search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:11
MENU CLOSE

Παράσταση της Ομάδας Άνιμα για τον Ιούλιο Καίσαρα

10.12.2012 12:05
Παράσταση της Ομάδας Άνιμα για τον Ιούλιο Καίσαρα - Media

Μια  διαφορετική ανάγνωση της ιστορίας του Ιούλιου Καίσαρα μέσα από το βλέμμα τριών γυναικών, στενά συνδεδεμένων με τα δύο κεντρικά πρόσωπα,  Ιούλιο Καίσαρα και Ιούνιο Βρούτο, μας διηγείται η παράσταση της Ομάδας Άνιμα σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, που ανεβαίνει από τις 14 Δεκεμβρίου στο Studio του Κινητήρα.

Μια  διαφορετική ανάγνωση της ιστορίας του Ιούλιου Καίσαρα μέσα από το βλέμμα τριών γυναικών, στενά συνδεδεμένων με τα δύο κεντρικά πρόσωπα,  Ιούλιο Καίσαρα και Ιούνιο Βρούτο, μας διηγείται η παράσταση της Ομάδας Άνιμα σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, που ανεβαίνει από τις 14 Δεκεμβρίου στο Studio του Κινητήρα.
 
Πρωταγωνίστριες της ιστορίας, η Καλπουρνία – σύζυγος του Καίσαρα,  η Σερβηλία – μητέρα του Βρούτου και ερωμένη του Καίσαρα, και η Πορκία – σύζυγος του Βρούτου, τρεις γυναίκες  που έζησαν από πολύ κοντά τόσο την προσωπική όσο και την πολιτική πορεία αυτών των ανδρών, και τώρα αρθρώνουν το δικό τους λόγο για τις πράξεις τους. Η αντρική παρουσία χωρίς να είναι ποτέ παρούσα, παραμένει διαρκής και υποβλητική σε όλη την παράσταση.
 
«Περισσότερο από όλα μας ενδιαφέρει να αναζητήσουμε το πώς οι γυναίκες αυτές αντιδρούν μπροστά σε αυτό το τόσο ισχυρό αντρικό κυρίως χαρακτηριστικό, της φιλαρχίας και της εξουσιολαγνείας, καθώς και της γενικότερης επιταγής που θέλει τον άντρα: να έχει τον έλεγχο, να εξουσιάζει, να σκοτώνεται στο πεδίο της ‘μάχης’», αναφέρει χαρακτηριστικά η σκηνοθέτης.
 
 Η παράσταση διερευνά το πώς μπορεί να νιώθει μια γυναίκα που ζει δίπλα σε έναν ισχυρό άνδρα,  πως υιοθετεί τον τρόπο ζωής του, πως επηρεάζεται από τις επιλογές του, πώς αντιμετωπίζει διαφορετικά τη σχέση και το γάμο, αλλά κυρίως πώς διαχειρίζεται την εμπλοκή του σε θέματα εξουσίας.
 
Βασικό καμβά του έργου αποτέλεσε το κείμενο του Σαίξπηρ «Ιούλιος Καίσαρας», σε συνδυασμό με υλικό που έχει αντληθεί από τους «Βίους Παράλληλους» του Πλούταρχου, το βιβλίο του Θόρντον Ουάιλντερ «Το αίμα του Καίσαρα», το ιστορικό μυθιστόρημα «Ιούλιος Καίσαρας» του Αλέξανδρου Δουμά και το μυθιστόρημα του Β. Μάσιμο Μανφρέντι «Οι τελευταίες μέρες του Καίσαρα».
                 
ΟΜΑΔΑ ANIMA
 
Η Ομάδα Anima δραστηριοποιείται από το 2004 στο χώρο του θεάτρου. Με σκηνοθέτη και κύριο εκπρόσωπο την Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη πειραματίζεται κυρίως σε σύγχρονες θεατρικές φόρμες αφήγησης. Το ενδιαφέρον της ομάδας στρέφεται γύρω από την ιδέα του πως μπορεί να παρουσιαστεί ένα κλασσικό κείμενο ώστε να αφορά το σήμερα. Ο πειραματισμός έγκειται τόσο στο κομμάτι της φόρμας, δηλαδή της όψης της παράστασης όσο και στην υποκριτική μέθοδο. Η κεντρική ιδέα πάνω στην οποία δουλεύει η ομάδα είναι μια μεταμπρεχτική προσέγγιση των κειμένων. Μέσα από την ουσιαστική χρήση της μουσικής ως παρτενέρ των ηθοποιών, την κίνηση και την σωματοποιημένη έκφραση των ρόλων, προσεγγίζεται η υποκριτική. Επιπλέον μεγεθύνοντας τις σημαντικές στιγμές και δουλεύοντας πάνω σε μεγάλες υποκριτικές ενότητες δημιουργείται μια εικόνα παράστασης περισσότερο συμβολική και λιγότερο ρεαλιστική. Δίνεται έμφαση έτσι στην αφήγηση των σημαντικών σημείων της εκάστοτε ιστορίας και στην αυτοσχεδιαστική- πειραματική έκφρασή τους.   
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Παίζουν: Όλγα Νικολαΐδου, Στέλλα Νούλη, Βασιλική Τσεκούρα
Σκηνικά – Κοστούμια: Μάρθα Φωκά
Χορογραφίες: Pauline Huguet           
 
Ιούλιος Καίσαρας | Scripta Femina
 
14 Δεκεμβρίου – 13 Ιανουαρίου
Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή
Επιπλέον παραστάσεις: Τετάρτη 26/12 & Πέμπτη 27/12,  Τετάρτη 2/1 & Πέμπτη 3/1
 
Ώρα έναρξης: 21.15
Διάρκεια: 60’ 
Είσοδος: 13€, 9€ (φοιτητικό), 4€ (ατέλεια)
Κρατήσεις: 210-9248328
 
Κινητήρας Studio-Artistic Residency Centre
Διεύθυνση: Ερεχθείου 22, Ακρόπολη
Τηλ:  2109248328
www.kinitirastudio.com
facebook: Kinitiras-Studio
 
Στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες:
Μαρία Λάμπρου
T: 6937887304
E: [email protected]
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:10