search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:02
MENU CLOSE

Αποφασίστηκε η εκταμίευση της δόσης

13.12.2012 07:54
Αποφασίστηκε η εκταμίευση της δόσης - Media

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η εκταμίευση της δόσης των 34,4 δις ευρώ. "Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να παρουσιάσει για άλλη μια φορά τον εαυτό του και την κυβέρνησή του ως "σωτήρες", δεν πείθει κανέναν", σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η εκταμίευση της δόσης των 34,4 δις ευρώ στη συνεδρίαση που κράτησε μόλις δύο ώρες από τις 11:00 μέχρι τις 15:00.
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό θα δοθεί στη χώρα μας την ερχόμενη Δευτέρα.
 
«Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε. Η εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας έγινε δεκτή», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ενώ σε ανακοίνωσή του το Eurogroup αναφέρει ότι η διαδικασία επαναγοράς θα οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση του ελληνικού δείκτη χρέους.

Στη συνέντευξη τύπου, που ακολούθησε τη σύντομη συνάντηση του Eurogroup, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι «δώσαμε την τελική έγκριση για την εκταμίευση των 49,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα» και προσέθεσε ότι τα 34,4 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν εντός του Δεκεμβρίου.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το πρόγραμμα βρίσκεται και πάλι σε σταθερή βάση. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε διάφορα μέτρα για να παραμείνει έτσι, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Χρήματα θα ρεύσουν προς την Ελλάδα από την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε.

«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί το τέλος πολλών μηνών αβεβαιότητας για την Ελλάδα», είπε ο Όλι Ρεν.

Παράλληλα σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρει: «Χαιρετίζω την απόφαση του Eurogroup να στηρίξει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της Ελλάδας και τις διαβεβαιώσεις για παροχή πρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, εφόσον χρειαστεί, και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές έλλειμμα το 2013».

«Η Ελλάδα στέκεται και πάλι στα πόδια της. Οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πήγαν χαμένες. Σήμερα δεν είναι μόνο μια καινούργια μέρα για την Ελλάδα, είναι μια καινούργια μέρα για την Ευρώπη» δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς δεσμεύθηκε πως μέσα στους επόμενους μήνες το δημόσιο θα ξεχρεώσει «όλα όσα χρωστάει στους έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια». Ανέφερε ακόμη πως μέσα στις επόμενες βδομάδες θα ανακεφαλαιοοποιηθούν οι τράπεζες που «έχουν εδώ και ένα χρόνο κυριολεκτικά παραλύσει».
 
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «ήδη εξασφαλίσαμε ότι θα μπουν την επόμενη χρονιά στην οικονομία περισσότερα χρήματα από εκείνα που θα βγουν λόγω της λιτότητας»

Στο μέτωπο της επαναγοράς ομολόγων ,παρά την επιτυχή διαδικασία της απόκτησης τίτλων ύψους 31.9 δις ευρώ το κόστος ήταν ιδιαιτέρα υψηλό με το ελληνικό Δημόσιο να καλείται να πληρώσει τα ομόλογα στο 33,8% της ονομαστικής τους αξίας από το 28% που ήταν ο στόχος.
 
Το γεγονός αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην εκτίμηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους καθώς η «αλμυρή» επαναγορά θα οδηγήσει σε μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κατά 9,5% έως το 2020 έναντι στόχου για 10,6% του ΑΕΠ.
 
Εάν η επαναγορά δεν κριθεί αποτελεσματική ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι, όπως αναφέρει το Reuters, αυτό της επαναγοράς των ομολόγων που δεν συμμετείχαν στο κούρεμα του Μαρτίου.
 
Ο επικεφαλής του EFSF/ESM Κλάους Ρέλινγκ τάχθηκε υπέρ της αύξησης της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τον μηχανισμό ώστε να μπορέσει ενδεχομένως να προχωρήσει σε νέα προγράμματα επαναγοράς.
 
Η αξιολόγηση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων θα κριθεί από τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που εκφράζει εξαρχής σοβαρές επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

ΣΥΡΙΖΑ:
"Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να παρουσιάσει για άλλη μια φορά τον εαυτό του και την κυβέρνησή του ως "σωτήρες", πέφτει στο κενό και δεν πείθει κανέναν".
Αυτό τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά ενώ στη συνέχεια υπογραμμίζεται πως "η "τεχνητή δόση αισιοδοξίας" δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία της κοινωνίας  από την ακραία μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, που μειώνει τα εισοδήματα, αυξάνει την ανεργία, επιτείνει την ύφεση και καταστρέφει τις προοπτικές της χώρας για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη".
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι "ο λαός ωστόσο, με την ενεργή συμμετοχή του θα  μετατραπεί σε πρωταγωνιστή των  εξελίξεων για αλλαγή  πορείας, ώστε να μην βρισκόμαστε κάθε τόσο στο ίδιο έργο θεατές".

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:57