search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:40
MENU CLOSE

Αυτοκινητόδρομοι με υψηλό IQ!

10.12.2012 22:00
Αυτοκινητόδρομοι με υψηλό IQ! - Media

Οι «έξυπνοι» δρόµοι θα φορτίζουν τα ηλεκτρικά οχήµατα, θα έχουν διαδραστικό φωτισµό και θα κάνουν πρόγνωση καιρού.

Οι «έξυπνοι» δρόµοι θα φορτίζουν τα ηλεκτρικά οχήµατα, θα έχουν διαδραστικό φωτισµό και θα κάνουν πρόγνωση καιρού.
 
Την ίδια ώρα που στη χώρα µας οι πέντε υπό κατασκευή µεγάλοι αυτοκινητόδροµοι έχουν µπει στον «πάγο», µε τις γέφυρες µισοτελειωµένες να χάσκουν στο κενό, λόγω έλλειψης χρηµάτων από τους εργολάβους και χρηµατοδότησης από τις τράπεζες, στην Ολλανδία κατασκευάζονται τα πρώτα χιλιόµετρα των λεγόµενων «έξυπνων» αυτοκινητοδρόµων. Και αυτό σηµαίνει αυτοκινητόδροµοι µε διαδραστικό φωτισµό και ενέργεια από τον αίολο, που θα µετατρέπονται και σε ενηµερωτικές πινακίδες για τους οδηγούς. Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα που αποφάσισε να κάνει πράξη την πρόταση του Studio Roosegaarde και της κατασκευαστικής εταιρείας Heijmans που κέρδισαν φέτος το βραβείο Καλύτερης Μελλοντικής Ιδέας στα Ολλανδικά Βραβεία Σχεδίου ενώ η ιδέα αρχίζει να συζητείται και στις ΗΠΑ.
 
Η πρόταση των καινοτόµων επιστηµόνων για τους «έξυπνους» αυτοκινητοδρόµους στηρίζεται στη φαντασία, σε µια νέα θεώρηση του πώς πρέπει να είναι τα συστήµατα κυκλοφορίας του µέλλοντος καθώς και στις απίστευτες δυνατότητες που προσφέρουν νέα υλικά που έχουν αναπτυχθεί.

Το Studio Roosegaarde έχει αναπτύξει µια φωσφορίζουσα «πούδρα», η οποία θα αντικαταστήσει τα συµβατικά υλικά που χρησιµοποιούνται µέχρι σήµερα για τη διαγράµµιση της ασφάλτου, «πούδρα» η οποία έχει την ιδιότητα να απορροφά κατά τη διάρκεια της ηµέρας το ηλιακό φως και να φωσφορίζει για τουλάχιστον 10 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι αυτοκινητόδροµοι θα διαθέτουν, επίσης, διαδραστικό φωτισµό που θα ενεργοποιείται κατά την κίνηση των οχηµάτων, έτσι ώστε να εξοικονοµείται ενέργεια, καθώς και φώτα που θα παίρνουν ενέργεια από συστήµατα Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας.


 
Παράλληλα, η άσφαλτος θα περαστεί µε έναν τύπο ειδικής βαφής, η οποία θα ενεργοποιείται όταν η θερµοκρασία πέφτει κάτω από συγκεκριµένους βαθµούς Κελσίου και θα εµφανίζει στο οδόστρωµα το σύµβολο του χιονιού. Με τον τρόπο αυτόν οι οδηγοί θα ενηµερώνονται άµεσα για το ενδεχόµενο εµφάνισης πάγου στην άσφαλτο, κατάσταση που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή κατά την οδήγηση.
 
Οι «έξυπνοι» αυτοκινητόδρομοι θα διαθέτουν ακόμα λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας ηλεκτρικών οχημάτων που θα λειτουργούν και ως φορτιστές. Σύμφωνα με την τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί, κάτω από τις συγκεκριμένες λωρίδες θα τοποθετηθούν ασύρματοι φορτιστές μαγνητικών πηνίων, οι οποίοι θα φορτίζουν τα αυτοκίνητα εν κινήσει, χωρίς να χρειάζεται να βγουν από τον αυτοκινητόδρομο για να φορτίσουν τις μπαταρίες σε ειδικό σταθμό. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα μελλοντικά συστήματα κυκλοφορίας δεν είναι δυνατόν να στηρίζονται μόνο στις καινοτομίες που εισάγουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά θα πρέπει να συνδυάζονται και με την εφαρμογή πρωτοποριακών συστημάτων στους ίδιους τους αυτοκινητοδρόμους.

Έτσι, την ίδια στιγμή που οι αυτοκινητοβιομηχανίες πειραματίζονται με αυτόνομα συστήματα πλοήγησης των οχημάτων και με την άμεση διασύνδεσή τους με το Διαδίκτυο για την παροχή πληροφοριών στους οδηγούς, οι αυτοκινητόδρομοι θα πρέπει αντίστοιχα να εκσυγχρονιστούν και να συμμετάσχουν στην ολιστική αλλαγή της θεώρησης στον τομέα των μεταφορών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:40