search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:07
MENU CLOSE

Υπέροχοι απόκληροι

29.11.2012 22:00
Υπέροχοι απόκληροι - Media

Παραλλάσσοντας τον στίχο του Εγγονόπουλου «Στρατηγέ, τι γύρευες στην Λάρισα, εσύ, ένας Υδραίος;» θα μπορούσε κάλλιστα κανείς να αναρωτηθεί σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Λέοναρντ Κοέν

Λέοναρντ Κοέν  
Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελ.: 324
Παραλλάσσοντας τον στίχο του Εγγονόπουλου «Στρατηγέ, τι γύρευες στην Λάρισα, εσύ, ένας Υδραίος;» θα μπορούσε κάλλιστα κανείς να αναρωτηθεί σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Λέοναρντ Κοέν:
«Καλλιτέχνη, τι ζητάς, εσύ, ένας Υδραίος στον Καναδά;». Σε αυτό το ερώτημα απαντά με το παρόν μυθιστόρημά του ο σπουδαίος τραγουδοποιός, ποιητής και συγγραφέας Λέοναρντ Κοέν. Αυτό που αναζητά, είναι ό,τι πιο ανθρώπινο: τις ρίζες του, την καταγωγή του και ταυτόχρονα την ίδια του την ταυτότητα, τον ίδιο του τον εαυτό. Το κεντρικό πρόσωπο του μυθιστορήματος είναι υπαρκτό! Πρόκειται για την Ινδιάνα Κατρίν Τεκακουίθα. Η Τεκακουίθα βαπτίστηκε καθολική περί τα μέσα του 17ου αιώνα. Στο Κεμπέκ έζησε πλάι σε Ευρωπαίους, οι οποίοι φρόντιζαν να μεταλαμπαδεύσουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό στους Ινδιάνους της περιοχής. Η Τεκακουίθα τελικά από την πολλή «δύναμη» της πίστης αλλά και της παρθενίας, έφτασε στο σημείο να κάνει θαύματα, αναγνωρισμένα και από τον ίδιο τον Πάπα, ο οποίος την ανακήρυξε Αγία. Τίποτα πιο ιδανικό για να στήσει την «ασεβή» του ανατροπή ο Κοέν στην προσπάθειά του να βρεθεί στα ίχνη των προπατόρων του, ανάμεσα στους Γάλλους στρατιώτες, στους γουνεμπόρους και στους κάθε λογής ανθρώπους που έλκονταν από την αναζήτηση της περιπέτειας και του ταξιδιού,
από τον τυχοδιωκτικό τρόπο ζωής και την ουτοπία, από το χρήμα και τα κατορθώματα. Ο επαναστατημένος Κοέν, ο άνθρωπος του κόσμου, γίνεται ευκολότερα κατανοητός μέσα από αυτή την αγωνία της καταγωγής αλλά και την υπέρβασή της, όπως αυτές εξελίσσονται στο μυθιστόρημα της σπουδαίας αυτής καλλιτεχνικής προσωπικότητας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:06