search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:49
MENU CLOSE

Δάνεια ΜΜΕ: Έρχεται η ώρα των υπερχρεωμένων

22.11.2012 13:13
oldphotostil_debt_endframe1353589574.jpg

Βοά το δυναμικό Διαδίκτυο από την αντίδραση της ναυαρχίδας του ΔΟΛ, του κυριακάτικου «Βήματος», το οποίο, μέσω της γραφίδας του Σταύρου Ψυχάρη αλλά και του Αντώνη Καρακούση, προειδοποιεί πως οι εφημερίδες, αν χρειαστεί, θα κυκλοφορούν χέρι με χέρι.

Βοά το δυναμικό Διαδίκτυο από την αντίδραση της ναυαρχίδας του ΔΟΛ, του κυριακάτικου «Βήματος», το οποίο, μέσω της γραφίδας του Σταύρου Ψυχάρη αλλά και του Αντώνη Καρακούση, προειδοποιεί πως οι εφημερίδες, αν χρειαστεί, θα κυκλοφορούν χέρι με χέρι.

Η αιφνιδιαστική έκρηξη… πατριωτισμού ενάντια στον «αφελληνισμό των τραπεζών» κρύβει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία στο παρασκήνιο της είδησης πως στις 10 ή 15 Ιανουαρίου θα τοποθετηθούν επίτροποι στις ελληνικές τράπεζες. Η «Süddeutsche Zeitung» την ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup ήταν σαφής στο ρεπορτάζ της για τις ελληνικές εξελίξεις: «Για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha προβλέπονται, σύμφωνα με πληροφορίες της ‘‘SZ’’, 2,7 δισ. ευρώ. (…) Με ειδικούς επιτρόπους θα ελέγχεται η χορήγηση μεγάλων πιστώσεων, ιδίως όταν πρόκειται για ‘‘ειδικούς’’ πελάτες, όπως πολιτικά κόμματα, μέσα ενημέρωσης…».
Το δεύτερο, εξίσου αποκαλυπτικό των πραγμάτων, γεγονός είναι πως αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται ο κύκλος ελέγχου επισφαλειών των τραπεζικών ιδρυμάτων, όπου τα δάνεια των επιχειρήσεων media κατέχουν περίοπτη θέση. Το συνολικό ποσό χρεών εξάλλου ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ!
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι μεγαλοεκδότες της χώρας αγκομαχούσαν στις επαφές τους για να πετύχουν έναν στόχο: Το γενναίο κούρεμα των χρεών τους, το οποίο θα τους επέτρεπε την επιβίωση υπό τους όρους τους. Η είδηση επιβολής επιτροπείας στις τράπεζες, που επιφέρει αυστηρό έλεγχο των μελλοντικών δανείων σε ποσά άνω των 10 εκατ. ευρώ με δυνατότητα άσκησης βέτο από τον ξένο επίτροπο, έριξε καυτό λάδι στη φωτιά των ΜΜΕ. Εξ ου και η «επαναστατική» αντίδραση του ΔΟΛ, η οποία, όπως αποτυπώνεται στο Διαδίκτυο, το μόνο που κατάφερε είναι να αναδείξει τη βαθιά υποκρισία του εκδοτικού κατεστημένου. Εφημερίδες που έως και πριν από λίγες μέρες είχαν επιλέξει τον ρόλο «πραιτωριανού» της κυβέρνησης και της τρόικας για να περάσουν χωρίς αντιδράσεις ο «αφελληνισμός» του δημόσιου πλούτου της χώρας και η καταστροφή του κοινωνικού ιστού, χτυπάνε τα τύμπανα πολέμου στα Μέσα τους επειδή θα ελεγχθούν οι τράπεζες και εξ αυτών τα δικά τους δάνεια.
Ήταν θέμα χρόνου να ’ρθει η στιγμή και για τα υπερχρεωμένα ΜΜΕ στην υπό κατοχή οικονομία της χώρας. Ο κλοιός για τα media σφίγγει με ταχείς πλέον ρυθμούς. Στον ΔΟΛ επανήλθαν με δριμύτητα τα σενάρια ένταξης στο άρθρο 99 και των απολύσεων προσωπικού, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η τύχη της νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που ανήγγειλε ο Σταύρος Ψυχάρης, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ. Η Τηλέτυπος του Mega πιέζεται από την κρίση ρευστότητας και η άρνηση χορήγησης του δανείου 10 εκατ. ευρώ ανοίγει νέο κύκλο περικοπών, που όμως δεν σώζει την κατάσταση. Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη ΔΟΛ και Πήγασος συζητούν πάλι τη λύση συγχώνευσης των εκδοτικών τους επιχειρήσεων, μπας και πετύχουν κανένα κούρεμα των δανείων, ενώ για το Mega επανήλθε η πρόταση για «συνένωση» υποδομών, εξοπλισμού και προσωπικού με το Star. Οι επιπτώσεις θα φέρουν νέα έκρηξη απολύσεων και περικοπών στα media. Στο συγκρότημα της «Καθημερινής» ανακοινώθηκε «εθελούσια έξοδος», η οποία εκτιμάται ως προπομπός σαρωτικών αλλαγών. Το πρακτορείο της Ευρώπης οδηγείται σε διάλυση μετά τις αποχωρήσεις από τη διακίνηση της «Καθημερινής» και του «Πρώτου Θέματος».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:49