search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:41
MENU CLOSE

Πολιτικές αντιδράσεις μετά την αποτυχία του Eurogroup

21.11.2012 11:58
Πολιτικές αντιδράσεις μετά την αποτυχία του Eurogroup - Media

Αντιδράσεις προκάλεσε το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup, με τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης να ρίχνουν το βάρος των ευθυνών στους εταίρους και στους δανειστές της χώρας και τα δύο κόμματα της Αριστεράς να κάνουν λόγο για το αδιέξοδο της πολιτικής των μνημονίων.

Αντιδράσεις προκάλεσε το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup, με τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης να ρίχνουν το βάρος των ευθυνών στους εταίρους και στους δανειστές της χώρας και τα δύο κόμματα της Αριστεράς να κάνουν λόγο για το αδιέξοδο της πολιτικής των μνημονίων.
 
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την ανάγκη να καταλήξουν άμεσα σε συμφωνία οι εταίροι της χώρας, μαζί με το ΔΝΤ.
 
«Η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε και στο οποίο είχε δεσμευτεί.  Οι εταίροι μας, μαζί με το ΔΝΤ, επίσης οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει. Από την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας τις επόμενες μέρες, δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της δικής μας χώρας, αλλά και η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης. Οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης, δε συγχωρούν καμία ολιγωρία ή καθυστέρηση» δήλωσε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Βενιζέλος: Δεν θα γίνουμε το άλλοθι της Ευρωζώνης
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για την άμεση ανάγκη οριστικοποίησης του σχήματος της βιωσιμότητας του χρέους προειδοποιώντας την Ευρωζώνη πως «δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως άλλοθι την Ελλάδα για να καλύπτει τις αδυναμίες της».
 
«Η χώρα μας έχει κάνει στο ακέραιο αυτά που έπρεπε παίρνοντας πολύ δύσκολες αποφάσεις για πολλοστή φορά. Το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους, με το οποίο είναι απολύτως συνδεδεμένο το ζήτημα της επιμήκυνσης, δεν προέκυψε τώρα. Ούτε η διαφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ είναι κάτι καινούργιο», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τις επόμενες ημέρες -το ταχύτερο δυνατόν- πρέπει να οριστικοποιηθεί το σχήμα της βιωσιμότητας, κατέληξε ο κ. Βενιζέλος, «όχι μόνο γιατί η Ελλάδα χρειάζεται και αξίζει μία νέα αφετηρία, αλλά γιατί η ίδια η Ευρωζώνη χρειάζεται επειγόντως ένα πλαίσιο αυτοπροστασίας και προοπτικής».
 
Κουβέλης: Η Ελλάδα πήρε όλα τα μέτρα
 
«Η Ελλάδα έλαβε όλα τα απαιτούμενα μέτρα και η κοινωνία σηκώνει μεγάλο βάρος, όπως αναγνωρίζεται από όλους. Οι εταίροι και οι δανειστές μας πρέπει τώρα να ανταποκριθούν στις δικές τους υποχρεώσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει επίσης ότι «είχαμε εγκαίρως επισημάνει την ανάγκη να μην συνδεθεί υποχρεωτικά η καταβολή της δόσης με τη λήψη οριστικής απόφασης για την πλήρη και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του χρέους». 
 
«Σήμερα επαναλαμβάνουμε ότι είναι αναγκαία η επίτευξη εντός των επόμενων ημερών, μιας μεταβατικής συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης, σε σχέση με τα μέτρα μείωσης των επιβαρύνσεων του χρέους. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση συνιστά επικίνδυνη περιδίνηση για τη Ελλάδα και την ευρωζώνη» καταλήγει ο κ. Κουβέλης.
 
Τσίπρας: Το πάγωμα του χρέους είναι απόλυτα ρεαλιστικό
 
«Ακόμη και στο Eurogroup συζητήθηκε η απολύτως ρεαλιστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πάγωμα του χρέους, την οποία η ελληνική κυβέρνηση αρχικά λοιδόρησε και ουδέποτε διατύπωσε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας το αδιέξοδο της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup για το ελληνικό χρέος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε επίσης «καταστροφικό και οδυνηρό» τον δρόμο των μνημονίων προσθέτοντας ότι «ούτεε η εκταμίευση της δόσης θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα».
 
Αναφερόμενος τέλος στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είπε ότι είναι κατώτερος των περιστάσεων γιατί «την ώρα των μεγάλων συγκρούσεων μιλάει για τεχνικές δυσκολίες».
 
Παπαρήγα: Η ΕΕ είναι λάκκος των λεόντων
 
Τέλος η γ.γ της Κ.Ε του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο Eurogroup «βγάλαν τα μαχαίρια από τα θηκάρια και το μόνο ενδιαφέρον τους ήταν πώς θα καταμερίσουν τη ζημιά» και επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για πλήρη αποδέσμευση από την ΕΕ.
 
«Η εικόνα από το Eurogroup επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ ότι η ΕΕ εκτός των άλλων είναι λάκκος των λεόντων. Χθες βγάλαν τα μαχαίρια από τα θηκάρια και το μόνο ενδιαφέρον τους ήταν πώς θα καταμερίσουν τη ζημιά. Θα συμβιβαστούν προσωρινά. Θα υπάρξει ένας εύθραυστος προσωρινός συμβιβασμός γιατί αυτή τη στιγμή στην ΕΕ κυριαρχεί η ιδέα της ακεραιότητας της ζώνης του ευρώ, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχει και η τάση της διάσπασής της. Γι' αυτό εμείς υποστηρίζουμε την πλήρη αποδέσμευση από την ΕΕ» δήλωσε συγκεκριμένα η κ. Παπαρήγα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:39