search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:45
MENU CLOSE

Η Όπερα μοιράζει «φέσια»

09.12.2012 22:00
Η Όπερα μοιράζει «φέσια» - Media

Η Όπερα Θεσσαλονίκης καταργήθηκε, αλλά τα χρέη της ύψους περίπου 1.500.000 ευρώ «φορτώθηκαν» στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, δίχως το τελευταίο να ευθύνεται γι’ αυτά!

Η Όπερα Θεσσαλονίκης καταργήθηκε, αλλά τα χρέη της ύψους περίπου 1.500.000 ευρώ «φορτώθηκαν» στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, δίχως το τελευταίο να ευθύνεται γι’ αυτά! Ένα πανάκριβο διοικητικό «μόρφωμα» επιβαρύνει κι άλλο τις τσέπες των Ελλήνων φορολογουμένων

Η μεγαλομανία των κρατούντων δεν έχει ούτε όρια ούτε φρένο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα – δυστυχώς, όχι το μόνο – η Όπερα Θεσσαλονίκης. Μόνο που εδώ η «δημιουργική φαντασία» του κράτους μεγαλούργησε τόσο ώστε τα υπέρογκα χρέη του μεγαλεπήβολου οργανισμού να «φορτωθούν» στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το οποίο όχι μόνο δεν ευθύνεται γι’ αυτά, αλλά καλείται να πληρώσει αδίκως το «μάρμαρο». Κι όλα αυτά την ώρα που ακόμα προσπαθεί να ξεπληρώσει τα «σπασμένα» της προηγούμενης διοίκησης με όλο και περισσότερο περικομμένη κάθε χρονιά επιχορήγηση.

Το θεσμικό «μόρφωμα»

Η Όπερα Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1997 ως αυτοτελές τμήμα του ΚΘΒΕ. Το 2002 απέκτησε δικό της προϋπολογισμό, δικό της καλλιτεχνικό διευθυντή, δική της διοίκηση, δικές της παραγωγές, αλλά το ίδιο ΑΦΜ με το θέατρο! Δηλαδή, μη έχουσα δική της νομική προσωπικότητα, λειτουργούσε φορολογικά με το ΑΦΜ του ΚΘΒΕ, το οποίο είναι σήμερα υπεύθυνο για τις πολλές υποχρεώσεις της…
Το ΚΘΒΕ παρείχε επί χρόνια στην Όπερα θεατρική αίθουσα, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό και αναλάμβανε μονάχα το κόστος της υπερωριακής απασχόλησής τους. Δεν είχε καμιά άλλη αρμοδιότητα, ούτε ως προς τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό ούτε ως προς τις διοικητικές και οικονομικές αποφάσεις της.
Το 2010, με την πρόωρη λήξη της θητείας του καλλιτεχνικού διευθυντή, βαρύτονου Γιάννη Γιαννίση, η Όπερα έμεινε πλήρως ακέφαλη, αφού δεν διορίστηκαν νέα όργανα ούτε έγινε νομοθετική ρύθμιση της ένταξής της στο ΚΘΒΕ, προκειμένου τα θεσμικά όργανα του θεάτρου να αναλάβουν τη διοικητική, καλλιτεχνική και οικονομική διαχείρισή της. Έτσι τον Ιούνιο του 2010 συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους υπό συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμούς. Και δικαίως, αφού από τον χειμώνα του 2010 δεν είχε να παρουσιάσει κανένα καλλιτεχνικό έργο, έχοντας περάσει σε φάση πλήρους παρακμής. Με μια διαφορά: Ότι τα χρέη της κάποιος έπρεπε να τα πληρώσει…

Αστρονομικές αμοιβές και ατασθαλίες

Εις μάτην ο Σωτήρης Χατζάκης έστελνε υπομνήματα στον τότε υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο ζητώντας έκτακτη επιχορήγηση για να καλύψει το επιπλέον έλλειμμα. Ματαίως, επίσης, προσπάθησε να πιέσει δημοσιοποιώντας το ζήτημα στα ΜΜΕ («Ελευθεροτυπία», «Αγγελιοφόρος», «Μακεδονία» κ.ά.). «Παρείχαμε στην Όπερα τα πάντα, δεν πήραμε τίποτα, παρά μόνο τα χρέη της» δήλωνε σε όλους τους τόνους. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η επιτροπή ελεγκτών του Δημοσίου διαπίστωσε ατασθαλίες, οι οποίες οδήγησαν στην παρέμβαση του εισαγγελέα. Αλλά και «αστρονομικές» αμοιβές καλλιτεχνών στις παραγωγές «Βαφτιστικός» και «Μαγικός Αυλός», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τον Γιάννη Γιαννίση δίχως έγκριση από το Δ.Σ. της Όπερας και στις οποίες έλαβε μέρος η σύζυγός του ως λυρική καλλιτέχνις (στον «Βαφτιστικό») με αμοιβή 68.880 ευρώ αλλά και ο ίδιος (στον «Don Giovanni») με αμοιβή 35.000 ευρώ (όπως προκύπτει από υπόμνημα προς τη Νομική Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού στις 3.2.2011).

Βαρέλι δίχως πάτο

Ο προϋπολογισμός της Όπερας για το διαχειριστικό έτος 2007-2008 ήταν 1.200.000 ευρώ, για το 2008-2009 ήταν 870.000 ευρώ, ενώ για το 2009-2010 ανήλθε στα 914.000. Όμως, παρά τα πολύ μεγάλα ποσά που βλέπει κανείς ακόμα και σε καιρούς κρίσης, η Όπερα κατάφερε να αφήσει χρέος που υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 1.500.000 ευρώ, όπως ενημερωθήκαμε από το γραφείο του διευθυντή, καθώς καταφθάνουν σωρηδόν οι αγωγές που αφορούν παλιότερες παραγωγές της.

Έτσι λοιπόν, το ΚΘΒΕ τρέχει και δεν φτάνει. «Όταν ανέλαβα τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή τον Ιούλιο του 2009, το βεβαιωμένο χρέος του ΚΘΒΕ ήταν 3.400.000 ευρώ. Κατάφερα να το κατεβάσω στα 2.000.000 ευρώ, αλλά από τις καθυστερήσεις των εκταμιεύσεων, τα πρόστιμα, τις υποχρεώσεις και την περιρρέουσα κατάσταση έχει δυστυχώς ανοδική πορεία. Αν προσθέσουμε σε αυτά και το χρέος της Όπερας που “κληρονομήσαμε”, φτάνουμε σήμερα περίπου στα 4.000.000 ευρώ» μας είπε ο Σωτήρης Χατζάκης. Για το επιπλέον χρέος της Όπερας και το κατά πόσον μπορούσε να αποφευχθεί η «μετακύλισή» του στο ΚΘΒΕ μας απαντά: «Κατά τη διάρκεια της θητείας μου προσπάθησα με κάθε τρόπο και χωρίς θεσμικό ρόλο να σταματήσω αυτήν τη συσσώρευση χρέους στην Όπερα. Όμως δεν εισακούστηκα, με αποτέλεσμα τη σημερινή κατάσταση. Είναι πολύ άδικη για το ΚΘΒΕ και πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία».

Τι πρέπει να γίνει

Ο διευθυντής πιστεύει ότι «για να μπορέσει το ΚΘΒΕ να λειτουργήσει σύμφωνα με τους όρους της δημοσιονομικής προσαρμογής, πρέπει να μηδενίσει το συνολικό χρέος του. Σ’ αυτό θα συμβάλει αποφασιστικά το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης, που αφορά το έτος 2013 και περιλαμβάνει σημαντικό μέρος του συνολικού χρέους του Κρατικού ύψους 2.531.497 ευρώ». «Και με το “άδικο” χρέος της Όπερας τι θα γίνει;» ρωτάμε. «Έχουμε ήδη απευθυνθεί στο υπουργείο Πολιτισμού για περαιτέρω ρύθμιση του χρέους της Όπερας και περιμένουμε».
Πολλά έχουν γραφτεί επίσης και για τις καθυστερήσεις στις μισθοδοσίες των υπαλλήλων του θεάτρου. «Οι υπάλληλοι έχουν πληρωθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου από τα έσοδα της καλοκαιρινής περιοδείας. Περιμένουμε άμεσα την εκταμίευση 2 μηνών της κρατικής επιχορήγησης, του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Μόλις έρθει, θα πληρωθούν οι υπάλληλοι ώς το τέλος Δεκεμβρίου».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:45