search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:50
MENU CLOSE

Το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομήθηκε, αλλά όμως τεμαχίζεται…

06.12.2012 22:00
oldphotosandreaspapandreou_809267037-w12001354812008.jpg

Μια από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις που είχε κάνει ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αυτή με την οποία είχε προειδοποιήσει με νόημα λίγο πριν πεθάνει τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Κινήματος ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν χαρίζεται, δεν κληρονομείται, ούτε τεμαχίζεται σε τιμάρια».

Μια από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις που είχε κάνει ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αυτή με την οποία είχε προειδοποιήσει με νόημα λίγο πριν πεθάνει τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Κινήματος ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν χαρίζεται, δεν κληρονομείται, ούτε τεμαχίζεται σε τιμάρια».

Πέρασαν κοντά 17 χρόνια από τότε και οι επίγονοί του φαίνεται ότι δεν αντέχουν τέτοιες παρακαταθήκες… Κατάφεραν πλέον να τον διαψεύσουν, αφού πρώτα έδιωξαν με τις πολιτικές αλλά και τις συμπεριφορές τους τις κοινωνικές δυνάμεις που στήριζαν το Κίνημα.

Έτσι, αμέσως μετά τον θάνατο του ιδρυτή του, το ΠΑΣΟΚ «χαρίστηκε» στον Κώστα Σημίτη, κληρονομήθηκε στη συνέχεια από τον γιο του Γιώργο Παπανδρέου και σήμερα τεμαχίζεται από τους χειρισμούς του Βαγγέλη Βενιζέλου και τους δελφίνους που τον πολεμούν, επιδιώκοντας άλλοι την αντικατάσταση του σημερινού προέδρου και άλλοι ίσως και τη διάλυση του κόμματος που τους ανέδειξε.

Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ ΠΑΣΟΚ παίχτηκε στις αρχές της εβδομάδας με πρωταγωνιστή τον Ανδρέα Λοβέρδο, εκ των στελεχών που ΠΑΣΟΚ που διακήρυσσαν φανατικά την πίστη τους στο Μνημόνιο και εκ των πρωτεργατών της εκθεμελίωσης του κοινωνικού κράτους, αφού στις κυβερνήσεις Παπανδρέου συμμετείχε σε δύο υπουργεία (κοινωνική ασφάλιση και υγεία).

Ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά νέα πολιτική κίνηση στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας (!!!) – όπως διατείνεται τουλάχιστον ένας άνθρωπος που θέλησε όσο κανείς άλλος, ή έστω όσο και… ο Χρυσοχοΐδης, να παραμείνει υπουργός και μετά την πτώση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση.

Και έτσι, η Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας, η ΡΙΚΣΣΥ, έφερε και την οριστική ρήξη με τον Βενιζέλο, ο οποίος την ίδια μέρα τον διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μειώνοντας τον αριθμό των βουλευτών του σε 25 και κάνοντας τα θεμέλια της τρικομματικής κυβέρνησης να τρίζουν ανησυχητικά.
Παράλληλα, ερώτημα παραμένει η στάση των υπόλοιπων διαγραφέντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στελεχών που έχουν αποχωρήσει από το κόμμα, απέναντι στην κίνηση Λοβέρδου, ειδικά αν αυτή καταφέρει να συσπειρώσει 10 βουλευτές, οπότε και αναγνωρίζεται ως αυτόνομη Κοινοβουλευτική Ομάδα με όποια προνόμια προβλέπει ο κανονισμός, κάτι που ανησυχεί σφόδρα την Ιπποκράτους.

Ψάχνονται
Η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως τα αδιέξοδα του σημερινού πολιτικού συστήματος και της χώρας έχουν ανοίξει έναν ενδιαφέροντα διάλογο για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς από κινήσεις που βρίσκονται πέρα από την επιρροή των διάφορων πρωτοκλασάτων, νυν και τέως, του ΠΑΣΟΚ.

Έξι ομάδες προβληματισμού (Π80, Κοινωνικός Σύνδεσμος [Φλωρίδης], Νέοι Μεταρρυθμιστές [νεότερα στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ], Πολιτεία 2012 [Τούντας, Ψυχογιός κ.ά.], Μπροστά [νέοι τεχνοκράτες], Πρωτοβουλία Β [στην οποία συμμετέχουν αρκετοί πανεπιστημιακοί]) συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Γκάζι. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν στελέχη από το ΠΑΣΟΚ με εκπρόσωπο τον Γ. Μανιάτη και από τη ΔΗΜΑΡ με εκπρόσωπο τον Ν. Μπίστη.

Ο Δημήτρης Κατσαντώνης, εκ Θεσσαλονίκης, παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από την πρωτοβουλία Π 80, μίλησε στο «Π» και επιβεβαίωσε ότι στόχος είναι «να δημιουργηθεί ένα φόρουμ, όχι απλά διαλόγου, αλλά προκειμένου να συγκροτηθεί ένας ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς», στον οποίο να ενταχθεί και η ΔΗΜΑΡ, αλλά και όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ το επιθυμούν και, όπως μας είπε, «υπάρχει μεγάλη γκάμα στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία».

Χθες, μάλιστα, έγινε μία ακόμη συνάντηση, αυτή τη φορά με εκπροσώπους των έξι ομάδων, για να διαμορφωθεί μία συγκεκριμένη ατζέντα ως προς τις αναγκαίες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Ο Δ. Κατσαντώνης μίλησε ανοιχτά για τη δημιουργία ενός κόμματος, που θα προκαλέσει την ευρύτερη σύγκλιση όλων των πολιτικών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Πάντως, η πρόταση δεν περιλαμβάνει πολιτικές κινήσεις τύπου Λοβέρδου, καθώς οι άνθρωποι που ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία «δεν θέλουν σχέσεις με τους μεγαλοσχήμονες του ΠΑΣΟΚ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:49