search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:49
MENU CLOSE

Χάσμα στην κυβέρνηση για την κατάργηση του νόμου της ιθαγένειας

02.12.2012 08:51
Χάσμα στην κυβέρνηση για την κατάργηση του νόμου της ιθαγένειας - Media

Γενικευμένες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του αναπ. υπουργού Εσωτερικών Χ.Αθανασίου για αναστολή της διαδικασίας απονομής ιθαγένειας. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι δυο κυβερνητικοί εταίροι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αλλά και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.

Γενικευμένες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του αναπ. υπουργού Εσωτερικών Χ.Αθανασίου για αναστολή της διαδικασίας απονομής ιθαγένειας. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι δυο κυβερνητικοί εταίροι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αλλά και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.

Τα δύο κόμματα ζητούν της απόσυρση της εγκυκλίου του κ. Αθανασίου, ο οποίος επικαλούνταν απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον έλεγχο συνταγματικότητας η όποια όμως δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί.

Σημειώνεται ότι το Νοέμβρη όταν γνωστοποιήθηκε ότι η απόφαση του ΣΤΕ – αν και δεν είχε δημοσιευθεί – έκρινε αντισυνταγματικές κάποιες διατάξεις του νόμου περί ιθαγένειας είχε δημιουργηθεί και πάλι ενδοκυβερνητικό ζήτημα όταν ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών την κατάρτιση νέου νομοσχεδίου σε αντικατάσταση του παλαιού.

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν παράνομη την απόφαση του κ. Αθανασίου και υποστηρίζουν ότι υπονομεύει τη λειτουργία της κυβερνητικής συνεργασίας.

Η ΔΗΜΑΡ με σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι «καμία διαρροή ή φήμη δεν μπορεί να δικαιολογήσει αναστολή εφαρμογής ψηφισμένου από την Βουλή νόμου».

»Δεν υπηρετείται η τήρηση της νομιμότητας όταν, χωρίς να υπάρχει δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα διατάξεων του Νόμου για την Ιθαγένεια, δίδεται εντολή αναστολής εφαρμογής του υπάρχοντος Νόμου». 

Η ανακοίνωση καταλήγει με τη θέση του κόμματος: «Ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει άμεσα να αποσύρει την απαράδεκτη εγκύκλιό του».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ενημερώνει πως ο Δήμος θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει κανονικά τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί παροχής ιθαγένειας.

«Τυχόν δικαστική απόφαση που χαρακτηρίζει τις εν λόγω διατάξεις ως αντισυνταγματικές δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, παρά μόνον αφού δημοσιευτεί», σημειώνει ο κ. Καμίνης. 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15