search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:07
MENU CLOSE

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά της λιτότητας

13.11.2012 16:19
Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά της λιτότητας - Media

Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδηλώνουν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης κατά των πολιτικών λιτότητας. Συμμετάσχουν συνολικά 40 συνδικαλιστικές οργανώσεις από 23 ευρωπαϊκές χώρες

Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδηλώνουν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης κατά των πολιτικών λιτότητας. Συμμετάσχουν συνολικά 40 συνδικαλιστικές οργανώσεις από 23 ευρωπαϊκές χώρες

Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία έχει εξαγγελθεί 24ωρη γενική απεργία, ενώ στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Στην Ιταλία η GGIL διοργανώνει 4ωρη στάση εργασίας και διαδηλώσεις, στη Γαλλία οι CGT, CFDT,FO έχουν προγραμματίσεις 25 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και στη Γερμανία η DGB θα πραγματοποιήσει το μεσημέρι της Τετάρτης συλλαλητήριο στο Βερολίνο, ενώ έχει αναρτήσει και σημαίες της ΓΣΕΕ στα κεντρικά γραφεία της γερμανικής συνομοσπονδίας.
 
Ανάλογες δράσεις θα γίνουν και σε Βρετανία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία.
 
Στην Αυστρία, η συνδικαλιστική συνομοσπονδία έχει εκδώσει καρτ-ποστάλ με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες», τα οποία θα διανεμηθούν στους πολίτες, ενώ έχει αναρτήσει και στο Διαδίκτυο διακήρυξη συμπαράστασης για τους Έλληνες, τους Ισπανούς και του Ιταλούς εργαζόμενους.

Στην Αθήνα ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο και η πορεία προς το Σύνταγμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Στη Θεσσαλονίκη η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατευθύνθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.

Στην Ισπανία κατά τη διάρκεια της νύχτας ομάδες απεργών κρατώντας κόκκινες σημαίες των δύο μεγάλων συνδικάτων, UGT και CCOO, βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης και των άλλων μεγάλων πόλεων και πήραν θέσεις σε εισόδους εργοστασίων, εμπορικών κέντρων, αγορών και σταθμών για να συμμετάσχουν στην απεργία.

Στη Βαρκελώνη ομάδες συνδικαλιστών έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων έξω από την αγορά χονδρικής πώλησης Μερκαμπάρνα και στη Μαδρίτη εκατοντάδες νέοι διαδήλωσαν τα μεσάνυχτα, αποκλείοντας τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας και αναγκάζοντας όσα καταστήματα ήταν ακόμα ανοικτά να κλείσουν, με το σύνθημα « Όχι, όχι δεν φοβόμαστε» να ηχεί στις λεωφόρους της ισπανικής πρωτεύουσας.

Οι πρώτες ώρες της απεργίας πέρασαν χωρίς σημαντικά επεισόδια, ενώ οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν στο τέλος της ημέρας με δύο μεγάλες διαδηλώσεις, από τις οποίες η μία οργανώνεται από τα συνδικάτα και η άλλη από το κίνημα των αγανακτισμένων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως έως αυτή την ώρα έχουν γίνει 70 συλλήψεις ενώ έχουν τραυματιστεί 34 άτομα.

Τα ισπανικά συνδικάτα, σύμφωνα με την El Pais, αναφέρουν ότι η συμμετοχή στην απεργία στους κλάδους που ξεκινούσαν από τα ξημερώματα είναι αρκετά υψηλή και κυμαίνεται κοντά στο 90%.

Για να διαφημιστεί η γενική απεργία στην Ισπανία, οι διοργανωτές έφτιαξαν και ένα βίντεο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ανάπνευσε», με το οποίο καλούν όλη την Ευρώπη να διαδηλώσει μαζί τους εναντίον της λιτότητας.

Στο μεταξύ, μέλη του Ισπανικού Σοσιαλιστικού κόμματος σήκωσαν αφίσες υπέρ της σημερινής απεργίας κατά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου. Αμέσως ο Πρόεδρος τους ανακάλεσε στην τάξη, υπενθυμίζοντάς τους ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται. Η διαμαρτυρία ωστόσο είχε γίνει και είχε φωτογραφηθεί…

(Οι φωτογραφίες είναι από το Reaporting in Athens, το left.gr και την El Pais)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:05