search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:09
MENU CLOSE

«Ύψιστη ανάγκη η διατήρηση της αυτοτέλειας και της σταθερότητας του ΚΚΕ»

02.12.2012 22:00
oldphotosassets_large_t_420_541347861354270637.jpg

Το στίγμα της τακτικής που ακολουθεί στη συγκυρία έδωσε η ηγεσία του ΚΚΕ στο πλαίσιο της μεγάλης εκδήλωσης που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση της Αθήνας για τα 94 χρόνια του κόμματος.

Το στίγμα της τακτικής που ακολουθεί στη συγκυρία έδωσε η ηγεσία του ΚΚΕ στο πλαίσιο της μεγάλης εκδήλωσης που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση της Αθήνας για τα 94 χρόνια του κόμματος.
Η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας εστίασε στη διαφαινόμενη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με πιθανό πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ και στην άρνηση του ΚΚΕ να μετέχει σε αυτές τις διεργασίες, καθώς εκτιμά ότι εγκλωβίζουν στην καπιταλιστική διαχείριση, την ίδια ώρα που το ίδιο διακηρύττει τον «άλλο δρόμο ανάπτυξης». Μάλιστα το ΚΚΕ πρόβαλε ως ύψιστη ανάγκη τη διατήρηση της αυτοτέλειας και της σταθερότητάς του, καθώς, όπως είπε στο ΣΕΦ η Αλέκα Παπαρήγα, σήμερα δεν υπάρχει η «πολυτέλεια κανενός λάθους που θα ρίξει το κίνημα πίσω, θα του αφαιρέσει τη δυνατότητα αντεπίθεσης».
Με άλλα λόγια, αυτό που προσπαθεί να αναδείξει σε πιο οξείς τόνους το τελευταίο διάστημα το ΚΚΕ είναι η θέση ότι χωρίς γραμμή σύγκρουσης με το μεγάλο κεφάλαιο και τους θεσμούς του, είτε αυτοί είναι μονοπωλιακοί επιχειρηματικοί όμιλοι είτε η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει βελτίωση της ζωής του λαού. Κατά συνέπεια αυτή η θέση τοποθετεί τους αντιπάλους του στο ίδιο περίπου στρατόπεδο, είτε είναι τα κόμματα της κυβέρνησης είτε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίθεση
Ως προς τον τελευταίο, κορύφωση της επίθεσης που έχει εξαπολύσει το ΚΚΕ εναντίον του αποτελεί το παρακάτω απόσπασμα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στην εκδήλωση της Κυριακής:
«Από τις πιο σημαντικές στιγμές της τελευταίας δεκαετίας, που θα αποδειχθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια ιστορική, αποτέλεσε η άρνησή μας τον Μάιο του 2012 να δηλώσουμε ότι θα δώσουμε στήριξη σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης της κρίσης, με τη μάσκα “της ενότητας της Αριστεράς” ή κυβέρνησης της Αριστεράς.
Ναι, υποστήκαμε εκλογικά και πολιτικά τραύματα. Ναι. Κάποιοι φίλοι και οπαδοί μας πίστεψαν ότι μπορεί να λυθούν τα οξυμμένα προβλήματα του βασανισμένου λαού με συνταγές τύπου ΣΥΡΙΖΑ ή τύπου ΔΗΜΑΡ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Ναι, κάποιοι ξαναθυμήθηκαν τη θεωρία του σκαλοπατιού που οδήγησε το 1981 εκατοντάδες χιλιάδες ριζοσπάστες, αντιιμπεριαλιστές, αγωνιστές της εθνικής αντίστασης να δώσουν μεγάλο αέρα στα πανιά του ΠΑΣΟΚ, σε βάρος του ΚΚΕ».
Επίσης, απέρριψε τις εκ του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορίες ότι «ασκεί κριτική από τα δεξιά» στην αξιωματική αντιπολίτευση ή ότι παίζει το παιχνίδι της Ν.Δ. και άλλα τέτοια που έχουν ειπωθεί κατά καιρούς λέγοντας ότι «το ΚΚΕ δεν ετεροκαθορίζεται». «Δεν είμαστε κόμμα αντι-Ν.Δ., αντι-ΠΑΣΟΚ, αντι-ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, αλλά «το κριτήριο για μας είναι οι δύο δρόμοι ανάπτυξης, ο καπιταλιστικός δρόμος και ο σοσιαλιστικός. Κριτήριο για μας είναι η αντίθεση κεφάλαιο – εργασία, μονοπώλια – λαός. Κριτήριο για μας είναι η Ελλάδα ανεξάρτητη, διεθνιστική για τους λαούς και απαλλαγμένη από τις ιμπεριαλιστικές δεσμεύεις και εξαρτήσεις».
Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη για τις αποφάσεις του Eurogroup σχολίασε τις διαδικασίες ενιαιοποίησης του ΣΥΡIZA, λέγοντας ότι η διαδικασία συγκρότησης ενιαίου κόμματος ακυρώνει τα καλέσματα για «συμμαχίες»: «Όποιος πάει να αναιρέσει την αυτοτέλεια του άλλου, στην ουσία είναι επιβολή», οπότε κατά την εκτίμηση της γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ «η συμμαχία αυτή θα είναι θνησιγενής, όπως ήταν και το ’90-’91».

Άνοιξη με Συνέδριο
Στο μεταξύ η Κ.Ε. του ΚΚΕ ανακοίνωσε χτες, ύστερα από συνεδρίασή της, ότι το… πολυαναμενόμενο 19ο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από Πέμπτη 11 έως Κυριακή 14 Απριλίου του 2013. Πριν από την εκκίνηση των εργασιών θα προηγηθεί η δημοσίευση των θέσεων του κόμματος και η έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου. «Εμείς θέλουμε να οργανώσουμε συζητήσεις, να ακούσουμε γνώμες από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να πουν τη διαφωνία τους» είπε η Αλέκα στην ομιλία της, δίνοντας το σύνθημα έναρξης του… διαλόγου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:06