search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 05:11
MENU CLOSE

Economist: Καταστροφική η πολιτική, θέλει αναδιάρθρωση χρέους

09.11.2012 13:55
Economist: Καταστροφική η πολιτική, θέλει αναδιάρθρωση χρέους - Media

Το βρετανικό περιοδικό Economist με άρθρο που έχει στην έντυπη έκδοση τάσσεται υπέρ της διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους, όπως συνέβη και στο παρελθόν με χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, αλλά και την Πολωνία.

Υπέρ της «αναδιάρθρωσης» του ελληνικού χρέους τάσσεται ο Economist με άρθρο του στη βρετανική έκδοση, χρησιμοποιώντας ειρωνική γλώσσα για τους «σωτήρες της Ελλάδας».
Ο Economist κάνει λόγο για μονόδρομο, μιλά για καταστροφική πολιτική που ακολουθείται και υπενθυμίζει πως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν με χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, αλλά και την Πολωνία.
«Η εμπειρία από δεκάδες υπερχρεωμένες χώρες στη Λατινική Αμερική και την Αφρική μπορεί να δώσει μαθήματα που οι σωτήρες της Ελλάδας οφείλουν να μην αγνοήσουν». «Επί χρόνια, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και κυβερνήσεις πλούσιων χωρών προσπαθούσαν να βοηθήσουν τις συγκεκριμένες χώρες με βραχυπρόθεσμα δάνεια.
Οι χώρες ωστόσο με το μεγαλύτερο χρέος άρχισαν να ανακάμπτουν μόνον όταν τα χρέη τους, ανάμεσά τους και αυτά προς τους επίσημους δανειστές, κόπηκαν με μιας.  Στην Ευρώπη, ένα τέτοιο προηγούμενο αποτελεί η Πολωνία: η οικονομία της απογειώθηκε στα 1990, μετά από ένα "διάλειμμα" που της δόθηκε από τους πιστωτές της».
Ο Economist σημειώνει πως η δόση θα απομακρύνει την άμεση καταστροφή αλλά η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει.
Μόνη λύση, κατά το βρετανικό περιοδικό, αποτελεί η αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχει ο επίσημος φορέας, ο οποίος εξαιρέθηκε, όπως υπενθυμίζεται από το προηγούμενο «κούρεμα».
«Από πολιτικής πλευράς, είναι κατανοητό γιατί η Γερμανία ανησυχεί ότι μία διαγραφή ελληνικού χρέους θα χαλαρώσει το κίνητρο  της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και θα εξαγριώσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους, με τους τελευταίους να τιμωρούν ενδεχομένως την κυβέρνηση της Ανγκελας Μέρκελ στις προσεχείς εκλογές», αναφέρει το  περιοδικό.   
«Από οικονομικής απόψεως ωστόσο, η τακτική που ακολουθείται σήμερα, είναι καταστροφική. (…).Χωρίς αυτήν(την αναδιάρθρωση), οι προοπτικές της Ελλάδας είναι δυσοίωνες», καταλήγει ο Economist.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24