search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:09
MENU CLOSE

Ταπεινώνουν τον κόσμο της γνώσης

09.11.2012 18:49

Είναι φανερό πλέον ότι στην τρικομματική κυβέρνηση – άλλοι λίγο, άλλοι πολύ – δεν συμπαθούν και δεν υπερασπίζονται με φανατισμό τον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων.

Είναι φανερό πλέον ότι στην τρικομματική κυβέρνηση – άλλοι λίγο, άλλοι πολύ – δεν συμπαθούν και δεν υπερασπίζονται με φανατισμό τον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων. Κανένα σχεδόν κόμμα στις συζητήσεις που έγιναν στις Επιτροπές δεν αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση του Μνημονίου 3 ή του προϋπολογισμού για το 2013 στις περικοπές και στα μέτρα ταπείνωσης που περιλαμβάνονται για το δημόσιο πανεπιστήμιο και το ανθρώπινο δυναμικό του, καθώς ο προϋπολογισμός συρρικνώνεται κατά 163 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 18%.
Ειδικότερα, στο Μνημόνιο 3 ορίζεται ότι ο νεοδιόριστος πρωτοδίκης έχει μεικτές αποδοχές περίπου 2.700 ευρώ, ενώ ο νεοδιόριστος πρωτοβάθμιος καθηγητής περίπου 2.400 ευρώ.

Με άλλα λόγια, οι μεικτές αποδοχές του νεοδιόριστου πρωτοδίκη είναι μεγαλύτερες αυτών του καθηγητή πρώτης βαθμίδας, αλλά και αντίστοιχες με τις αποδοχές αναπληρωτή καθηγητή πανεπιστημίου με 20 χρόνια υπηρεσίας! Παράλληλα, ως βασικός μισθός του λέκτορα ορίζονται τα 1.065 ευρώ!!! Δηλαδή ένας επιστήμονας με πτυχίο, μάστερ, διδακτορικό και αρκετές ερευνητικές εργασίες, όταν εκλέγεται λέκτορας ή είναι αρκετά χρόνια σε καθηγητική βαθμίδα, «κοστολογείται» από το ελληνικό κράτος λιγότερο από τον πρωτοδίκη και τον στρατιωτικό.
Και επιπλέον να επισημάνουμε ότι, παρά τα λεγόμενα των κυβερνητικών συνεταίρων, στο Μνημόνιο 3 συμπεριλήφθηκαν διατάξεις του υπουργείου Παιδείας που δεν αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις και με τις οποίες προβλέπονται ρυθμίσεις υπέρ των κολεγίων, προφανώς στο όνομα της διευκόλυνσης της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Μάλιστα, για τις διατάξεις αυτές φέρεται ότι είχε διαφωνήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά, όπως αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά, δεν επέμεινε…
Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι η υποστήριξη του δημόσιου πανεπιστήμιου και του ανθρώπινου δυναμικού του απουσίαζε από τη ρητορική και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση τόσο του Μνημονίου 3 όσο και του προϋπολογισμού 2013 στην αρμόδια Επιτροπή. Το γεγονός προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ που, ενώ στο παρελθόν είχαν αναδείξει τη σημασία του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τώρα φαίνεται ότι τον ξέχασαν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:08