search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:42
MENU CLOSE

Κατάργηση της στρατιωτικής θητείας ζητά η τρόικα

30.11.2012 17:52
Κατάργηση της στρατιωτικής θητείας ζητά η τρόικα - Media

Να καταργηθεί η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία ζητά μεταξύ άλλων η τρόικα στην έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Να καταργηθεί η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία ζητά μεταξύ άλλων η τρόικα στην έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
 
Η πρότασή της -σύμφωνα με την τρόικα- έχει ως στόχο τη μείωση των αμυντικών δαπανών καθώς όπως αναφέρει, η κατάργηση της θητείας μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση των αμυντικών δαπανών αν καθιερωθεί παράλληλα το σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών.

Όπως αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, «ως ένα μέρος της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, έγιναν σημαντικές μειώσεις στις στρατιωτικές δαπάνες (χωρίς να επηρεάζεται η αμυντική ικανότητα-σύμφωνα πάντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Το 2010 οι δαπάνες για την άμυνα έφταναν το 2,2% του ΑΕΠ και το 2012 η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στους 27 εταίρους της ΕΕ σε όρους συνολικών αμυντικών δαπανών.
 
Παρά το γεγονός ότι -σύμφωνα με την Κομισιόν- οι στρατιωτικές επιχειρησιακές δαπάνες και οι μισθοί με τις συντάξεις για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων αναμένεται να μειωθούν κατά 62% και 41% (οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις), «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω εκλογίκευση των αμυντικών δαπανών».
 
Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα – πρόταση ότι προκειμένου να μειωθούν περαιτέρω οι αμυντικές δαπάνες: «Απαιτείται ωστόσο η αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών προμηθειών και η κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας»!  

Στο μεταξύ κοινή δήλωση έχουν κάνει ο υπεύθυνος τομέα Εθνικής Άμυνας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιώργος Ντάβρης και ο αναπληρωτής τομέα Μπάμπης Παπασπύρου με την οποία ρωτούν τον υπουργό Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, αν έχει συζητήσει το θέμα με την τρόικα και αν συμφωνεί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:42