search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:14
MENU CLOSE

Ανεξαρτησία

06.12.2012 22:00
Ανεξαρτησία - Media

Όταν είσαι μαθηματικός, είναι αδύνατο να το ξεχάσεις γράφοντας ένα μυθιστόρημα, πράγμα φυσικό, γιατί τα μαθηματικά είναι ένας τρόπος να προσεγγίζεις και να ερμηνεύεις τον κόσμο.

Χρίστος Χ. Παπαδημητρίου
Εκδόσεις:
Πατάκης
Σελ.: 485
Όταν είσαι μαθηματικός, είναι αδύνατο να το ξεχάσεις γράφοντας ένα μυθιστόρημα, πράγμα φυσικό, γιατί τα μαθηματικά είναι ένας τρόπος να προσεγγίζεις και να ερμηνεύεις τον κόσμο. Τον συγγραφέα, ωστόσο, εκτός από τα μαθηματικά, τον ενδιαφέρει και η Ιστορία με την ευρύτερή της έννοια, παρόλο που μέσα από τους ήρωές του δεν αφήνει περιθώρια να παρερμηνευτούν οι προθέσεις του. Έτσι στα ιστορικά γεγονότα που συγκροτούν τη μυθιστορία του – σαν ένα παζλ που μας χαρίζει διαμέσου της οικογενειακής μας καταγωγής μια προσωπική ταυτότητα – η θεωρία των πιθανοτήτων ανάγεται σε σοβαρή παράμετρο προβληματισμού και αντιμετώπισης των ιστορικών γεγονότων. Ωστόσο, μια τέτοια θεωρητική εκδοχή έχει δυσκολίες στη δραματοποίησή της. Στο βιβλίο μαζί με τους μυθιστορηματικούς ήρωες υπάρχουν και ιστορικά πρόσωπα: από τον Κολοκοτρώνη, που συμμετέχει στη δράση, μέχρι τον δικτατορίσκο Παπαδόπουλο και τον «εθνάρχη» Καραμανλή, που χρησιμοποιούνται ως αναφορές. Εντυπωσιακά επεισόδια των νεότερων ελληνικών χρόνων κάνουν την εμφάνισή τους και συνδέονται – μαζί με διεθνή γεγονότα – με την εμβληματική φιγούρα της Ελένης, μητέρας του αφηγητή. Το παρελθόν αυτής της γυναίκας στηρίζεται σε μια εντυπωσιακή εκδοχή ιστοριών που καταλήγουν σε μια ιδιαίτερη εκδοχή της νεοελληνικής πραγματικότητας, αν προστεθεί σε αυτά και η ιστορία του τσιγγάνου συζύγου της, ενός Ρομά πτυχιούχου φαρμακευτικής που έχει δηλητηριαστεί ο ίδιος από θυμό. Από την Αριστερά ώς το τάβλι και απ’ την τουρκοκρατία ώς την τρομοκρατία, ο Παπαδημητρίου προσπαθεί να θεμελιώσει την ιδέα μιας μάλλον ιδιότυπης, ελληνικού τύπου εξέγερσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:02