search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:18
MENU CLOSE

FT: Αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ ΔΝΤ- Ε.Ε. για το ελληνικό χρέος

13.11.2012 10:43
FT: Αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ ΔΝΤ- Ε.Ε. για το ελληνικό χρέος - Media

Σε ανοιχτή ρήξη βρίσκονται πλέον ΔΝΤ και Ε.Ε. σχετικά με τον τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέος όπως ξεκάθαρα φάνηκε από την αναβολή της απόφασης για την καταβολή της δόσης, αναφέρουν στο πρωτοσέλιδό τους οι Financial Times. Νέο κούρεμα προτέινει η Goldman Sachs.

Σε ανοιχτή ρήξη βρίσκονται πλέον ΔΝΤ και Ε.Ε. σχετικά με τον τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέος όπως ξεκάθαρα φάνηκε από την αναβολή της απόφασης για την καταβολή της δόσης, αναφέρουν στο πρωτοσέλιδό τους οι Financial Times.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συγκρούστηκε  με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για τον τρόπο με τον οποίο το ελληνικό χρέος θα επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα, δηλαδή στο 120ο% του ΑΕΠ.
 
«Δεν αστειεύομαι», δήλωσε ο Γιούνκερ προς την Λαγκάρντ, όταν επανέλαβε ότι θα επιμηκυνθεί ο χρόνος μείωσης του ελληνικού χρέους.
 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η δήλωση αυτή προκάλεσε την οργή της επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία απάντησε στον Γιούνκερ: «Κατά τη γνώμη μας η κατάλληλη ημερομηνία για τη μείωση του χρέους στο 120% είναι το 2020. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις».
 
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές των Financial Times «η δημόσια αντιπαράθεση Γιούνκερ-Λαγκάρντ αποτελεί απλώς έκφραση μιας σύγκρουσης μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ η οποία υποβόσκει εδώ και μήνες», με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προκρίνει ως αξιόπιστη λύση ένα «γερό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, σενάριο το οποίο απορρίπτουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αφού συνεπάγεται απώλειες για τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα. 

Κατά ενός ενδεχόμενου νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους τάχθηκε την Τρίτη το πρωί και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 
Σημειώνεται  ότι έχει προγραμματιστεί έκτακτο Eurogroup για τις 20 Νοεμβρίου σε μία ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου.

Στο μεταξύ έκθεση των αναλυτών της Goldman Sachs αναφέρει ότι απαιτείται δραστική μείωση του ελληνικού χρέους, σε ποσό άνω των 80 δισ. ευρώ, ώστε αυτό να περιορισθεί στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Η έκθεση που φέρει τον τίτλο «Βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους: Επιβεβλημένη Αναδιάρθρωση του Επίσημου Τομέα» από τους οικονομολόγους Θεμιστοκλή Φιωτάκη, Lasse Holboell Nielsen και Antoine Demongeot, σημειώνει ότι χωρίς μία δραστική μείωση του χρέους, είναι απίθανο να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει τον ΔΝΤ.

Σχετικά με τις λύσεις, η Goldman Sachs αναφέρει τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων, την επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.

Επίσης, σημειώνει ότι είναι απαραίτητη η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM.

 
 
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:18