search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:02
MENU CLOSE

22 πράγματα που μας λένε για την ελληνική κρίση και δεν είναι έτσι

15.11.2012 22:00
22 πράγματα που μας λένε για την ελληνική κρίση και δεν είναι έτσι - Media

Χρήστος Λάσκος – Ευκλείδης Τσακαλώτος
Εκδόσεις:
ΚΨΜ
Σελ.: 231
Ένας καθηγητής κι ένας πανεπιστημιακός σε μια κοινή συγγραφική προσπάθεια απαντούν σε 22 σημεία στους εκσυγχρονιστές και τους νεοφιλελεύθερους για τις αιτίες και την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης.

Χρήστος Λάσκος – Ευκλείδης Τσακαλώτος
Εκδόσεις:
ΚΨΜ
Σελ.: 231
Ένας καθηγητής κι ένας πανεπιστημιακός σε μια κοινή συγγραφική προσπάθεια απαντούν σε 22 σημεία στους εκσυγχρονιστές και τους νεοφιλελεύθερους για τις αιτίες και την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης. Ποια είναι αυτά τα 22 σημεία τα οποία εντόπισαν και στα οποία εστίασαν την κριτική προσοχή τους οι συγγραφείς; Κυρίως είναι τα κυρίαρχα ιδεολογήματα του υπό κρίση συστήματος, τα οποία επενδύουν τη λογική στρατηγικής αντιμετώπισης και διεξόδου από την πολιτική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή. Τα «ακλόνητα» επιχειρήματα που ακούγονται όλο αυτό το επώδυνο διάστημα της κρίσης που περνά η χώρα μας, είναι ψευδεπίγραφα, δεν ισχύουν και δρουν αποπροσανατολιστικά μέσα από μια λαϊκίστικη ρητορική, η οποία τα παρουσιάζει σαν προφανή. Έτσι, η ιδεολογική παρέμβαση των συγγραφέων εστιάζει την προσοχή της απέναντι στην κυρίαρχη αντίληψη που θεωρεί τις λύσεις που προωθούνται για την επίλυση της κρίσης αναγκαίες και επιβεβλημένες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η αναγκαιότητα αυτών των λύσεων προβάλλεται ανεξάρτητα από την κρίση. Έτσι, εφευρέθηκε μια σειρά από εγχώριες κακοδαιμονίες περί «δικών μας ευθυνών», περί παραλήψεων, περί μεταρρυθμίσεων που έτσι κι αλλιώς ήταν ανάγκη να επιβληθούν ανεξαρτήτως Μνημονίων. Με το βιβλίο αυτό επιχειρείται μια ολοκληρωμένη απάντηση απέναντι στον ψευδή κυρίαρχο Λόγο του συστήματος. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι συγγραφείς αποφεύγουν διακριτικά να λάβουν μέρος στην ενδοαριστερή διένεξη περί των αιτιών και συνεπειών της κρίσης. Εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην ελληνική ιδιαιτερότητα του προβλήματος, δίχως να το συνδέουν με τις διεθνείς εξελίξεις, μια και αυτό έγινε στο «Χωρίς επιστροφή» – το προηγούμενο βιβλίο τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:02