search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 06:03
MENU CLOSE

Αντιδράσεις για την απόφαση της κυβέρνησης να λειτουργούν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές

10.12.2012 15:21
Θερινές εκπτώσεις: Πότε αρχίζουν - Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα - Media

Την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων έως 250 τ.μ. όλες τις Κυριακές του χρόνου αποφάσισε η κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα καταστήματα, ανεξαρτήτως τετραγωνικών θα μπορούν να λειτουργούν επτά Κυριακές τον χρόνο.

 Για «πειραματισμούς των ‘’γενίτσαρων" της τρόικας σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης» μιλά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου εκτιμώντας ότι η απόφαση αυτή θα δώσει «το τελειωτικό χτύπημα στη χειμαζόμενη αγορά».
 
Όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν θα αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων «απλά θα τον αναδιανείμει, προς όφελος εκείνων, που έχουν τον τρόπο και τη ρευστότητα για να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή».
 
Αντίθετη στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση εμφανίστηκε και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών- Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) η οποία σχολίασε καυστικά:

 «Επιτέλους μια πρόταση που δίνει χρόνο στους 1.300.000 ανέργους άρα και χωρίς εισόδημα "καταναλωτές", στους 100.000 μικρομεσαίους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, στους υποαπασχολούμενους και στους υπόλοιπους που θα υποστούν τις συνέπειες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, να περιφέρονται στην αγορά για "shopping therapy"».
 
Σύμφωνα με  τη ΓΣΕΒΕΕ, προτάσεις όπως αυτές αποδεικνύουν ότι τα κέντρα λήψης αποφάσεων «υπερίπτανται της πραγματικότητας ή υπηρετούν το δόγμα: Να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες μικρές επιχειρήσεις. Να ενταθεί ο συγκεντρωτισμός, η περαιτέρω ολιγοπώληση της αγοράς και η χειραγώγηση των τιμών».
 
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, εκτίμησε ότι τα πολυκαταστήματα θα προσφύγουν κατά της απόφασης του υπουργείου για αθέμιτο ανταγωνισμού.
 
Νωρίτερα, την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων έως 250 τ.μ. όλες τις Κυριακές του χρόνου ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα καταστήματα, ανεξαρτήτως τετραγωνικών θα μπορούν να λειτουργούν επτά Κυριακές τον χρόνο.
 
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης οι αλλαγές θα ισχύσουν από φέτος, καθώς με υπουργική απόφαση θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων τις δυο τελευταίες Κυριακές, 23 και 30 Δεκεμβρίου. 
 
Από τις διατάξεις αποκλείονται τα εμπορικά κέντρα ενώ ακόμα δεν υπάρχει απόφαση για αλυσίδες franchise.
 
Αλλαγές προβλέπονται επίσης και στον αγορανομικό κώδικα σύμφωνα με τις οποίες θα προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για νοθεία τροφίμων και καυσίμων, καθώς και για ελλιπείς παραδόσεις από τις αντλίες, αντικειμενικοποίηση των ποινών αλλά και εκπτώσεις 50% για όσους πληρώνουν το πρόστιμο χωρίς να προσφύγουν στα δικαστήρια, κ.α.
 
Τέλος, παρεμβάσεις έγιναν και σχετικά με τις περιόδους των εκτυπώσεων καθώς αυτές θα πραγματοποιούνται πλέον τέσσερεις φορές το χρόνο.

Από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου (χειμερινές εκπτώσεις) και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου (θερινές).Tο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου (ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:28