search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:52
MENU CLOSE

Η άνοδος και η πτώση της Γερμανικής Ευρώπης

15.11.2012 22:00
Η άνοδος και η πτώση της Γερμανικής Ευρώπης - Media

Γιώργος Π. Μαλούχος
Εκδόσεις:
Πατάκης
Σελ.: 303
Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι προβληματίζονται ξανά και έντονα για τη «συμπεριφορά» της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή της Ιστορία του περασμένου αιώνα.

Γιώργος Π. Μαλούχος
Εκδόσεις:
Πατάκης
Σελ.: 303
Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι προβληματίζονται ξανά και έντονα για τη «συμπεριφορά» της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή της Ιστορία του περασμένου αιώνα. Η Γερμανία έκανε δυο πολύ σοβαρές απόπειρες προκειμένου να επιβάλει την ηγεμονία της και την ανωτερότητά της στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, με τα γνωστά ειδεχθή αποτελέσματα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κοιτούν με έντονο προβληματισμό τη συμπεριφορά της σημερινής Γερμανίας, η οποία κουνά δασκαλίστικα το δάχτυλό της προς τους λαούς της Ευρώπης και κυρίως προς εμάς, παραδίδοντας μαθήματα σε απαράδεκτα αντιευρωπαϊκό ύφος. Η αξία της ιστορικής γνώσης επιβεβαιώνεται από την άγνοιά της και τις επώδυνες συνέπειες που την ακολουθούν. Όλο αυτό το διάστημα που η Γερμανία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας – και σε καθημερινή βάση – έχουν ακουστεί διάφορες ακρότητες ένθεν κακείθεν. Εδώ, η συμβολή αυτής της ευτυχούς έκδοσης είναι σημαντική και επιχειρείται μια πολύ σοβαρή και απλή στην ουσία της προσέγγιση της γερμανικής ηγεμονικής πολιτικής από τις απαρχές του γερμανικού κράτους ώς τις μέρες μας. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι η Γερμανία έχει επιστρέψει στις ρίζες του εθνικού ηγεμονισμού της, οι οποίες δεν βρίσκονται, όπως βιαστικά θα θεωρούσε κανείς, στον εθνικό ιδεότυπο που διαμόρφωσε ο Χίτλερ, άλλα στην εποχή που συνδέει τον Φρειδερίκο τον Μεγάλο και τον Μπίσμαρκ. Η σημερινή Γερμανία είναι μια διαφορετική Γερμανία από αυτήν που αναπτύχτηκε ανάμεσα στο 1949 και το 1990. Η επανένωση έφερε ξανά στο προσκήνιο την «ιστορική μοίρα» της ηγεμονικής Γερμανίας – αυτήν τη φορά όχι με τα όπλα, αλλά με το μάρκο και το αξιόπιστο γερμανικό ευρώ. Ένα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:51