search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:51
MENU CLOSE

Φάρμακα με… τάμα

28.11.2012 22:00
oldphotosfarmaka1354127753.jpg

Ημέρες ισχνών αγελάδων διανύουν τα φαρμακεία αφού, για να βρει το φάρμακό του ένας ασφαλισμένος, το λιγότερο που μπο­ρεί να κάνει, είναι πίτα στον Άγιο Φανούριο!!!

Ημέρες ισχνών αγελάδων διανύουν τα φαρμακεία αφού, για να βρει το φάρμακό του ένας ασφαλισμένος, το λιγότερο που μπο­ρεί να κάνει, είναι πίτα στον Άγιο Φανούριο!!!
 
Για περισσότερες από τρεις εβδομάδες τα ράφια των φαρμακείων εί­ναι σχεδόν άδεια… Οι ελλείψεις, κυρίως σε ευρέως κυκλοφορίας φαρ­μακευτικά σκευάσματα, αλλά και στα αντιβιοτικά, συνέπεσαν με την έκ­δοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, το οποίο ύστερα από αλλεπάλ­ληλες τροποποιήσεις, τέθηκε σε ισχύ από τις 3 Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων απαγορεύει τις παράλληλες εξαγωγές σε 10 φάρμακα σε διάστημα τριών μόνο εβδομάδων. Τι κρύβεται τελικά πίσω από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων;
 
Ο καθορισμός της τιμής των σκευασμάτων, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, αποτελεί περίπλοκη υπόθεση, εντούτοις οι μειώσεις στις τι­μές οφείλονται καταρχήν στη λήξη της πατέντας σε αρκετά πρωτότυπα φάρμακα (η οποία προστάτευε την τιμή τους για μια δεκαετία τουλάχι­στον). Από τη στιγμή όμως που λήγει η πατέντα (και τα σκευάσματα περ­νούν πλέον στην κατηγορία των off-patent), στην Ελλάδα η τιμή πέφτει στο 50%.
Κατά δεύτερο λόγο, επειδή η τιμολόγηση των φαρμάκων από τον ΕΟΦ γίνεται με βάση τις 3 χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη (στις 22 χώρες που συμμετέχουν στο Παρατηρητήριο Τιμών), η τιμή των φαρμάκων τακτικά αναπροσαρμόζεται.
 
Τζίρος σε πτώση
 
Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο, η τιμή των φαρμάκων πέφτει ακόμη χαμηλότερα από το κανονικό, με συνέπεια οι εταιρείες να προσφεύγουν συχνά σε ενστάσεις. Οι αντιδράσεις μάλιστα με αφορμή το τελευταίο δελτίο τιμών ήταν από τις πλέον έντονες.
 
Βέβαια, η αισθητή μείωση στις τιμές προσβλέπει και στη γενικότερη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα: από τη στιγμή που τα φάρμακα γίνονται πιο φτηνά, η δαπάνη μειώνεται και άρα ο ΕΟΠΥΥ και τα ταμεία πληρώνουν λιγότερο. Συνεπώς το κράτος κερδίζει από τη νέα λίστα τιμών και συγκεκριμένα προσβλέπει ότι θα εξοικονο­μήσει περίπου 400 εκατ.
Δεν γίνεται το ίδιο με τις φαρμακευτικές εταιρείες, που βλέπουν τζίρο και πωλήσεις να ακολουθούν πτωτική πορεία. Ενδεικτικά, ακολουθούν οι μειώσεις που υπέστησαν τα τε­λευταία 2,5 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της νέας μεί­ωσης από το τελευταίο δελτίο τιμών, τα δέκα μεγαλύτερα σε τζίρο φάρμακα στην ελληνική αγορά, τα οποία αποτελούν και block-busters παγκοσμίως, καθώς ξεπέρασαν σε πωλήσεις το 1 δισ. σε διάστημα ενός έτους.
 
LIPITOR (14tb x 20mg), το πρώτο σε τζίρο φάρμακο στην Ελλάδα, από τη PFIZER, για τη χοληστερίνη: -38%.
PLAVIX (75mg) από τη SANOFI για την πρόληψη θρομβωτικών επεισο­δίων: -44%.
INEGY (10+40, 14 tb) της εταιρείας MSD για τη χοληστερίνη: – 35%. EXELON (TTS 4,6mg, 30 sach.) από τη Novartis για τη νόσο Alzheimer: -20%.
SERETIDE (inh. [25+50] 120 doses) της Glaxo για το βρογχικό άσθμα: -11%.
HUMIRA της ABBOTT για τα αυτοάνοσα νοσήματα: -22%.
EUCREAS (50/850, 60 tb) της Novartis για τον διαβήτη: -43%.
COAPROVEL (28tb x [150+12,5] της SANOFI για την υπέρταση: -17%. SYMBICORT (160+4,5 120 doses) της Astra Zeneca για το βρογχικό άσθμα: – 33%.
ARICEPT (28tb x 5mg, 2×14 blist) της PFIZER για τη νόσο Alzheimer:
-28%.
 
Ανάλογη μείωση τιμής έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια και πολλά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), όπως το nurofen, σιρό­πια, όπως το MUCOSOLVAN, και γνωστά παυσίπονα, αν και στο τελευ­ταίο δελτίο η τιμή στα περισσότερα συνταγογραφούμενα δεν μεταβλή­θηκε. Εντούτοις, πάγιο έτοιμα των φαρμακευτικών εταιρειών είναι να μην υπάρχει διατίμηση στα ΜΗΣΥΦΑ και να απελευθερωθεί η τιμή τους, από τη στιγμή που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Βέβαια, οι μέχρι πρότινος αυξημένες τιμές στα φαρμακευτικά σκευά­σματα, που διατηρούνταν όσο ο ΕΟΦ δεν προχωρούσε στην έκδοση νέου δελτίου, σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων από τους γιατρούς, ήταν οι βασικές αιτίες που οδήγησαν στην έκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης τα προηγούμενα χρόνια, στην εκτόξευση των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων και ακολούθως στη σημερινή ανάγκη για ριζική περιστολή. Κάπως έτσι, πλέον, οι ασφαλισμένοι προμηθεύονται τα φάρμακά τους σε φθηνότερη τιμή. Ωστόσο πλη­ρώνουν περισσότερο για δύο λόγους: πρώτον, γιατί η αποζημίωση των φαρμάκων γίνεται πλέον με βάση το φτηνότερο γενόσημο, οπότε αναγκάζονται να πλη­ρώσουν τη διαφορά και, δεύτερον, γιατί τουλάχιστον 200 σκευάσματα βγήκαν εκτός θετικής λίστας, από τον κατάλογο δηλαδή με τα σκευάσματα που αποζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, οπότε οι ασφαλισμένοι τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50