search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:18
MENU CLOSE

«Ξαναβλέπουν» τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα

29.11.2012 22:00
oldphotospod_2911_052_cmyk1354183296.jpg

Αφορολόγητο όριο τουλάχιστον 50.000 ευρώ στον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα ισχύσει από το 2013, εισηγείται στους πολιτικούς αρχηγούς η διακομματική επιτροπή.

Αφορολόγητο όριο τουλάχιστον 50.000 ευρώ στον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα ισχύσει από το 2013, εισηγείται στους πολιτικούς αρχηγούς η διακομματική επιτροπή. Ο φόρος θα επιβάλλεται στην αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ορίου των 50.000 ευρώ. Οι συντελεστές θα είναι κλιμακωτοί, θα ξεκινούν από το 0,05% και θα καταλήγουν σε ανώτατο συντελεστή της τάξης του 2-2,5 τοις χιλίοις.
Με το νέο σύστημα υπολογίζεται ότι ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξαιρεθεί από τον νέο φόρο, καθώς για το 50% των ιδιοκτητών ακινήτων η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ, ενώ το 75% των ιδιοκτητών έχει στην κατοχή του ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ.
Με το σύστημα αυτό, όμως, πέφτει ο πήχης των προσδοκώμενων εσόδων στα 2 δισ. ευρώ και όχι στα 3 δισ. ευρώ, όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις.
Στη συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης και της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Ιωαννίδης έθεσαν το θέμα της μειωμένης φορολόγησης για τους ιδιοκτήτες που έχουν παιδιά.
Εφόσον αυτό τελικά επιλεγεί, θα κοστίσει σε μειωμένα έσοδα περίπου 130 εκατ. ευρώ.
• Αγροτεμάχια. Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει όλα τα αγροτεμάχια καθώς και τα οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου, αλλά προτείνεται να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα αγροτεμάχια της Αττικής, τα οποία έχουν πολύ υψηλή αντικειμενική αξία, διευρύνοντας τις επιβαρύνσεις και αποθαρρύνοντας την αγροτική παραγωγή εντός Αττικής. Για αυτό τον λόγο εξετάζεται, ειδικά για τα αγροτεμάχια της Αττικής, να υπάρξουν συντελεστές απομείωσης της αντικειμενικής αξίας.
• Επιχειρηματικά ακίνητα. Η προτεινόμενη φορολόγηση είναι ηπιότερη σε σχέση με τα αρχικά σενάρια, καθώς εκτιμήθηκε ότι ένας «βαρύς» φόρος για τις επιχειρήσεις θα λειτουργήσει επιβαρυντικά για την απασχόληση και την ύφεση.
• Εκκλησία. Η επιτροπή εισηγείται τα εμπορικά ακίνητα της Εκκλησίας να υπάγονται στον ενιαίο φόρο ακινήτων, αν και, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, η πρόταση θα πρέπει να περάσει και από τη Βουλή.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:17