search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:34
MENU CLOSE

Νταν Φρανκ
Μετάφραση: Α. Καραστάθη – Φ. Σιάτιτσας
Εκδόσεις: Καπόν
Σελ.: 518

Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτές που μόνο ο πόλεμος μπορεί να αναδείξει δεξιοτεχνικά, οι άνθρωποι – και η ανθρωπότητα – δοκιμάζονται… σε πραγματικές συνθήκες!

Νταν Φρανκ
Μετάφραση: Α. Καραστάθη – Φ. Σιάτιτσας
Εκδόσεις: Καπόν
Σελ.: 518

Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτές που μόνο ο πόλεμος μπορεί να αναδείξει δεξιοτεχνικά, οι άνθρωποι – και η ανθρωπότητα – δοκιμάζονται… σε πραγματικές συνθήκες! Με δυο λόγια, η αλήθεια και το ψέμα χάνουν την ασυλία της δημιουργικής τους διπλωματικής φαντασίας, η οποία τους παρέχεται απλόχερα εν καιρώ ειρήνης. Υπό αυτό το πρίσμα, οι αποφάσεις είναι μονοσήμαντες· δεν χωρούν τα «ναι μεν, αλλά…». Εξ ου και η αλήθεια λάμπει σκληρή, αιχμηρή και επώδυνη. Ο… σκοτεινός τίτλος του βιβλίου «Μεσάνυχτα» είναι επιτυχής. Η σχέση των πνευματικών ανθρώπων με την εξουσία κρατά το διαχρονικό της ενδιαφέρον. Τις περισσότερες φορές, η παιδεία και η καλλιέργεια ταυτίζεται με την ηθική – όπως αυτή ορίζεται μέσα από τις πολιτισμικές διεργασίες της ανθρωπότητας. Με άλλα λόγια, οι πνευματικοί άνθρωποι οφείλουν να είναι υποδείγματα, σύμφωνα με τις επιταγές του διαφωτισμού. Έτσι δημιουργούνται μεγάλες και επώδυνες παρεξηγήσεις, γιατί η τέχνη της πραγματικότητας είναι οι διαψεύσεις! Ο Νταν Φρανκ αρχίζει την αφήγησή του από τα πιο επώδυνα μεσάνυχτα που γνώρισε ο περασμένος αιώνας, εκείνα της 1ης Σεπτεμβρίου του 1939, όταν σε ολόκληρη την Ευρώπη απλώθηκε το μαύρο σύννεφο του ναζισμού. Το βασικό θέμα του βιβλίου είναι η στάση των διανοουμένων στην κατεχόμενη Γαλλία απέναντι στον ναζισμό. Έτσι έχουμε δυο σαφείς κατηγορίες διανοουμένων: αυτούς που εναντιώθηκαν στον ναζισμό και αυτούς που τον αποδέχτηκαν ποικιλοτρόπως, είτε διά της συμμετοχής είτε διά της ανοχής. Βασικό μέλημα του συγγραφέα είναι η διαχείριση του θέματος δίχως φανατισμούς και ακρότητες, δίχως την υπερφίαλη αίσθηση ότι εκφράζει απόλυτες αλήθειες ή ότι είναι απόστολος του δικαίου. Περιγράφει τη σχέση με τους κατακτητές ναζιστές διανοουμένων, όπως ο Καμύ, ο Σαρτρ, η Μπωβουάρ, ο Σαιντ Εξυπερύ, ο Ζενέ, ο Κοκτώ, ο Αραγκόν, ο Πρεβέρ, ο Πικάσο, ο Ματίς και πολλοί άλλοι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:33