search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:54
MENU CLOSE

Αλλαγές σε όλα τα επίπεδα

25.11.2012 22:00

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, από την αλλαγή του ορισμού του δάσους και της δασικής έκτασης έως τις αρμοδιότητες των δασαρχείων, άφησε ο υπουργός ΠΕΚΑ, με πρόσχημα τη δραματική καθυστέρηση που παρατηρείται στη σύνταξη του Κτηματολογίου.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, από την αλλαγή του ορισμού του δάσους και της δασικής έκτασης έως τις αρμοδιότητες των δασαρχείων, άφησε ο υπουργός ΠΕΚΑ, με πρόσχημα τη δραματική καθυστέρηση που παρατηρείται στη σύνταξη του Κτηματολογίου.
Ο Βαγγέλης Λιβιέρατος, αν και τάχθηκε για μια ακόμα φορά κατά της ιδιωτικοποίησης του Κτηματολογίου, προανήγγειλε αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, και συγκεκριμένα από τις διαδικασίες ανάθεσης μελετών ώς τις διαδικασίες επικύρωσης των χαρτών ακόμα και την αρμοδιότητα των δασαρχών.
Η σύνταξη του Κτηματολογίου, που εξαρτάται άμεσα και από την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020, πράγμα που είναι αδύνατο.
Και αυτό γιατί τόσο το έργο του Κτηματολογίου όσο και κυρίως της σύνταξης των δασικών χαρτών έχει σκοπίμως υποτιμηθεί και ευθέως πολεμηθεί, αφού βάλλονται μικρά, μεσαία και μεγάλα συμφέροντα.
Η κατάσταση αυτή οδηγεί τώρα σε fast track διαδικασίες, με αποτέλεσμα μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά. Έτσι, στο όνομα των πράγματι πολύπλοκων διαδικασιών για την επικύρωση των δασικών χαρτών και στο όνομα των πράγματι χρονοβόρων διαδικασιών ανάθεσης των μελετών, εξετάζεται ο περιορισμός των ελέγχων και η αλλαγή των αρμοδιοτήτων των δασαρχών.
Τα ζητήματα αυτά θα επεξεργαστεί επιτροπή που θα συσταθεί από το ΥΠΕΚΑ, η οποία θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Task Force, ενώ σημαντικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις θα παίξουν και οι προτάσεις εμπειρογνωμόνων από χώρες όπως η Ολλανδία και η Αυστρία, που κλήθηκαν να εξετάσουν το ελληνικό σύστημα και να προτείνουν βελτιώσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33