06/06/2020 01:40:43

Έκθεση Εθνικής Τράπεζας: Οι μισθοί πέφτουν, η ακρίβεια επιμένει

Έκθεση Εθνικής Τράπεζας: Οι μισθοί πέφτουν, η ακρίβεια επιμένει - Media
Τα εισοδήματα μειώθηκαν τη διετία 2011 - 2012 σε ποσοστό 22% και αναμένεται περαιτέρω μείωση κατά 6% το 2013, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, αλλά οι τιμές των προϊόντων εξακολουθούν να αντιστέκονται σθεναρά.

Τα εν λόγω στοιχεία έδωσε με έκθεσή της, η Εθνική Τράπεζα, λέγοντας πως αυτό το οξύμωρο γεγονός οφείλεται στην αύξηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, στις αυξημένες τιμές της ενέργειας και στην ανοδική πορεία των τιμών εισαγόμενων καταναλωτικών προϊόντων πολυεθνικών εταιριών, που συνδυάζονται με την περιορισμένη ελληνική παραγωγή. Έτσι, οι τιμές βασικών προϊόντων στα ράφια των σουπερμάρκετ έχουν φθάσει στα ύψη. Μέσα σε μια τριετία 750 χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, ενώ τα μέτρα που επιβλήθηκαν συντέλεσαν στην ταχεία μείωση των μισθών, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει το 28% έως το 2013. Όπως παρατηρεί η έκθεση, σε αντίθεση με την ταχεία προσαρμογή στο κόστος εργασίας, αυτό δεν είχε αντίκρισμα στις τιμές, εκτός από τον τομέα των υπηρεσιών, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια μείωσης, και συγκεκριμένα σε κλάδους όπως η εκπαίδευση, οι τουριστικές και οι ιατρικές υπηρεσίες.
 
Χαρακτηριστικό της ακρίβειας στην Ελλάδα είναι αυτό που συμβαίνει με τα γαλακτοκομικά προϊόντα: Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα ακρίβειας της Eurostat για τα συγκεκριμένα προϊόντα.
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.