search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:56
MENU CLOSE

Στοίχημα οι συγχωνεύσεις

30.11.2012 22:00
oldphotoskanalia1354196574.jpg

«Αν δεν προγραμματίσουν τις εξελίξεις, θα εξαναγκαστούν βίαια στην προσαρμογή τους σε αυτές».

«Αν δεν προγραμματίσουν τις εξελίξεις, θα εξαναγκαστούν βίαια στην προσαρμογή τους σε αυτές». Η φράση αυτή παράγοντα της τηλεοπτικής αγοράς συμπυκνώνει τις συζητήσεις παρασκηνίου και τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί σε ανώτατο επίπεδο στον χώρο της τηλεόρασης. Μέγα ζητούμενο, οι όροι για συγχωνεύσεις τηλεοπτικών εταιρειών στα πρότυπα των τραπεζών, για τις οποίες η φημολογία ξεκίνησε έναν τουλάχιστον χρόνο πριν, χωρίς ορατά αποτελέσματα.

Zυμώσεις
Αντιθέτως, στην αθέατη πλευρά της τηλεόρασης ζυμώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επιβίωση όλων των τηλεοπτικών σταθμών με κάθε κόστος. Η διαφημιστική αγορά, στο μεταξύ, δείχνει τα δόντια της. Για το 2012, όπως εκτιμούν και δηλώνουν δημόσια τα ανώτατα στελέχη των διοικήσεων τηλεοπτικών καναλιών, η δαπάνη θα κλείσει με πραγματικά έσοδα της τάξης των 220 εκατ. ευρώ. Το ποσό παραπέμπει σε έσοδα της τηλεόρασης προ του 2000, γεγονός που δημιουργεί νευρικές αναταράξεις. Παρά την εξαφάνιση ενός τηλεοπτικού καναλιού, του Alter, από τον ανταγωνισμό.
Το φως της δημοσιότητας είδαν για πολλοστή φορά τα σενάρια σε μια πιθανή συγχώνευση του Mega με το Star, φήμες για το στοίχημα επιβίωσης του Alpha από το 2013 και μετά, ενώ είναι εμφανής η συρρίκνωση λειτουργίας του ΑΝΤ1, ο οποίος έχει στρέψει την πορεία του ομίλου εκτός Ελλάδας. Μέχρι και πριν από μερικούς μήνες, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μέσω της Ένωσης ιδιοκτητών, της ΕΙΤΗΣΣΕ, προωθούσαν με γραπτά υπομνήματά τους στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου αλλά και στη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΔΗΜΑΡ το αίτημά τους για την αλλαγή του νόμου περί ΜΜΕ. Αλλαγές που διευκόλυναν και προωθούσαν τη «συγχώνευση προσωπικού» και «τεχνικών μέσων» χωρίς τη συγχώνευση των εταιρειών τους. Ο νέος νόμος για τα ΜΜΕ καθυστερεί όμως, και στη λαίλαπα των μνημονιακών μέτρων και της ύφεσης, οι τηλεοπτικοί σταθμοί βρίσκονται μπροστά στο ερώτημα της επιβίωσης.

Ψηφιακά
Η ψηφιακή μετάβαση θα παίξει σημαντικό ρόλο στις όποιες εξελίξεις στην τηλεόραση. Ήδη τα κανάλια έχουν «αναθέσει» τη λειτουργία του δικτύου τους στην κοινή πολυμετοχική εταιρεία της Digea, τον πάροχο δικτύου ο οποίος αναμένει την άδεια ψηφιακού παρόχου από την κυβέρνηση. Κατά πληροφορίες, η Digea είναι τεχνολογικά έτοιμη να αναλάβει κι άλλους τομείς τεχνικής λειτουργίας των ιδιωτικών καναλιών. Το στοίχημα πλέον είναι αν τα κανάλια θα προλάβουν να θέσουν τους όρους τους για τις μεταξύ τους συγχωνεύσεις κι αν θα προλάβουν να επιβάλουν τους κανόνες για την ψηφιακή αδειοδότηση, η οποία ελέγχεται πλέον από την Κομισιόν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:54