search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:11
MENU CLOSE

Χορεύουν οι ελέφαντες

11.11.2012 12:17
Χορεύουν οι ελέφαντες - Media

Σοφία Νικολαΐδου  
Εκδόσεις: Μεταίχμιο  
Σελ.: 344

Έχοντας σημαντική παράδοση στις πολιτικές δολοφονίες, η «νύμφη του Θερμαϊκού» δεν παύει να εμπνέει τους συγγραφείς, χαρίζοντάς τους απρόσμενες διεξόδους στα μυθιστορηματικά αδιέξοδα του τόπου.

Σοφία Νικολαΐδου  
Εκδόσεις: Μεταίχμιο  
Σελ.: 344

Έχοντας σημαντική παράδοση στις πολιτικές δολοφονίες, η «νύμφη του Θερμαϊκού» δεν παύει να εμπνέει τους συγγραφείς, χαρίζοντάς τους απρόσμενες διεξόδους στα μυθιστορηματικά αδιέξοδα του τόπου. Μια από τις πολύκροτες υποθέσεις για τις οποίες έχουν γραφτεί αρκετά, η υπόθεση Πολκ, η οποία πίσω της κρύβει μιαν ακόμα πιο σκοτεινή υπόθεση, αυτήν του άτυχου Στακτόπουλου, αποτελεί το μυθιστορηματικό υλικό που λύνει τα χέρια της συγγραφέως. Και τα λύνει για τα καλά, μια και η Νικολαΐδου χρησιμοποιεί την Ιστορία για να διηγηθεί την τρέχουσα πραγματικότητα. Ένας άριστος μαθητής, ο Μηνάς, βγαίνει αιφνιδίως από το κάδρο των κοινωνικών του συμβάσεων (να κυνηγά μέσα από απάνθρωπες μαθησιακές διαδικασίες τους βαθμούς), για να φτάσει στο έγκλημα καθοσιώσεως: να αρνηθεί το βασικό όραμα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, την εισαγωγή του, δηλαδή, στο πανεπιστήμιο και το κορνιζάρισμα του πτυχίου. Τον επαναστατημένο νεανία αναλαμβάνει να κουμαντάρει ένας ιδιόρρυθμος καθηγητής, ο Μαρίνος Σουκιούρογλου, πρώην πανεπιστημιακός, που για τους δικούς του λόγους έστειλε στον αγύριστο την πνευματική πανεπιστημιακή κοινότητα και παραιτήθηκε. Τώρα, ως καθηγητής λυκείου προσπαθεί μέσω μιας εργασίας να κεντρίσει το ενδιαφέρον του μαθητή για τα μαθήματα. Η εργασία σχετίζεται με την υπόθεση Πολκ. Ο μικρός αρχίζει την έρευνα προστρέχοντας στις ζωντανές πηγές της Ιστορίας. Στο μυθιστόρημα τα ιστορικά ονόματα έχουν παραλλαχτεί, αλλά αυτό ουδόλως δυσχεραίνει την ταύτισή τους με τα ιστορικά πρόσωπα και τα γεγονότα με τα οποία αυτά εμπλέκονται. Το παρελθόν συνταιριάζει με το παρόν και στις προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστών – ζώντων και τεθνεώτων – η αφήγηση αγκαλιάζει και την Ιστορία μιας πόλης, της πάντα ποθητής Θεσσαλονίκης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:10