21/01/2019 04:43:35
5.4.2010

Σινεμά: Επιτέλους σοβαρά κινηματογραφικά βραβεία

Σινεμά: Επιτέλους σοβαρά κινηματογραφικά βραβεία - Media

Η «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα έρχεται πρώτη στην κούρσα των υποψηφιοτήτων με έντεκα (ανάμεσά τους φυσικά και η ερμηνεία της εξαιρετικής Μίνας Ορφανού) κι ακολουθούν η «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βουλγαρη και ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου

Όταν λίγους μήνες νωρίτερα μέσα από την κίνηση των Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη γεννήθηκε κάτι που ονομαζόταν Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να μιλήσουν για μια ανούσια κίνηση εντυπωσιασμού, για ένα πυροτέχνημα που δεν θα έχει συνέχεια. Άλλοι έδειχναν να πιστεύουν πως ήταν απλώς ένας μοχλός πίεσης για να πάρουν μπροστά οι μηχανισμοί του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να διευθετηθεί επιτέλους όχι μόνο ο τρόπος που απονέμονται τα κρατικά βραβεία (που ήταν μέχρι τώρα γραφειοκρατικός, διαβλητός και δίχως βαρύτητα), αλλά και όλο το ομιχλώδες κινηματογραφικό τοπίο. Ενώ όμως το επίσημο κράτος εξακολουθεί να σιωπά επιδεικτικά, την περασμένη Δευτέρα η Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε με μια συνέντευξη Τύπου, στον τρίτο όροφο του Public, τις υποψηφιότητες για τα πρώτα κρατικά βραβεία που διοργανώνει, κάνοντας τους πάντες να αντιληφθούν ότι τα πράγματα είναι σοβαρά κι επιτέλους διαφανή. Είχε προηγηθεί μια διαδικασία στην οποία οι παραγωγοί και οι δημιουργοί είχαν δηλώσει τις ταινίες τους ως υποψήφιες για τα βραβεία, τα μέλη της Ακαδημίας είχαν πάρει DVD με όλα τα φιλμ που διαγωνίζονταν και ψήφισαν ηλεκτρονικά τις ταινίες που θα είναι υποψήφιες σε κάθε κατηγορία. Όπως αποδείχθηκε από τις υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν, το σύστημα δούλεψε σωστά. Οι ταινίες που συζητήθηκαν, κέντρισαν το ενδιαφέρον και πήγαν το ελληνικό σινεμά μπροστά φέτος, πρωταγωνιστούν κι εδώ. Η «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα έρχεται πρώτη στην κούρσα των υποψηφιοτήτων με έντεκα (ανάμεσά τους φυσικά και η ερμηνεία της εξαιρετικής Μίνας Ορφανού) κι ακολουθούν η «Ψυχή βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη και ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου. Τα βραβεία (που δεν έχουν ακόμη πιο φιλικό στον χρήστη όνομα) δεν θα είναι χρηματικά, αφού τα ποσά που συνόδευαν τις βραβεύσεις μέχρι τώρα πιθανότατα αποτελούσαν έναν σοβαρό λόγο για τα... χάλια τους, ενώ η πρώτη απονομή θα γίνει στις 3 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με παρουσιαστή τον Γιώργο Κιμούλη. Όχι, οι της ελληνικής Ακαδημίας δεν ζήλεψαν τη λάμψη των Όσκαρ∙ έτσι κι αλλιώς όλοι μιλούν για μια σεμνή, χαμηλού κόστους τελετή, αλλά μια γιορτή είναι απαραίτητη όταν έχεις κάτι ουσιαστικό να γιορτάσεις. Κι ευτυχώς αυτό το κάτι, που ονομάζεται ποιότητα, αξιοκρατία, ταλέντο, μπορεί να γιορταστεί πλέον στο ελληνικό σινεμά.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.