης, για παράδειγμα, με αφορμή την ψήφιση των μέτρων και ενώ διέψευσε ότι ηγείται κάποιας εσωκομματικής ομάδας, δείχνει να έχει πάρει σαφείς αποστάσεις τον τελευταίο καιρό από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τους χειρισμούς του, ενώ «εξαφανισμένος» είναι ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος είχε υποστηρίξει ξεκάθαρα τον Βενιζέλο για την προεδρία του κόμματος τον περασμένο Μάρτιο.
Παράλληλα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Νίκος Αθανασάκης, ο πλέον στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, «συχνάζει» στο πολιτικό γραφείο του Τηλέμαχου Χυτήρη, επί της οδού Σίνα, όπου βρίσκεται και το πολιτικό γραφείο του Σκανδαλίδη, με αποτέλεσμα να δίνουν και να παίρνουν οι φήμες για επαφές και… συνεννοήσεις.
Επίσης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, χωρίς να ανοίγει ακόμα επισήμως τα χαρτιά του για την επόμενη μέρα, έκανε σαφές με δηλώσεις του ότι «εάν δεν γίνουν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα του ΠΑΣΟΚ», τότε δεν έχει λόγο να μείνει – μια δήλωση που θεωρήθηκε ότι παραπέμπει ανοιχτά σε θέμα αλλαγής ηγεσίας.
Την ίδια στιγμή, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ναι μεν δεν θέτει ζήτημα ηγεσίας, αλλά δεν διστάζει να μιλήσει για… μνημόσυνα και αποσύνθεση του κόμματός του! «Δεν έχει νόημα να κάνουμε μνημόσυνο για το ΠΑΣΟΚ, για ένα κόμμα που οδηγείται σε αποσύνθεση και διάλυση. Σε ένα διαλυμένο κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ δεν θέτεις θέμα ηγεσίας», είπε πρόσφατα, ενώ δεν παρέλειψε να απαντήσει στις «επικοινωνιακές κουτσουλίτσες», στις οποίες είχε αναφερθεί ο Ευ. Βενιζέλος, «φωτογραφίζοντάς» τον, λέγοντας ότι οι στρατηγικές που εκείνος έχει ακολουθήσει «έχουν οδηγήσει σε κουτσουλιές».
Παράλληλα, έχει διαμορφωθεί μία ομάδα έξι βουλευτών, οι οποίοι, σε περίπτωση που τεθεί άμεσα θέμα ηγεσίας για τον Ευ. Βενιζέλο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ψήφιζαν ένα άλλο πρόσωπο. Πρόκειται για τους Μάρκο Μπόλαρη, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννη Δριβελέγκα, Φίλιππο Σαχινίδη, Θάνο Μωραΐτη και Θεόδωρο Παραστατίδη.
Σημειώνεται ότι οι εν λόγω βουλευτές ανήκουν στον πρώην «παπανδρεϊκό» πυρήνα, γι’ αυτό και η Ιπποκράτους υποπτεύεται ότι ενδέχεται πίσω από τις κινήσεις τους να βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός.
Μέχρι στιγμής, πάντως, ο Γ. Παπανδρέου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και δεν επιθυμεί να εμπλακεί στα εσωκομματικά, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό του περιβάλλον, θα… έβλεπε με καλό μάτι έναν υποψήφιο από τη νεότερη γενιά και δη τον Φ. Σαχινίδη!
Ο δε Σαχινίδης, όπως και οι υπόλοιποι της «ομάδας των 6», θα μπορούσε να στηρίξει ενδεχομένως τον Κώστα Σκανδαλίδη για μεταβατικό πρόεδρο, καθώς και αυτή η φήμη ακούγεται πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα.
Όσοι γνωρίζουν καλά, πάντως, τον Ευ. Βενιζέλο, συνιστούν σε… κάθε ενδιαφερόμενο «να μην υπολογίζει χωρίς τον ξενοδόχο», αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μελετά προσεκτικά τις κινήσεις του για την επόμενη μέρα και δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη, αιφνιδιάζοντας τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:08