search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:10
MENU CLOSE

Περί Μονάδων Εντατικής Θεραπείας….

15.11.2012 08:32
Περί Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.... - Media

Συνέντευξη τύπου έδωσε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας για τις συνθήκες που επικρατούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Συνέντευξη τύπου έδωσε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας για τις συνθήκες που επικρατούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
 
Η συνοπτική ανακοίνωση είναι η παρακάτω:
 
«Η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της χώρας εξελίσσεται σε δραματική.
Από δεκαετίας είναι γνωστό ότι οι κλίνες σε λειτουργία δεν επαρκούν για τις ανάγκες των συμπολιτών μας και καθημερινά σχεδόν υπάρχει λίστα αναμονής στο ΕΚΑΒ ασθενών που περιμένουν να βρεθεί διαθέσιμη κενή κλίνη ΜΕΘ για να νοσηλευθούν.
(Καθημερινά ο αριθμός των ασθενών, που αναζητά μια κλίνη σε μονάδα εντατικής θεραπείας  -μόνον στο Λεκανοπέδιο- είναι διψήφιος. Σε περιόδους αιχμής η λίστα αυτή μπορεί να φτάσει και τους 30 ασθενείς.  Μία ζήτησε που ελάχιστα  ικανοποιείται με τα όποια θλιβερά αποτελέσματα.)   
Παράλληλα, υπάρχουν έτοιμες για λειτουργία κλειστές κλίνες σε πολλές ΜΕΘ, που παραμένουν αναξιοποίητες, λόγω κυρίως μη στελέχωσης με το απαραίτητο προσωπικό, την ίδια ώρα που αλλόφρονες συγγενείς κάνουν αγώνα να βρεθεί μια κλίνη για τον δικό τους άνθρωπο, συχνά χωρίς αποτέλεσμα επί μέρες.
Η πανδημία γρίπης έγινε αφορμή να κινητοποιηθεί η Πολιτεία και να λειτουργήσουν οι μισές από τις 150 κλειστές κλίνες που διέθετε η χώρα το 2009, κύρια με συμβασιούχους γιατρούς και νοσηλευτές.
Αγοράσθηκε εξοπλισμός για 70 περίπου κλειστές κλίνες, που απαιτούσαν συμπληρωματικό εξοπλισμό για να λειτουργήσουν.  Ήρθε, όμως, η οικονομική κρίση, σταμάτησαν οι προσλήψεις ακόμη και οι διορισμοί των προσληφθέντων, δεν ανανεώθηκαν πολλές συμβάσεις, δεν αντικαταστάθηκαν όσοι αποχώρησαν και σήμερα είμαστε πάλι από εκεί που ξεκινήσαμε.
Η χώρα διαθέτει μόνο 540 κλίνες ΜΕΘ σε λειτουργία και έχει πάλι  154 κλειστές και αναξιοποίητες κλίνες (που σημειωτέον έχουν στοιχίσει ακριβά στον Έλληνα φορολογούμενο).
Μέχρι τις αρχές του 2013 λήγουν οι συμβάσεις άλλων 120 –τουλάχιστον- νοσηλευτών και 50 γιατρών, οι οποίες εάν δεν ανανεωθούν θα οδηγήσουν στο κλείσιμο και άλλων 40-50 κλινών τους επόμενους μήνες.
Δεν πετάμε στα σύννεφα για τις οικονομικές δυνατότητες του ΥΥΚΑ και δεν ζητάμε στη φάση αυτή το διπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ της χώρας (που είναι απαραίτητος απλά για να πιάσουμε σαν χώρα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κλινών ΜΕΘ, ανά 100.000 κατοίκους).
Ζητάμε αρχικά να σταματήσει ο κατήφορος και να μην κλείσουν άλλες κλίνες ΜΕΘ και να καθίσουμε να δούμε με ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πως θα εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των 154 έτοιμων και κλειστών κλινών ΜΕΘ και η παροχή ποιοτικής φροντίδας στις ΜΕΘ στη περίοδο της κρίσης.
Ειδικότερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανάγκη κινήτρων για να μη φύγουν οι καλύτεροι γιατροί και νοσηλευτές μας στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο και περιζήτητο διεθνώς επιστημονικό δυναμικό, που στη χώρα μας αμείβεται πλέον εξευτελιστικά (3,8 € ωριαία αποζημίωση εφημερίας για ένα Λέκτορα Εντατικής Θεραπείας με 13 χρόνια σπουδών και ειδικότητας, διατριβή και μετεκπαίδευση στο εξωτερικό !!!).
Έχει, ήδη, ξεκινήσει εκστρατεία προσέλκυσης τους από Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προσφέρουν 2–3 φορές μεγαλύτερες απολαβές από αυτές που έχουν σήμερα στην Ελλάδα. Το κύμα μετάβασης γιατρών και νοσηλευτών σε χώρες καιρό ήδη διογκώνεται με τις όποιες απρόβλεπτες συνέπειες να είναι ορατές.
*Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που λειτουργούν στον ιδιωτικό τομέα κινδυνεύουν να κλείσουν, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει.
Οι λύσεις πρέπει να δοθούν, εδώ και τώρα, γιατί οι ασθενείς που έχουν ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν με κίνδυνο της ζωής τους, για το  πότε θα υπάρξει το επόμενο άδειο κρεβάτι.
Μ΄ άλλα λόγια κινδυνεύουν καθημερινά ζωές.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΕΕΘ         
Απόστολος Αρμαγανίδης
Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Διευθυντής ΜΕΘ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:01