search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:37
MENU CLOSE

Πανηγυρίζουν την επιτυχία, ξεχνούν την αποτυχία

30.11.2012 22:00
Πανηγυρίζουν την επιτυχία, ξεχνούν την αποτυχία - Media

Φυσικά και η σύλληψη των δραστών της κλοπής στο Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας και η επιστροφή των (περισσότερων;) κλοπιμαίων είναι μια επιτυχία.

Φυσικά και η σύλληψη των δραστών της κλοπής στο Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας και η επιστροφή των (περισσότερων;) κλοπιμαίων είναι μια επιτυχία. Και μπράβο στην ελληνική αστυνομία για το κατόρθωμά της και τα α λα Σέρλοκ Χολμς αντανακλαστικά της. Δεν πρέπει όμως να μένουμε στην επιτυχία, και μάλιστα την εκ των υστέρων, και να ξεχνάμε την αποτυχία.
«Η επιτυχία αυτή επιβεβαιώνει ότι οι θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς επιτηρούνται και προστατεύονται επαρκώς από ένα δίκτυο ικανών και καταρτισμένων κρατικών λειτουργών που συνεργάζονται τόσο εντός όσο και εκτός των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων» λέει στη γεμάτη υπερηφάνεια δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, κ. Κώστας Τζαβάρας. Μάλλον προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και να μας παραπλανήσει. Να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι κλάπηκαν και να θυμόμαστε μόνο το ότι βρέθηκαν. Να πανηγυρίζουμε εκ των υστέρων, αλλά να αφήνουμε στην άκρη ότι προηγουμένως γίναμε ρεζίλι στον ξένο Τύπο επειδή είμαστε ανίκανοι να διαφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, ένα από τα λίγα «προϊόντα» που μπορούμε ακόμα να «πουλήσουμε» ως ελληνικά.
Διότι όλα αυτά συνέβησαν επειδή το Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας υποφέρει, όπως και πολλοί αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, από την ανεπαρκή προστασία και ασφάλεια λόγω έλλειψης προσωπικού. Γιατί και αυτά έχουν πέσει θύματα του Μνημονίου, όπως όλη η Ελλάδα, και των οριζόντιων (και τυφλών) περικοπών, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνει ένας φύλακας – γιατί, άνθρωπος είναι, θα αρρωστήσει – και να μένει η πολιτιστική μας κληρονομιά εκτεθειμένη και αφύλακτη, αφού δεν υπάρχει κάποιος να τον αντικαταστήσει. Ακούγεται υπερβολικό; Κι όμως, δεν είναι.
Η προστασία των πολιτιστικών μας θησαυρών είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας. Όπως βέβαια, και η προστασία της υγείας, της εκπαίδευσης, κ.λπ. Το να αφήνουμε τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ξέφραγα αμπέλια και μετά να κομπάζουμε ότι καταφέραμε και πιάσαμε τους «κλεφτοκοτάδες» είναι υποκρισία. Ας πάρουν στο υπουργείο της οδού Μπουμπουλίνας χαρτί, στιλό και ένα κομπιουτεράκι και ας υπολογίσουν πόσα χρειάζονται ώστε να φυλάσσονται σωστά και επαρκώς οι χώροι. Θα βρούνε τρόπο να εξασφαλίσουν και το απαραίτητο κονδύλι.
Και χωρίς να θέλουμε να παριστάνουμε τις Κασσάνδρες, μάλλον κάπως έτσι θα «πάει» το έργο. Θα δούμε ακόμα πολλά σίκουελ κινηματογραφικών κλοπών της λογικής «κλέφτες και αστυνόμοι». Ποιος ξέρει, ίσως τα κατορθώματά μας να εμπνεύσουν και το Χόλιγουντ. Αλλά ακόμα και σε αμερικανική ταινία, που είναι συνήθως γεμάτη αναληθοφάνειες και υπερβολές, δεν θα γινόταν πιστευτό ότι κοτζάμ αρχαιολογικοί χώροι δεν φυλάσσονται όπως πρέπει. Αν δεν έχει και έναν βαθμό δυσκολίας η κλοπή, η ταινία δεν θα έχει πλάκα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:36