search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:40
MENU CLOSE

Η πορεία για το 19ο συνέδριο του ΚΚΕ

07.12.2012 22:00
oldphotosaaaa1354872575.jpg

Το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα γίνει τελικώς τον Απρίλιο του 2013, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα το τετραήμερο 11 – 14 Απριλίου.

Το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα γίνει τελικώς τον Απρίλιο του 2013, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα το τετραήμερο 11 – 14 Απριλίου. Την ερχόμενη Κυριακή, οι θέσεις της Κ.Ε. για το συνέδριο θα δημοσιευτούν στον κυριακάτικο «Ριζοσπάστη». 
Οι θέσεις περιλαμβάνουν την έκθεση της αποτίμησης της δράσης της Κ.Ε. από το 18ο έως το 19ο Συνέδριο και τα νέα καθήκοντα του Κόμματος έως το 20ό Συνέδριο, το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του ΚΚΕ. Μετά και τη δημοσίευση των θέσεων ανοίγει ουσιαστικά ο προσυνεδριακός διάλογος, που θα διαρκέσει ώς τις παραμονές του συνεδρίου.
Το συνέδριο λοιπόν δεν θα είναι απλώς Τακτικό, αλλά και Προγραμματικό. Με άλλα λόγια, τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής θα επανεξετάσουν το ισχύον πρόγραμμα του ΚΚΕ που αποφασίστηκε κι εγκρίθηκε στο 15ο Συνέδριο του Κόμματος το 1996.
Η ηγεσία του Κόμματος δέχεται κριτική εδώ και καιρό από μέλη που έχουν διαγραφεί ή αποστασιοποιηθεί από την ενεργό δράση, και από άλλους χώρους της Αριστεράς, ότι οι θέσεις που εκφράζει για την απαιτούμενη τακτική στην κρίση και οδηγούν σήμερα σε περαιτέρω περιχαράκωση αποκλίνουν από τα όσα ορίζει το Πρόγραμμα του 15ου Συνεδρίου.
Για το ΚΚΕ σήμερα η μόνη δυνατή συμμαχία είναι αυτή με τα φτωχά λαϊκά κι εργατικά στρώματα, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους κ.λπ. Ως εκ τούτου, η συμμαχία με τα μικροαστικά μεσαία στρώματα ή ακόμη και τμήματα της αστικής τάξης και τις πολιτικές δυνάμεις που τα εκφράζουν είναι απορριπτέα, το ίδιο και η λογική ενός μετώπου ή μιας αριστερής κυβέρνησης που θα πραγματοποιήσει σε στάδια το πέρασμα στον σοσιαλισμό.
Όμως το πρόγραμμα του 15ου Συνεδρίου μιλάει για «Αντιιμπεριαλιστικό, Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο», το οποίο στις γραμμές του συμπυκνώνει «δυνάμεις ανομοιογενείς από άποψη κοινωνικής θέσης και ιδεολογικοπολιτικής στάσης», οπότε στο εσωτερικό του «αντανακλώνται διαφορετικές τάσεις, σε ό,τι αφορά την προοπτική και τον σκοπό της αντιιμπεριαλιστικής, αντιμονοπωλιακής πάλης».
Το ζήτημα της εξουσίας
Όσο για το ζήτημα της εξουσίας, το ισχύον Πρόγραμμα του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:
«Το ΚΚΕ επιδιώκει τη συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται την αναγκαιότητα σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό και τα πολυεθνικά μονοπώλια, υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, τη λαϊκή κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας. Η συνεργασία μπορεί να εκφραστεί με τη μορφή συντονισμού, πολλαπλών συσπειρώσεων και κοινής δράσης για ορισμένα συγκεκριμένα προβλήματα, στα οποία διαπιστώνεται συμφωνία. Η εμπειρία της κοινής δράσης θα δείχνει κατά πόσο είναι δυνατή η διεύρυνσή της και η συνεργασία και σε άλλους αντιιμπεριαλιστικούς αντιμονοπωλιακους στόχους, κατά πόσο στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτική συμφωνία. 
Σε συνθήκες κορύφωσης της ταξικής πάλης, επαναστατικής ανόδου του λαϊκού κινήματος, όταν η επαναστατική διαδικασία έχει ξεκινήσει, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, ως όργανο λαϊκής εξουσίας, που έχει την έγκριση και τη συγκατάθεση του αγωνιζόμενου λαού, χωρίς γενικές εκλογές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες. (…)
Το ΚΚΕ επιδιώκει μια τέτοια κυβέρνηση, με τη δράση της και τη γενικότερη λαϊκή παρέμβαση, να συμβάλει στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας. Το διάστημα μέσα στο οποίο θα κριθεί αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει προς τα εμπρός δεν θα είναι μακρόχρονο».
Με τη δημοσίευση των θέσεων θα διαφανεί αν η ηγεσία επιχειρεί να εναρμονίσει το πρόγραμμα με τον λόγο που εκφράζει δημόσια και τη θέση για έξοδο από την Ε.Ε. μόνο υπό συνθήκες «λαϊκής εξουσίας» και ανατροπής του καπιταλισμού.
Προ ημερών η Αλέκα αναφερόμενη στον προσυνεδριακό διάλογο σημείωνε πώς το Κόμμα θέλει να οργανώσει συζητήσεις και ν’ ακούσει γνώμες από ανθρώπους «που ενδιαφέρονται να πουν τη διαφωνία τους». Ωστόσο, οι διαφωνίες μοιάζει να προκαταλαμβάνονται ως «υπερβολικές» και «άδικες». Σύμφωνα με την Αλέκα, «ακόμα και όταν μια παρατήρηση κρίνεται από μας ότι είναι υπερβολική και άδικη, δείχνει ενδεχομένως ένα κενό που έχουμε αφήσει σε μια σειρά ανθρώπους καλοπροαίρετους που τους οδηγούν να κάνουν μια άδικη παρατήρηση», πρόσθεσε στο ίδιο σημείο της παρέμβασής της σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.
Το ερώτημα είναι λοιπόν αν ο προσυνεδριακός διάλογος θα αποκαλύψει σοβαρές διαφωνίες και ποιας έκτασης στο εσωτερικό του Κόμματος. Σταδιακά θα διαφανεί πώς η ηγεσία προτίθεται να αντιμετωπίσει και να ελέγξει τις όποιες αντιδράσεις εξακολουθούν να υπάρχουν στα ζητήματα θεωρίας και πολιτικής τακτικής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:40